İBB 245 yıllık Saint Pierre Han'ı restore edecek

İBB 245 yıllık Saint Pierre Han'ı restore edecek

İstanbul Beyoğlu’ndaki Saint Pierre Han, İBB ve Bahçeşehir Uğur Eğitim Vakfı katkısıyla yeniden hayat buluyor. 1771-1775 yılları arasında Fransızlar tarafından işaa edilen ve Osmanlı Bankası’na da ev sahipliği yapan bina İstanbul’un kozmopolitliğini gösteren en önemli yapılardan biri. Tarihi yapı sanat ve kültür merkezi olacak.

İstanbul’un en eski finans merkezi olarak bilinen Beyoğlu’ndaki Saint Pierre Han (Sen Piyer Han) yeniden hayat buluyor.

Saint Pierre Han için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Bahçeşehir Uğur Eğitim Vakfı iş birliği ile harap halinden kurtarılacak.

İBB ve Bahçeşehir Uğur Eğitim Vakfı arasında “St.Pierre Han Restorasyon Projesi Tanıtım Programı” kapsamında protokol imzalandı. St. Pierre Han içerisinde gerçekleştirilen imza töreni; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ve Bahçeşehir Uğur Eğitim Vakfı Başkanı Enver Yücel’in katılımıyla gerçekleştirildi.

EŞSİZ BİRİKİM GELECEĞE TAŞINMALI:

St.Pierre Han’ın İstanbul için önemine dikkat çeken İmamoğlu, “Böylesi bir mekanın, böylesi bir tarihi alanın hızlıca kente kazandırılması gerekiyordu” dedi. Bu kapsamda, İBB ve Bahçeşehir Uğur Eğitim Vakfı arasında çok hızlı bir iş birliği gerçekleştirildiğini aktaran İmamoğlu “Birçok şehri analiz ettiğimizde, baktığımızda bunu hissedebiliyorum. Bu köklü tarih ve o eşsiz birikim, eşsiz kültür, iyi yönetilme ve geleceğe bu anlamda çok sağlıklı bir şekilde taşınmalı. Bu manada miraslarımızı korumak, tekrar hayata kazandırmak ve gelecek nesillere aktarılması sorumluğumuz var” ifadelerini kullandı.

bina1-2.jpg

BEYOĞLU’NA ÖZEL VURGU:

İmamoğlu, Pierre Han restorasyonunda 3 ana hedef olacağını kaydeden İmamoğlu “Geçici ve kalıcı sergi salonları olacak. Kütüphane, atölyeler ve kültürel etkinlik alanlarının özellikle İstanbul kültür-sanat yaşamında çok değerli bir yeri olacağını şimdiden görüyorum” dedi. Beyoğlu’nu ve İstiklal Caddesi’ni çok önemsediklerine vurgu yapan İmamoğlu, şunları söyledi: “Eşsiz bir İstanbul manzarası sunan, ancak İstanbullular tarafından kullanılamayan Metrohan’da da şu anda restorasyona devam ediyoruz. Olağanüstü bir yapı. İstiklal Caddesi’nde başlayan bu canlılığı da Galata bölgesine taşımış olacağız. Aynı zamanda Haliç, her yönüyle bizim için kıymetli.

mamoglu.jpg

OSMANLI BANKASI’NA EV SAHİPLİĞİ YAPTI:

Konuşmaların ardından, Polat ve Yücel arasında, İmamoğlu’nun şahitliğinde, restorasyon amaçlı protokol imzalandı. St.Pierre Han, İBB ve Bahçeşehir Uğur Eğitim Vakfı arasında imzalanan protokol ile restore edilecek. Restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra, kültür sanat merkezi olarak İstanbullunun kullanımına açılacak. 1771-1775 yılları arasında Fransızlar tarafından inşa edilenİstanbul’un en önemli tarihi sokaklarından birinde yer alan St. Pierre Han, uzun yıllar Fransız tüccarlarını ağırladı, 1863’te de Osmanlı Bankası’na ev sahipliği yaptı. İçinde 14’üncü yüzyıldan kalma izler de taşıyan konsoloslukların, büroların yer aldığı, Mimarlık Odası’nın da temellerinin atıldığı han, İstanbul’un kozmopolitliğini gösteren en önemli yapılardan biri olarak önemini koruyor. Son yıllarda tahribata uğrayan ve bakımsız kalan 3 katlı, 66 odalı bu yapı, sanatın evrenselleşmesi için Bahçeşehir Üniversitesi Konservatuvarı’na da ev sahipliği yapacağı belirtiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN