İslam tarihi araştırmalarına kaynak niteliğinde üç eser

İslam tarihi araştırmalarına kaynak niteliğinde üç eser

VakıfBank Kültür Yayınları’nın tarih dizisinden İslam tarihi araştırmalarına kaynak niteliğindeki üç yeni eser yayımlandı. R. Stephen Humphreys’in ‘Emevi Devleti’nin Kuruluşu’; Gregor Schoeler’in ‘İslam’ın İlk Dönemlerinde Yazı ve Rivayet’ ve Ali Humayun Akhtar’ın ‘Filozoflar, Mutasavvıflar ve Halifeler’ eserleri okura sunuldu.

VakıfBank Kültür Yayınları’nın tarih kitaplığı, yayımlanan üç yeni kitapla genişlemeye devam ediyor. İsmail Hakkı Yılmaz’ın çevirisiyle R. Stephen Humphreys’in ‘Emevi Devleti’nin Kuruluşu’; Güllü Yıldız’ın çevirisiyle Gregor Schoeler’in ‘İslam’ın İlk Dönemlerinde Yazı ve Rivayet’ ile Ahmet Fethi Yıldırım’ın çevirisiyle Ali Humayun Akhtar’ın ‘Filozoflar, Mutasavvıflar ve Halifeler’ isimli eserleri yayımlandı.

Emevi Devleti’nin kurucusu Muâviye’nin hayatına ve yaşadığı döneme odaklanan ‘Emevi Devleti’nin Kuruluşu’ adlı eser, İslâm tarihi araştırmaları ve yazımı esnasında başvurulabilecek değerli kaynaklardan biri olarak öne çıkıyor. Kitapta erken dönem İslâm tarihinin belirleyici figürlerinden biri olan Muâviye üzerinden, dönemin siyasi ve dini evrimine bir bakış sunuluyor. İlk kez Türkçeye aktarılan ve yedi bölümden oluşan ‘İslam’ın İlk Dönemlerinde Yazı ve Rivayet’ kitabı ise İslam’ın ilk yüzyıllarındaki söz ve yazı ilişkisi ile Arap edebiyatının sentezinden oluşuyor. İslam tarihi ve İslami ilimlerin oluşumu hakkında araştırmalar yapan çağdaş akademisyen Schoeler, bu kitabında İslami ilimlerin oluşumunda sözlü olanın yazıya aktarımı sürecini, Arap edebiyatının 7. ve 8. yüzyıllarındaki alışkanlıklarından koparmadan değerlendiriyor.

İslam dünyasında siyaset, din ve iktisat alanlarında uzman isimlerden, Bates College öğretim üyesi Dr. Ali Akhtar’ın ‘Filozoflar, Mutasavvıflar ve Halifeler’ kitabı ise 10 ve 12’nci yüzyıl arasındaki siyasi rekabetin gölgesindeki felsefe, kelam ve tasavvufun mücadelesini ve birbiriyle olan etkileşimini ortaya koyuyor. Kitapta İslam entelektüel tarihinin en çetrefilli metafizik meselelerini tarihi ve siyasal bağlamını ve çerçevesini de ele alan yazar, İbn Meserre, İbn Hazm, İbn Berrecan, İbn Kasi ve İbn Tufeyl başta olmak üzere, alim ve sufilerin eserlerini derinlikli ve titiz bir incelemeye tabi tutarak, Endülüs entelektüel tarihine ışık tutuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN