Sanat Tarihçisi Selçuk Eracun açıkladı: Ayasofya'da bulunan kağıtlara, Romence ve Runik alfabesinde dilek yazılmış

Sanat Tarihçisi Selçuk Eracun açıkladı: Ayasofya'da bulunan kağıtlara, Romence ve Runik alfabesinde dilek yazılmış

Ayasofya Camii’nde bir mermer bloktaki taşın arkasında bulunan poşet içerisinde parşömenin üzerinde Runik alfabesi olduğu iddia edilen yazılar ve çizimlere ilişkin ilk açıklama Sanat Tarihçisi Selçuk Eracun tarafından yapıldı.

Ayasofya Camii’nde bir mermer bloktaki taşın arkasında bulunan poşet içerisinde bulunan parşömenin üzerinde Runik alfabesi olduğu iddia edilen yazılar ve çizimler görülmüştü. Geçmişte Ayasofya'da çalışmış olan Sanat Tarihçisi Selçuk Eracun, bulunan yazılar ve çizimlere ilişkin açıklama yaptı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, taşın ardından çıkanların tarihi eser olup olmadığının belirlenmesi ve yazılarda ne yazıldığının tespiti için İstanbul İl Kültür Turizm Müdürlüğüne yazı yazdı. Bulunan yazılarla ilgili incelemenin sürdüğü bildirildi.

'GÖRDÜĞÜMÜZ KADARIYLA ÇOK ESKİ DEĞİL'

ayasofya.jpg

Yazılar, gördüğümüz kadarıyla çok eski değil diyen Sanat Tarihçisi Selçuk Eracun şu sözleri kaydetti:

"Yüzlerce yıllık hikayesi olan bir mektup değil. Böyle bir adet var Kilise'ye gidenler ayet yazarlar. Dua ettikten sonra yazı bırakırlar. Ama mermerin o şekilde düşmesi ve içerisinde öyle bir boşluk olması rastlanan bir şey değil."

Yazılardan Romence olanı çeviren Sanat Tarihçisi Selçuk Eracun, kağıtların dilek amaçlı yazıldığını ifade etti.

'KAĞIDA GRİ KART ALARAK AMERİKA'YA GİTME HAYALİ YAZILMIŞ'

Haberlerde geçen İbranice olduğuna dair bilgilerin yanlış olduğunu belirten Sanat Tarihçisi Selçuk Eracun şöyle devam etti:

"Kağıtlara Cumhuriyet savcılığı el koymuş. Ardından İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne devredilmiş. Haberlerde kağıtlarla ilgili açıklanan bilgiler yanlış. Yazılar İbranice değil. Biri Runik yazı, diğeri Romence. Romence'ye baktığımda bir kişi ailesi için iyi şans diliyor. Mektubu yazan kişi, gri kart alarak Amerika'da yaşama hayali olduğunu belirtmiş. Dualarını kağıda yazmış ve içeriye bırakmış, kağıtta çocukların isimleri de var. Diğer yandan diğer yazı İskandinav coğrafyasında kullanılan Runik alfabesine benziyor.

YAZI FARKLI BİR AMAÇLA YAZILMIŞ OLABİLİR

Kağıdın kenarında birtakım işaretler var bunlar tılsımlı işaretlere benziyor. Yazının farklı bir amaçla yazılmış olma ihtimali var. Yazılar yüzde yüz Runik yazıyla yazılmış. Gördüğümüz kadarıyla çok eski değil. Yüzlerce yıllık hikayesi olan bir mektup değil. Böyle bir adet var Kilise'ye gidenler ayet yazarlar. Dua ettikten sonra yazı bırakırlar. Ama mermerin o şekilde düşmesi ve içerisinde öyle bir boşluk olması rastlanan bir şey değil.''

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN