Dr. İrfan Çiftçi'nin 4 bin kitaplık koleksiyonu İÜ Kütüphanesi'nde

Dr. İrfan Çiftçi'nin 4 bin kitaplık koleksiyonu İÜ Kütüphanesi'nde

Kültür-sanat dünyamızın öncü isimlerinden, İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi, şair, yazar Dr. İrfan Çiftçi vefatının birinci yılında anılıyor. Çiftçi’nin 4 bin kitaplık koleksiyonu İÜ İktisat Fakültesi Kütüphanesi’ne kazandırıldı. Çiftçi için ayrıca 3 Temmuz’da İÜ İktisat Fakültesi Doktora Salonu’nda anma etkinliği düzenlenecek.

KARAR ÖZEL | SALİHA SULTAN

Kültür-sanat dünyamızın öncü isimlerinden, İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi, şair, yazar Dr. İrfan Çiftçi vefatının birinci yılında anılıyor. 3 Temmuz 2020’de İstanbul’da geçirdiği kalp krizinin ardından Hakk’ın rahmetine kavuşan Dr. Çiftçi için öğretim üyesi olduğu İstanbul Üniversitesi (İÜ) tarafından anma etkinliği düzenlenecek.

İÜ İktisat Fakültesi Doktora Salonu’nda Kovid nedeniyle sınırlı sayıda katılımla düzenlenen anma etkinliğinde açılış konuşmasını İÜ İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sayım Yorğun, selamlama konuşmasını ise İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Alkan gerçekleştirecek. İstanbul İktisat’ın YouTube kanalından da canlı yayınlanacak etkinlikte merhumun oğlu Atakan Çiftçi’nin yanı sıra, birçok dostu da konuşmacı olacak.

4 BİN KİTAPLIK KOLEKSİYONU ARTIK ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANESİNDE

Öte yandan, Dr. Çiftçi’nin üniversitedeki odasında bulunan 4 bin kitaplık koleksiyonu vefatının birinci yılında İÜ İktisat Fakültesi Kütüphanesine kazandırıldı. Koleksiyonun kütüphaneye eklenişini merhumun oğlu, müzisyen Atahan Çiftçi sosyal medya hesabından “İrfan Çiftçi Koleksiyonu’nunu babamın vefat yıldönümünde yetiştirdik. Hayırlı olsun!” ifadeleriyle duyurdu. Kitapların üniversitenin dijital kataloğuna da eklendiği bilgisini veren oğlu Çiftçi “Emeği geçenlere çok teşekkür ediyoruz. Umuyorum ki insanlığa, ülkemize faydalı olur” ifadelerini kullandı.

Dr. Çiftçi’nin koleksiyonunda, edebiyattan siyasete, hukuktan tarihe, uluslararası ilişkiler alanındaki raporlardan, Türki coğrafyalardaki ilim, kültür ve düşünce iklimini, kültür sanat dünyasında yurt içinde ve dışında yapılan etkinlikleri yansıtan çalışmalara kültür dünyamızda bir dönemi kayıt altına alan önemli yayınlar bulunuyor.

irfan-ciftci-3.jpeg

TÜRK DÜNYASI İLE KURDUĞU KÖPRÜLERLE TANINIYORDU

1994-1999 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Kültür AŞ'deki koordinatörlük görevi sırasında yaptığı birçok ulusal ve uluslararası organizasyonlarıyla tanınan İrfan Çiftçi, özellikle Türk dünyası ile Türkiye arasında kurduğu önemli kültür sanat köprüleriyle tanınıyordu. TRT Yönetim Kurulu üyeliğinden UNESCO'ya birçok kurumda kültür-sanat alanında önemli görevler yürüten çiftçi, son olarak Bakü Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşaviri olarak görev yapmıştı.

Akademik çalışmalarında, Jeopolitik ve Küreselleşme, Kültürlerarası İletişim, İstanbul Çalışmaları, Hermenötik, Rus ve Türk Dünyası, Diplomasi, İnsan-Sanat (poetika ve politika) ilişkileri üzerinde yoğunlaşan Çiftçi, bu konularla ilgili birçok ders verdi.

YERİ DOLDURULAMAZ BİR 'KÜLTÜR KARINCASI'

27 Mayıs 1965, Kars doğumlu İrfan Çiftçi, yazılarında ‘Dost’, ‘İlhan Mete’ gibi imzalar da kullandı. 1990’da İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi, Maliye Bölümünden mezun olan Çiftçi, yüksek lisansını 'Türkistan’daki Türk Cumhuriyetlerinde Sosyo-Ekonomik ve Siyasal Değişim', doktorasını 'Uluslararası İlişkilerde ‘Öteki’ Kavramı ve AB-İKÖ İstanbul Buluşmasında Türk Modeli Söyleminin Gelişimi' tezleriyle tamamladı. Çalışma hayatına 1978’de Marmara Ekspres (Gebze) gazetesinde başladı. PİAR, İTO gibi kuruluşlarda araştırmacı ve editör, Güneş gazetesinde kültür-sanat servisi sorumlusu (1985), 2000’e Doğru dergisinde muhabirlik ve yazarlık (1985-87), Günaydın-Tan gazetelerinde gençlik ve kültür sanat sorumlusu (1988-89), İstanbul Üniversitesi ÖKM'de öğretim görevlisi ve sanat yönetmeni (1989-92), MÜSİAD Genel Merkezide basın danışmanı ve yayın müdürü (1992-94), İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ'de genel koordinatör (1994-99) aynı belediye bağlı Kültür İşleri Daire Başkanlığında genel koordinatör (2000-01) olarak çalıştı. 2001’den itibaren İÜ İletişim Fakültesi öğretim görevlisi olarak çalışmalarını sürdürdü. İÜ Edebiyat Kulübü, TYB (yedi yıl İstanbul Şubesi yönetim kurulu üyesi, sekreter), UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Toplumbilim Komitesi, Avrasya Aydınlar Forumu (Türkiye temsilcisi) üyeliği yaptı. TRT Yönetim Kurulu üyeliğinden UNESCO'ya birçok kurumda kültür-sanat alanında önemli görevler yürüten çiftçi, son olarak Bakü Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşaviri olarak görev yapmıştı. 3 Temmuz 2020’de geçirdiği kalp krizi sonucu Hakk’ın rahmetine kavuşan Çiftçi için 5 Temmuz’da İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'nde cenaze töreni düzenlendi. Çiftçi’nin cenazesi aynı gün Fatih Camii'nde öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından Gebze Aile Mezarlığı'na defnedildi.

irfan-ciftci-2.jpeg

YURT İÇİNDE VE DIŞINDAKİ BİRÇOK DERGİDE YAZDI

Yazıları 1978'den itibaren yurt içinde Marmara Ekspres, Amatör Sanat, Fanatik, Hürriyet Gösteri, Geniş Zamanlar, 2000'e Doğru, Dergâh, İkindi Yazıları, Genç Dost, Erguvan, Edebiyat, Matbuat, E Dergisi, Gece Nöbeti, Yeni Türkiye, Türk Diplomatik, Düşler Edebiyat, Düş Çınarı, Yeni Günaydın, Cumhuriyet Dergi, ve Yeni Şafak gibi dergi ve gazeteler ile yurt dışında 525. Gazete, III. Sektör, Hazer, Yol, Günay, İntertürk, Bremen Art, Kazan Utları, Litaratura gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Kanal 7 (1997-99) ve STV’de (1998) kültür-sanat programları hazırlayıp sundu.

Çiftçi, Fatih ve Fetih (İbrahim Kiras'la birlikte, 1998), Yaşasın Cumhuriyet Sergileri (Burçak Evren ile, 1998), Üç İstanbul (Burçak Evren'le birlikte, 1999) derleme kitaplarına imza attı.

Vadi Yayınları tarafından 2015’te yayınlanan ‘Avuçlarımızda Titreyen Dünya: Küreselleşme’ kitabının yazarı olan Çiftçi, Fatih ve Fetih (İbrahim Kiras'la birlikte, 1998), Yaşasın Cumhuriyet Sergileri (Burçak Evren ile, 1998), Üç İstanbul (Burçak Evren'le birlikte, 1999) derleme kitaplarına da imza attı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN