Samsun'da 75 yaşındaki demirci ustası İbrahim Germi, elinde bulunan 160 yıllık tarihi “Meryem Ana” figürlü demir kapıya gözü gibi bakıyor. Antikacılar, papazlar ve koleksiyonerler milyonluk tekliflerle kapının peşine düştü ama o, ‘satılık değil’ dedi.
60 yıldır demircilik yapan Samsunlu usta İbrahim Germi, dedesinden miras kalan ve tescilli tarihi eser niteliğindeki hanedan modeli demir kapıyı dükkânında sergiliyor. Ermeni ustalar tarafından hiçbir kaynak kullanılmadan, geçme yöntemiyle yapılan ve üzerinde Meryem Ana figürü bulunan bu eşsiz kapı için şimdiye kadar sıfır araç, yurt dışı gezisi ve yüklü miktarda para teklif edildi. Ancak Germi, 160 yıldır ailede olan bu tarihi mirası hiçbir şekilde satmayı düşünmediğini söyledi. “Bu kapı parayla ölçülemez, torunlarıma bırakacağım en büyük miras bu,” diyen Germi, bazı papazların da kapıyı almak için ısrarcı olduğunu belirtti.
“YURT DIŞI TATİL, SIFIR ARAÇ TEKLİF ETTİLER… KABUL ETMEDİM”
Germi, kapının hikâyesini şöyle anlattı:
“Kapılar, Karadeniz’in Büyük Cami duvarlarına vurduğu dönemlerden kalma. Dedemden babama, babamdan bana geçti. Antikacılar, yazlık sahipleri, papazlar kapının peşine düştü. Bir papaz, ‘Bu kapı kilisemize yakışır, ne istersen verelim’ dedi. Yurtdışına götürüp istediğim parayı vereceklerini söylediler. Ama ben satmadım. Bu kapı bizim şerefimizdir.”
“BEN ÖLÜNCE BELKİ HURDACIYA GİDER”
Germi, tek endişesinin kendisinden sonra bu kıymetli eserin değerinin bilinmemesi olduğunu ifade etti:
“Ben öldükten sonra çocuklarım belki kıymetini bilmez, hurdacıya bile verebilirler.”
Tarihi kapı, halen Germi’nin Samsun’daki demirci dükkanında muhafaza ediliyor ve ziyaretçilerin ilgisini çekmeye devam ediyor.