Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un öncülüğünde gerçekleşen ‘Gece Müzeciliği’ Türkiye genelinde yaygınlaşma çalışması başladı. 2024 yılında başlayan bu proje 2025 yılında 7 ilde toplam 26 yeni antik kentte daha uygulamaya alınacak.
Kültürel miras açısından dünyanın en zengin ülkelerinden olan Türkiye, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çalışmalarıyla bu kez ‘Gece Müzeciliği’ alanında çalışmalar başlattı. Bakanlık, 2024 yılında Efes, Hierapolis, Patara, Side ve Kapadokya gibi önemli destinasyonlarda hayata geçirilen Gece Müzeciliği uygulamasını 2025 yılında 26 antik kentte daha devreye alınacağını açıkladı.
Yerli ve yabancı ziyaretçilerin büyük ilgi gösterdiği bu uygulama kapsamında, Manisa’nın Salihli ilçesinde yer alan Sardes Antik Kenti de gece müzeciliği projesine dahil edildi. Hazırlanan program kapsamında haziran sonunda tamamen gece ziyaretine açılacak olan Sardes Antik Kenti’nin altyapı çalışmaları devam ederken kentin aydınlatılan bölümleri ilk defa kamuoyuyla paylaşıldı.
Lidya Devleti’nin başkenti olan Sardes Antik Kent, görkemli yapılarının dışında sahip olduğu tarihi mirasla da dikkat çekiyor. 5000 yılı aşkın geçmişiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapan antik kent dünyada ilk kez devlet güvencesinde para basılan yer olarak da biliniyor. Ayrıca, Hristiyanlık tarihinde önemli bir yeri olan yedi kiliseden biri de bu kentte yer almaktadır.
7 ilde toplam 26 yeni antik kentte daha projeye dahil edileceği uygulamanın özellikle sıcak yaz günlerinde müzelerin akşam saatlerinde de gezilebilmesine olanak tanıdığını vurgulayan Ersoy, 1 Haziran – 1 Ekim 2025 tarihleri arasında Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasına sahip Müzekart kullanıcılarının yalnızca 100 TL ilave ücret ödeyerek, belirlenen ören yerlerini saat 19.00’dan itibaren ziyaret edebileceğini belirtti.
PROJE DETAYLARI
Efes Örenyeri’nde pazar, pazartesi ve salı günleri kısa süreli etkinlikler düzenlenecek. Gece Müzeciliği programları ise Çarşamba, Perşembe, Cuma günü uygulanacak ancak önceden planlanmış resmi etkinliklerin bu tarihlere denk gelmesi durumunda gece ziyaretleri gerçekleştirilemeyecek.
Efes Antik Kenti saat 23.00’e kadar ziyaretçi ağırlarken Antalya’daki Aspendos, Patara ve Side örenyerleri saat 22.00’ye kadar gezilebilecek.
İstanbul’da Galata Kulesi saat 23.00’e, Ayasofya Tarih ve Deneyim Müzesi ise saat 22.00’ye kadar ziyaretçilere açık olacak.
Ankara’da yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Etnografya Müzesi ise saat 21.00’e kadar gezilebilecek.
Bununla birlikte, Nemrut Örenyeri’ndeki anıtsal heykeller gün doğumuyla birlikte ışıklandırılacak ve 04.00–09.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.
Türkiye’nin en büyük müzelerinden olan Şanlıurfa Müzesi ile Gaziantep’teki Zeugma Mozaik Müzesi gibi yapılar da gece saatlerinde açık kalarak kültürel erişimi daha da artıracak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu uygulama ile müze ve ören yerlerinin ziyaret saatlerini uzatmayı ve turizmi yılın 12 ayına yaymayı hedefliyor. Sardes Antik Kenti’nin bu kapsama dahil edilmesi, hem bölge turizmine katkı sağlayacak hem de Türkiye’nin kültürel mirasının daha geniş kitlelere ulaşmasına olanak tanıyacaktır.