İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, 9 yıl sonra yeniden kapılarını açıyor

İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, 9 yıl sonra yeniden kapılarını açıyor

Türkiye'nin en kapsamlı resim koleksiyonuna sahip Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, 9 yıl sonra kapılarını yeni yerinde açacak.

1937 yılından beri Dolmabahçe Veliaht Dairesi'nde hizmet veren Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, Millî Saraylar İdaresi Başkanlığı'nca başlatılan restorasyon çalışmaları nedeniyle 2012 yılında kapatıldı. Eserler ise, müze kapatılmadan bir yıl önce yapılan Salıpazarı'ndaki 5 nolu antrepoya taşındı.

s2.jpg

Tüm eserlerin taşındığı antrepo, modern teknoloji kullanılarak, müzeye dönüştürüldü. Çalışmaların yüzde 99 tamamlandığı müze kapılarını, sonbaharda yeni yerinde açacak.

s3.jpg

YENİ YERİNDE KAPILARINI AÇACAK

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Handan İnci Elçi, "Burada modern bir depo yaptık ve bütün koleksiyonu içine yerleştirdik. Yine bizim öğrencimiz olan Emre Arolat'un tasarımıyla bir müze binası inşa edildi" diyerek sözlerine şöyle devam etti:

"İnşaat sürecimiz tamamlandı. Şimdi ise işimiz koleksiyonları, sanatseverlerle buluşturmak. Depoda bekleyen eserlerin ciddi bir restorasyon sürecine ihtiyaçları vardı. Müze inşaatının yüzde 99'unun bittiğini söyleyebiliriz. Müze, 2021'in sonbaharında kapılarını sanatseverlere açmış olacak. Ve ümit ediyorum hatta eminim burası sadece İstanbulluların değil, ülkemizin en önemli sanat duraklarından biri olacak."

s1.jpg

'KOLEKSİYONLAR TÜRKİYE'NİN SANAT HAFIZASIDIR'

Eserlern çalındığı yönündeki iddialarla ilgili olarak da Prof. Dr. Elçi, "1937 yılında Dolmabahçe Veliaht Dairesi'nde ilk defa açılan müze, Salıpazarı'ndaki 5 nolu antrepoya taşındı ve buraya hemen bir depo yapıldı. Bu depo son derece modern güvenli. Eserleri buraya taşıdıktan sonra üzerinde inşaata devam ettik. Burada bulunan koleksiyonlar, Türkiye'nin sanat hafızasıdır. Toplam 12 bin 378 eser kaydı olan müzedeki 404 tablonun kayıp olduğu gibi irkiltici bir cümleyle yansıtılan durum tam olarak öyle değil" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN