İsrail'e tepki gösteren şairler Gazze'ye şiirle ses verdi

İsrail'e tepki gösteren şairler Gazze'ye şiirle ses verdi

İsrail'in Gazze'de soykırıma varan saldırılarına tepki gösteren şairlerin başlattığı 'Gazze Şiir Nöbeti', 17 Aralık'ta Üsküdar'da gerçekleşti. Nöbette, Adem Turan, Faysal Soysal, Ali Ural, Hüseyin Akın, Nur Alan, Betül Aksakal, Badrawy Ali gibi şair ve yazarlar kendi şiirlerinin yanı sıra İsmet Özel, Sezai Karakoç, Turan Koç, Mahmud Derviş gibi şairlerden zulme karşı şiirler okudu.

İsrail'in Gazze'de soykırıma varan saldırılarına tepki gösteren şairlerin başlattığı 'Gazze Şiir Nöbeti', Üsküdar'da gerçekleştirildi. Etkinlikte, dünyanın gözü önünde yaşanan insanlık dramına dikkat çekilerek şiirler okundu.

Şair ve yönetmen Faysal Soysal, etkinlikte yaptığı konuşmada, şiirin, edebiyatın bize kim olduğumuzu hatırlattığını ve Filistinlilerin çığlığına bir ses vermenin önemini vurguladı.

Üsküdar Mimar Sinan Meydanı'nda dördüncüsü düzenlenen etkinlikte Adem Turan, Faysal Soysal, Ali Ural, Hüseyin Akın, Nur Alan, Betül Aksakal, Badrawy Ali, Simge Nida Çelik, Mehmet Mumcu, Ali Seyyah, Ahmet Can, Hümeyra Yabar, Musa Canbaz, Şafak Çelik Resul Uzar gibi şair ve yazarlar kendi şiirlerinin yanı sıra İsmet Özel, Sezai Karakoç, Turan Koç, Mahmud Derviş gibi şairlerden şiirler okudu.

Betül Zarifoğlu babası Cahit Zarifoğlu'nun 'Daralan Vakitler', Muhammed Karabacak İsrail saldırısında öldürülen şair Rıfat el-Arir'in 'If I Must Die' şiirinin Arapçasını, Mustafa Özel de Sezai Karakoç'tan 'Alın Yazısı Saati'ni seslendirdi.

yeni-proje-3.jpg

'TANKA PARMAK SALLAYAN GAZZELİLER YENİ BİR İNSAN TÜRÜNÜN HABERCİSİ'

Etkinlikte konuşan şair ve yönetmen Faysal Soysal, İsrail'in Ekim ayında başlayan saldırılarının ardından başlattıkları 'Gazze Şiir Nöbeti'nin tamamen sivil bir hareket olduğuna vurgu yaparak, "Bu platform sadece şairlerin, yazarların, sanatçıların değil İsrail'in Gazze'de dünyanın gözü önünde yaptığı soykırıma tepki gösteren bütün vatandaşlarındır" dedi.

yeni-proje-2.jpg

Soysal, dünyanın her yerinde maşeri vicdanın ayağa kalktığını, Batılı ülkelerde milyonların hükümetlerinin sessizliğine rağmen İsrail'in katliamlarına karşı Gazzelilerden yana tavır alarak sokaklara döküldüğünü hatırlatarak, şunları kaydetti: "Liderlerin sessizliğe büründüğü bu günler aynı zamanda yeni insan dediğimiz bir varlığın ortaya çıkışının da habercisi. Kapitalizmin, emperyalizmin, paranın insan denen varlığı etkisiz hale getirdiği bir yerde Gazzeli insanlar bu sisteme karşı, yeni bir varoluşun, yeni bir insan türünün ortaya çıkışını gösteriyor. Çocuklar, kadınlar kaybedecek hiçbir şeyi olmayan insanlar hiçbir şeyden korkmayarak, topa tanka parmak sallayıp 'asla teslim olmayacağız' diyorlar. Biz bu hakikatin şiirdeki yansımasını şairler olarak her zaman okuduk, şahitlik ettik. Şiir sanat içinde emperyalizme, zulme esir olmayan en büyük alanlardan biri. Bu yüzden şiir nöbeti emperyalistlerin İsrailin çıkar odaklarının asla satın alamayacakları bir alan. Şairler olarak bunu önemsiyor ve biz de burada Gazze için, o çocuklar için bir şiir okuyor, bir çığlık atıyoruz."

yeni-proje-1.jpg

'AYAKLARIMIZI KULLANMAMIZ GEREKİYOR'

Şair Ali Ural da, şunları kaydetti: "Filistin'in kara kışı bitecek inşallah ama bunun için ayaklarımızı kullanmamız gerekiyor. Bir videoda gördüm, bir Filistinliyi kaçırmışlar, uyandığında ayakları yok. 'Ayaklarımı kestiler' diyor. Bu kesilen ayaklar ümmeti Muhammed'in ayaklarıdır, yerine tekrar eklenecek ayaklardır, bizim ayaklarımızdır, o ayaklara sahip çıkacağız."

yeni-proje.jpg

'CAYIR CAYIR YANDIĞIMIZIN FARKINDA DEĞİLİZ'

Yazar Hülya Yabar da şöyle konuştu: "Hayatta kalanlar şanslılar değil artık dünyada, hayatta kalan, şehitlerin, evinden edilenlerin, anestezi olmayan ameliyat edilenlerin manevi yükünü taşıyor. Filistin'de kardeşlerimiz ateş altında, biz de burada cayır cayır yanıyoruz. Ama acı olan şu ki cayır cayır yandığımızın farkında değiliz."

yeni-proje-4.jpg

Etkinliğe birçok vatandaş da katılarak, Gazzeliler için şiirler seslendirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN