Gecekondulu çocukların 'pota' hayali İtalya'da

Gecekondulu çocukların 'pota' hayali İtalya'da

Yönetmen Ahmet Toklu'nun 'Pota’ filmi dünyanın prestijli çocuk filmleri festivali Giffonu Film Festivali’nin ‘Elements +10’ yarışma bölümüne seçildi. Gecekondulu bir grup çocuğun azim hikayesini beyazperdeye aktaran, TRT Ortak Yapımı film festivalde aynı zamanda dünya prömiyerini yapacak.

SALİHA SULTAN

Yönetmenliğini ve senaristliğini Ahmet Toklu’nun üstlendiği, TRT ortak yapımı ‘Pota’ filmi dünya prömiyerini dünyanın prestijli çocuk filmleri festivallerinden Giffoni Film Festivali’nde gerçekleştirecek. İtalya’da bu yıl 51’ncisi düzenlenen ve genç yönetmenlere öncelik veren festivalin ‘Elements +10’ bölümünde yarışma filmi olarak seçilen film, 21-31 Temmuz tarihleri arasında seyirciyle buluşacak.

22-001.jpg

Yapımcılığını Recep Toklu ve Halil Kardaş’ın üstlendiği filmde, Alp Akar, Bahar Hacıbektaşoğlu, Sibel Melek Arat, Egemen Almacı, Mert Erdoğdu, Mehmet Halil Çelik, Samet Sevtekin, Miraç Çelen, Özgür Dereli ve Burhan Yıldız gibi oyuncular rol alıyor.

44-002.jpg

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da desteklenen film bu yıl Antalya Film Festivali’nde ‘Sümer Tilmaç Antalya Film Destek Fonu Ödülü’ne layık görüldü.

55.jpg

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN DEĞİŞTİRDİĞİ HAYATLAR

Yönetmen Ahmet Toklu’nun senaryosuna da imza attığı ‘Pota’ filmi 1999 yılında İstanbul’da gecekondu semtinde yaşayan bir grup ilkokul öğrencisinin mahallelerine bir basketbol potası yapma mücadelesini beyazperdeye taşıyor. Kentsel dönüşümün başlamasıyla birlikte gecekonduların yanı başında yükselen özel güvenlikli lüks sitelerdeki çocuklar ve ‘kenar mahalle’ çocukları arasındaki yaşamsal farklılıkları gözler önüne seren film, dönemin sosyolojik ve toplumsal yapısına da ayna tutuyor.

YÖNETMEN AHMET TOKLU KİMDİR?

1987, İstanbul doğumlu yönetmen Ahmet Toklu, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümü’nden mezun oldu. 'Geleceğin Sineması 6' adlı senaryo yarışmasında ‘Yüzleşme’ isimli senaryosu en iyi ikinci senaryo seçilen Toklu, ilk olarak bu senaryosunu filme aktardı. Aynı yarışmanın 8’incisinde ‘Eylül’ün Dönüşü’ adlı projesi ile senaryo ödülünü ikinci kez almaya hak kazandı. Bir TV kanalında 'Film Arası' adlı sinema programı hazırlayıp sunan toklu, kurucularından olduğu Film Arası adlı dergisinin de bir süre yayın koordinatörlüğünü yürüttü.

11-001.jpg

2015’te çektiği ‘Huzur Evi’ kısası birçok festivalde ödüle layık görülen Toklu, Çağan Irmak’ın yönettiği ‘Keşanlı Ali Destanı’ isimli televizyon dizisinde yönetmen yardımcılığını üstlendi. Birçok dizi ve filmde profesyonel olarak görev alan, belgesel çalışmalarına imza atan Toklu’nun ayrıca Yeşilçam sinemasının efsane yönetmeni hakkında kaleme aldığı ‘Bir Yorgun Savaşçı Halit Refiğ’ isimli kitabı bulunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN