İstanbul Üniversitesi'nde İrfan Çiftçi anması: Türkiye'yi iyi tanıyan bir mütefekkirdi

İstanbul Üniversitesi'nde İrfan Çiftçi anması: Türkiye'yi iyi tanıyan bir mütefekkirdi

Şair, yazar Dr. İrfan Çiftçi vefatının birinci yılında öğretim üyesi olduğu İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde anıldı. Etkinlikte konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Alkan, Çiftçi'nin üç niteliğiyle öne çıkan bir miras bıraktığını belirterek "O, şehir ve medeniyet babında bir kültür insanıydı. Farklı fikirleri tanımış, çoğulcu bir deneyimle olaylara bakan, Türkiye’yi iyi tanıyan bir mütefekkirdi. Son olarak, gönül verdiği Türk dünyasının bir hizmetçisiydi" dedi.

SALİHA SULTAN

Geçirdiği kalp krizi nedeniyle 3 Temmuz 2020’de Hakk’ın rahmetine yürüyen, kültür sanat dünyamızın öncü isimlerinden şair, yazar Dr. İrfan Çiftçi vefatının birinci yılında öğretim üyesi olduğu İstanbul Üniversitesi (İÜ) İktisat Fakültesi’nde anıldı. Anma etkinliğinde ayrıca Dr. Çiftçi’nin İktisat Fakültesi Kütüphanesi’ne kazandırılan 4 bin kitaplık koleksiyonunun da açılışı yapıldı.

İÜ Doktora Salonu’nda gerçekleşen anma etkinliğinin açılış konuşmasını yapan İÜ İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sayım Yorğun "Biraz önce hocamızın ailesiyle birlikte çok önemli bir açılışı gerçekleştirdik. İnanıyorum ki hocamızın en değerli hazinesi olarak gördüğü kitaplarıyla kütüphanemiz daha da zenginleşti. Adını kütüphanemizde yaşatmaya devam edeceğiz. Ailenin tüm üyelerine çok teşekkür ediyorum" dedi.

10.jpg

İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Alkan da Dr. Çiftçi’nin ardında üç niteliğiyle öne çıkan bir miras bıraktığını belirterek, şunları söyledi: "O şehir ve medeniyet babında bir kültür insanıydı. Aynı zamanda çok farklı fikirleri tanımış, çoğulcu bir deneyimle olaylara bakan Türkiye’yi iyi tanıyan bir mütefekkirdi. Son olarak İrfan Çiftçi gönül verdiği Türk dünyasının bir hizmetçisiydi. O, her fikri tanımış, sadece tanımakla kalmamış bu fikirleri yaşamış ve o fikirlerin mücadelesini vermiş, onlarla kavga etmeden kendini dönüştürmüş bir fikir insanıydı."

GÖNLÜNDEN ALDIĞI İLAHİ İLHAMLA KONUŞURDU

Dr. Çiftçi’nin yakın dostu, şair Ali Günvar anma etkinliğinde yaptığı duygu dolu konuşmasında şu görüşlerini dile getirdi: “Adı gibi ilmini irfanı ile birleştirmiş insanlardandı. Hiçbir zaman belirli bir bilimin belirli bilgi sınırları yetmedi, o her zaman için daha fazlasını arayan bir insandı ve hep onun peşinden koştu. Hayatından ne yaptıysa o büyük bütünü yakalamak, o büyük bütünü bir şekilde zihinsel olarak oluşturmak için yaptı. Dile, ifadeye çok önem verirdi. Çünkü o bütünselliğe dair ne oluşturulacaksa o dilin donanımıyla oluşturulacağını bilen insandı, dolayısıyla sohbet ehliydi. Gittiği her yerde konuşmasıyla çevresini etkileyen, bir sürü şeyi kendiliğinden anlayan idrak eden, söylediklerinize değil zihninizden geçirdiklerinize cevap veren bir insandı. İrfan gönlünden aldığı ilahi ilhamla konuşan bir insandı."

HERKESE FIRSAT VEREN BİR HAKİKAT YOLCUSU

Etkinlikte söz alan Doç. Dr. Mehmet Yalçın Yılmaz’da Dr. Çiftçi'nin bir 'memleket dertlisi' olduğunu dile getirerek "Sabaha kadar belli meseleler üzerinde kafa yorar, dinamikleri harekete geçirmeye çalışırdı. Bu yönüyle ‘uyanık adamdı’ benim için. Uyumaz, dertlenir ve öngörüleri ile bazı şeyleri öncesinden tetiklemeye çalışırdı" diye konuştu.

Yılmaz, Çiftçi hakkında şu düşüncelerini aktardı: "Kitapları önemli bir meseleydi, uzun yıllardır bizim gibi kitap toplayan biriydi. Okurun en büyük derdiydi kitaplarım ne olacak, çiftçi için de bu bir yüktü. Hala evimde bana ait bir depoda da kitapları var. Oraya baktığımızda fikir dünyasını, anlama arayışını görebiliyoruz. Takip ettiği dergiler, yazarlar, genç şairler, usta kalemler, dünyadan ve içerden fikir insanlarının yer aldığı kitaplarına baktığımız zaman İrfan Çiftçi bir hakikat yolcusu, bu dünyada her nesneye, her zerreye, her çocuğa bir fırsat vermeye çalışan, oradan bir şey öğreneceğini düşünen bir hakikat arayışçısıydı."

11.jpg

Anma etkinliğine Dr. İrfan Çiftçi'nin eşi Aylin, oğlu Atahan’ın yanı sıra Bekir Cantemir, Mümin Vatansever gibi birçok yakın dostu da katıldı. Etkinliğin tamamı, İÜ YouTube kanalından izlenebilecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN