Barbenheimer Oscar yarışında da el ele

Barbenheimer Oscar yarışında da el ele

96. Oscar ödüllerinin adayları belli oldu. Christopher Nolan’ın atom bombasının babasını perdeye taşıdığı ‘Oppenheimer’ 13 adaylıkla öne çıktı. ‘Barbie’ filmi de 8 adaylık elde etti. 21 Temmuz 2023’te aynı anda vizyona giren ve ‘Barbenheimer’ çılgınlığını tetikleyen, biri Batı’nın ‘karanlık’ diğeri ‘toz pembe’ yüzünü gösteren iki film de En İyi Film kategorisinde aday gösterildi. Öte yandan Barbie’nin başrolü Margot Robbie ve filmin yönetmeni Greta Gerwig’in aday gösterilmemesi şaşkınlık yarattı

SALİHA SULTAN

ABD’deki Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından bu yıl 96’ncı kez verilecek Oscar ödüllerinin adayları belli oldu. 1945’te Hiroşima ve Nagasaki’de çoluk çocuk 250 binden fazla insanın ölümüne neden olan atom bombasının babasının hayatını konu alan ‘Oppenheimer’ 13 dalda Oscar’a aday gösterildi. Christopher Nolan’ın üç saatlik filmi Cillian Murphy, Robert Downey Jr ve Emily Blunt’a da oyunculuk adaylığı kazandırdı. ‘Barbie’ filmi de 8 adaylık elde etti. İki filmde En İyi Film kategorisinde aday gösterildi.

Oscar tarihinde ilk kez aynı hafta sonu vizyona giren iki film, En İyi Film kategorisinde aday gösterildi. Biri Batı’nın ‘karanlık’ diğeri ‘toz pembe’ yüzünü gösteren iki film de 21 Temmuz 2023’te vizyona girmiş, sosyal medyada ‘Barbenheimer’ çılgınlığını tetiklemişti. Emma Stone’un performansıyla adından söz ettiren, Yorgos Lanthimos’un ‘Poor Things’ filmi ise 11 adaylıkla Oppenheimer’ı takip etti. Martin Scorsese’nin ‘Killers of the Flower Moon’ filmi de 10 adaylıkla öne çıktı.

RYAN GOSLING’DEN ‘BARBIE OLMADAN KEN OLMAZ’ TEPKİSİ

Öte yandan, Oscar ana listesinin açıklanmasının ardından adaylar arasında bazı isimlerin yer almaması hem sektörde hem de sosyal medyada büyük tepki çekti. ‘Barbie’, ‘Oppenheimer’, ‘Killers of the Flower Moon’ yapımları bol adaylıkları ile öne çıkarken, Emma Stone, Jodie Foster ve Robert Downey Jr. gibi isimler de bazı kategorilerde öne çıktı. Fakat aday gösterilen bazı filmlerin başrol oyuncularının aday gösterilmemesi büyük tepki çekti.

Oscar ödüllü Leonardo DiCaprio, ‘Killers of the Flower Moon’daki rolüne rağmen En İyi Erkek Oyuncu ödülü adayları arasında yer almazken ‘Barbie’ filminin yıldızı Margot Robbie de En İyi Kadın Oyuncu ödülü adayları arasında kendine yer bulamadı. Daha tuhafı, ‘Barbie’ filminin yönetmeni Greta Gerwig de En İyi Yönetmen kategorisine dahil edilmedi. ‘Barbie’nin yıldızları Ryan Gosling ve America Ferrera ise kendi kategorilerinde ödüle aday gösterildi.

Gosling, rol arkdaşı Robbie ve yönetmeni Gerwig’in aday gösterilmemesine çok sert tepki göstererek, “Barbie olmadan Ken olmaz ve tarih yazan ve bütün dünyanın sevdiği filmin arkasındaki isimler olan Greta Gerwig ve Margot Robbie olmadan da Barbie olmaz” dedi.

Ayrıca, “Onların yetenekleri, cesaretleri ve dehaları olmasaydı filmdeki hiç kimsenin tanınması mümkün olmazdı. Kendi kategorilerinde aday gösterilmedikleri için hayal kırıklığına uğradığımı söylemek hafif kalır. Onların çalışmaları, bunu hak eden diğer adaylarla birlikte tanınmalıdır” ifadelerini kullandı. Akademi Ödülleri 10 Mart tarihinde Dolby Theatre’de düzenlenen törenle sahiplerini bulacak.

24kr02-res2.jpg

Scorsese

KADINLAR TARİH YAZDI SCORSESE TARİHE GEÇTİ

Martin Scorsese’nin 1920’lerde Oklahoma’da yaşadıkları bölgede petrol çıkmasıyla mensupları birer birer öldürülen yerli halkı ve FBI’ın soruşturmasını konu edinen ‘Killers of the Flower Moon’ (Dolunay Katilleri) Oscar yarışında10 adaylık aldı. 81 yaşındaki Scorsese, yönetmenliğe aday gösterilen en yaşlı kişi olarak tarihe geçti. Scorsese, daha önce yönetmen dalında Oscar’a sekiz kez aday gösterilmiş, tek ödülünü ise 2006’da ‘Köstebek’ filmi ile almıştı. Ayrıca bu yıl Oscar Oscar tarihinde ilk kez, En İyi Film dalında aday gösterilen 10 filmden üçünde kadın yönetmen imzası yer aldı. Justine Triet’nin ‘Bir Düşüşün Anatomisi‘, Greta Gerwig’in ‘Barbie’ ve Celine Song’un ‘Başka Bir Hayatta’ filmleri ile listede yer aldı.

24kr02-res.jpg

İlker Çatak

ALMANYA’NIN ADAYI İLKER ÇATAK İLE GURURLANDIK

Oscar adaylığında yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Kuru Otlar Üstüne’ filmi kısa listeye kalamayan Türkiye ise Türk asıllı Alman yönetmen İlker Çatak’ın ‘The Teachers’ Lounge’ (Öğretmenler Odası) filminin En İyi Uluslararası Film dalında Oscar adaylığı ile sevindi. Almanya adına Oscar’a aday gösterilen, Leonie Benesch’in başrolünde olduğu film, matematik ve beden öğretmeni olarak ilk işine başlayan idealist bir öğretmenin hikayesini anlatıyor.

Yönetmen Çatak 2015 yılında ‘Sadakat’ filmi ile öğrenci Oscar’ını kazanmayı başarmıştı. 1984’te Berlin’de doğan, liseyi İstanbul’a okuyan, Berlin’de sinema ve televizyon eğitimi alan yönetmen, 73. Uluslararası Berlin Film Festivali’nde ‘Das Lehrerzimmer’ filmi ile Cicae Art Cinema ve Label Europa Cinemas ödüllerini kazandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN