Ellisini aşmış bir kadının ‘muhasebe’ defteri

Ellisini aşmış bir kadının ‘muhasebe’ defteri

Editör ve metin yazarı Şebnem Soral Tamer’in ilk romanı ‘Gece Denizi’ Kafka Kitap etiketiyle yayımlandı. Romanında ellisini aşmış bir kadının defterine dökülenleri okura aktaran yazar, kadınların yaşamı boyu hapsedildiği kalıplara da ışık tutuyor.

SALİHA SULTAN

Yayın dünyasının önde gelen kurumlarındaki başarılarıyla tanınan editör ve metin yazarı Şebnem Soral Tamer şimdi de ilk romanıyla okurun karşısında. Yazarın ilk romanı Gece Denizi, Kafka Kitap logosuyla edebiyatseverlerle buluştu. Yazar romanında 53 yaşındaki başkahramanı Servi’nin malum vakti beklemektense kendi isteğiyle bu dünyadan ayrılmadan önce kaleminden ‘defter’ine dökülenleri okurla buluşturuyor. Roman, artık yaşlılığın belirtilerini hissetmeye başlayan, yaşamak meselesinin ise haddinden fazla abartıldığını düşünen Servi’nin yaşadığı şehirden çok uzakta bir yere gidip, göçme ânında gerçekleştiği rivayet edilen anılar gösterimini garantiye almak istercesine bir defter tutmaya başlamasının ardından hissettiklerini, düşündüklerini okura aktarıyor. Servi, “Aklıma çengel gibi takılıp kalan anıları yan yana dizdim, sonra da kutsal metinlere, efsanelere, masallara, ağıtlara, halk söylencelerine baktım, okuyup araştırdıkça küçük ya da büyük parçalar hâlindeki temsillerinde oynadığımı fark ettim” ifadeleriyle, kadının yeryüzünde yaşadığı zorluklara da ışık tutuyor. İstanbul’da başlayıp Güneydoğu’ya uzanan bu efsunlu ‘defter’de yazanlar, yaşadığımız topraklara ait masalların, mitlerin, keşiflerin ve karanlık kahkahaların, var oluşumuzdan bu yana bitimsiz bir esrimeyle dinlediğimiz öykülerin edebiyata dönüşünü kutlayan bir metin. Şebnem Soral Tamer’in hem zengin hem akıcı diliyle kaleme aldığı roman, okurlarına aynı zamanda sürükleyici bir edebiyat deneyimi sunuyor.

31.jpg

12 MART ROMANLARI MASADA

Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan kitap-lık dergisinin 222’nci sayısında dosya konusu 12 Mart Romanları oldu. 12 Mart 1971 Muhtırası sonrası yaşanan acıları anlatan romanların irdelendiği dosya Ayla Kutlu ve Pınar Kür ile ortak söyleşiyle açılıyor. Dosyayı hazırlayan Çimen Günay-Erkol’un ‘12 Mart Romanlarının Özeleştirel Parantezi ve Erkeklik’ yazısına Duygu Çayırcıoğlu’nun bir feminist ses olarak Kırk Yedi’liler, Özge İpek Esen’in 12 Mart hapishanelerini anlatan romanlar, Sena Alaçan’ın ise Erdal Öz’ün kitapları yazıları eşlik ediyor. İsmail Uyaroğlu, Gültekin Emre, Mehmet Can Doğan, Cem Uzungüneş, Melih Elhan, Eyüp Yaşar, Gülce Başer, Serhat Uyurkulak, Nafia Akdeniz ve Hüseyin Köse şiirleri; Eray Karınca, Ethem Alpaydın, Sacide Alkar Doster, Şebnem Balevi, Ş. Didem Keremoğlu ve Serhat Kıran öyküleri; Mehmet Ergüven, İzzet Göldeli, Haydar Ergülen, Ali Sadidi-Heris, Nalan Arman, Yücel Kayıran, Ramis Dara, Üzeyir Karahasanoğlu ve Orçun Üçer yazılarıyla, Abdullah Ezik ise Otlar Çağırıyor kitabının yazarı İlhan Durusel söyleşisiyle dergide.

30.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN