Asırlık Drakula’nın evrimle imtihanı

Asırlık Drakula’nın evrimle imtihanı

Sinemalarda ikisi yerli 8 film vizyonda. Filmlerde korkunun ustası Stephen King’in ‘nefesimi kesti’ ifadesiyle övdüğü ‘Drakula: Son Yolculuk’ öne çıkıyor. Yönetmen André Øvredal, Bram Stoker’ın 1897 tarihli ‘Drakula’ romanının yedinci bölümüne dayanan filminde, birçok kez beyazperdeye taşınan ikonik vampirin çarpıcı bir yorumunu sunuyor.

SALİHA SULTAN

Sinema salonlarında bugün ikisi yerli, 8 film vizyon giriyor. Nitelikli yerli filmler salonlarla yaz boyu sürdürdükleri mesafesini korurken, vizyonda korkunun ustası Stephen King’in övgüsüyle gündeme gelen ‘Drakula: Son Yolculuk’ (The Last Voyage Of The Demeter) filmi öne çıkıyor. Bram Stoker’ın 1897 tarihli ‘Drakula’ romanının ‘Kaptanın Seyir Defteri’ adlı yedinci bölümüne dayanan bir film, Dracula’nın Demeter gemisinde gizli bir yolcu olarak Romanya’dan İngiltere’ye yelken açtığı, kader geçişine atıfta bulunuyor.

05kr02-saggg.jpg

Drakula: Son Yolculuk

Romanın yalnızca altı sayfasına dayanan filmin yönetmen koltuğunda, ‘Otopsi’, ‘Korku Hikayeleri’ filmlerinin Norveçli yönetmeni André Øvredal oturuyor. Filmde Kaptan Eliot’u Liam Cunningham canlandırırken, Dracula karakterine Javier Botet, gemideki siyahi doktor Clemens karakterine Corey Hawkins, filmin tek kadın oyuncusu ve kaçak yolcu Anna karakterine ise Aisling Franciosi hayat veriyor. Kaptanın torunu Toby’yi Woody Norman, ilk arkadaşı Wojchek’i David Dastmalchian, geminin aşçısı Joseph’i de Jon Jon Briones canlandırıyor.

Film, üzerlerinde herhangi bir işaret bulunmayan 50 ahşap sandıktan oluşan özel kargoyu Karpatya’dan Londra’ya taşımak üzere yola çıkan Demeter adlı ticari gemide yaşanan gerilim dolu hikayeyi izleyiciye aktarıyor. Dracula’nın en korkunç uyarlamalarından olduğu öne sürülen yapımda, bazen yarasaya dönüşebilen yakışıklı bir adam, bazen de dev bir yarasa olan Drakula bu kez beslendikçe şekil değiştiren bir yaratık olarak arz-ı endam ediyor.

STEPHEN KING: NEFESİMİ KESTİ: Korkunun ustası Stephen King Twitter hesabı üzerinden paylaştığı gönderide, The Last Voyage of The Demeter’ filmini şu sözlerle övdü: “Drakula: Son Yolculuk ile ilgili başta şüphelerim vardı. Ancak çok iyi vakit geçirdim ve film kanlar içinde nefesimi kesti. Bana 60’lı ve 70’li yıllara ait Hammer filmlerinin en iyilerini hatırlattı.” ‘Pan’ın Labirenti’ ve ‘Suyun Sesi’ gibi filmleriyle tanınan Oscarlı yönetmen Guillermo del Toro ise yapım hakkında şunları kaydetti: “The Last Voyage of the Demeter filminden son derece keyif aldım. Muhteşem, gösterişli ve vahşi!”

05kr02man1.jpg

Kelebek Görüşü

Bu hafta vizyona giren diğer yerli ve yabancı yapımlar şöyle:

KELEBEK GÖRÜŞÜ: Maksym Nakonechnyi’nin ilk uzun metrajlı filmi “Kelebek Görüşü”, Ukrayna’nın dürüstlük, özgürlük ve gelecek için mücadele eden kadın savaşçılarına adanmış sert bir tanıklık sunuyor. Başrolünde Rita Burkovska’nın oynadığı Çek Cumhuriyeti, İsveç ve Ukrayna ortak yapımı filmin ilk gösterimi Cannes’da ‘Belirli Bir Bakış’ bölümünde yapıldı.

GRAN TURİSMO: Aksiyon tercih edenler bu hafta Archie Madekwe, David Harbour ve Orlando Bloom’un rol aldığı ‘Gran Turismo’ filmini tercih edebilir. Neill Blomkamp’ın yönetmenliğindeki film, bir adamın olağanüstü oyun yeteneklerini kullanarak profesyonel bir araba yarışçısı olma yolunda verdiği mücadeleyi konu alıyor.

KATİLİ YAKALAMAK: Gizem, aksiyon ve suç türündeki ‘Katili Yakalamak’ filminde de Shailene Woodley, Ben Mendelsohn ve Ralph Ineson rol alıyor. Damian Szifron’un yönetmen koltuğunda oturduğu film, bir katilin izini sürmeye yardımcı olması amacıyla FBI tarafından işe alınan bir polisin hikayesini işliyor.

05kr02man5.jpg

Gezegenler Savaşı

GEZEGENLER SAVAŞI: Frant Gwo ve Erlendur Sveinsson’un yönettiği Çin yapımı ‘Gezegenler Savaşı’, hızla yanan güneşin ardından gelecekte yok olacak dünyayı kurtaran bir dizi kahkamanın sürükleyici hikayesini izleyiciye aktarıyor. Aksiyon ve macera tutkunlarını sinema salonlarına çekmeyi hedefleyen filmde Andy Lau, Jing Wu ve Hao Feng rol alıyor.

EFSUNLU 3: MUSKA: Uğur Kaplan’ın yönettiği haftanın yerli korkuSU ‘Efsunlu 3: Muska’, bir ruh sağlığı merkezinde akıbeti belli olmayan kayıp kadın hastabakıcıları araştıran genç bir gazetecinin başından geçenleri anlatıyor.

05kr02man.jpg

Uzay Köpekleri

UZAY KÖPEKLERİ: Minik izleyiciler için vizyona giren ‘Uzay Köpekleri’ filmi, uzay gemilerini tamir etmekle uğraşırken yerel bir UFO avcısının pençesinden kaçmak için köpeklere dönüşen üç uzaylının macerasını odağına alıyor. Jason Murphy’nin yönettiği film animasyon meraklılarının ilgisini çekmeye aday.

NOSFERATU’DAN BUGÜNE YARATIĞIN BEYAZPERDEDEKİ KÜLTLERİ

Bram Stoker’ın 1897 tarihli ‘Dracula’ romanı gotik edebiyat ve vampir mitolojisi için bir dönüm noktası oldu. Bugün bildiğimiz tüm vampir klişelerinin atası olan romandaki Dracula karakteri, tüm filmlerdeki en üretken kurgusal karakterler arasında yer alıyor. Sinemada, televizyon dizilerinde beş yüzden fazla kez sahneye çıkan ilham alan ilk karakterler arasında Alman dışavurumculuğu akımının başyapıtlarından biri sayılan ve korku sinemasının sayılı klasiklerinden olan bir korku filmi olan 1922 yapımı ‘Nosferatu’nun Kont Orlok’u yer alıyor. Drakula romanının ilk resmi uyarlaması olan ‘Dracula’ (1931) ise; Bela Lugosi’nin ikonik Drakula tiplemesi ve Dwight Frye’nın ürkütücü kahkahaları üzerinden aklımıza kazınan Renfield karakteri ile korku sinemasının gelmiş geçmiş en kült filmlerinden biri. Drakula’nın sinemadaki temsiliyetine dair en kült örneklerden biri de usta yönetmen Francis Ford Coppola’nın imzasını taşıyor. 1992 tarihli ‘Bram Stors’un Draculası’ filminin oyuncu kadrosunda; gotik öyküler ile özdeşleşmiş Winona Ryder’a Gary Oldman, Keanu Reeves, Anthony Hopkins gibi dönemin en dikkat çeken isimleri eşlik ediyor.

05kr02man4.jpg

Otoban Katilleri

TÜRKİYE’NİN İLK SERİ KATİL FİLMİ

Tolga Kadıoğlu’nun yönettiği Türkiye’nin ilk seri katil temalı polisiye suç filmi ‘Otoban Katilleri’, 2006’da kiraladıkları arabayla otobanda yolculuk ederken, 52 saat içinde aralarında Sakarya’nın da bulunduğu 6 farklı şehirde 7 kişiyi öldüren biri Akyazılı iki seri katili beyazperdeye taşıyor. Bursa’dan başlayıp İzmit, Sakarya, Mersin, Adana ve Ankara’da 7 kişiyi gözlerini kırpmadan öldüren iki seri katilin hikayesini aktaran film, bir grup arkadaşın kiralık arabayla yolculuk ederken yaşadığı olayları aktarıyor. Filmin başrollerinde Korkut Çözer, Muhammet Mustafa Karademir, Cemalettin Çekmece, Barış Hacıhan yer alıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN