İstanbul’un 778 camisi tek kitapta

İstanbul’un 778 camisi tek kitapta

‘İstanbul Çeşmeleri’ eseriyle tanınan İbrahim Hilmi Tanışık’ın 1931 - 1966 yılları arasında kaleme aldığı ve fotoğrafladığı 778 camiye ait notları içeren ancak yaşarken yayımlanmayan ‘İstanbul Camileri’ kitabı 57 yıl sonra Üsküdar Belediyesi tarafından basıldı.

‘İstanbul Çeşmeleri’ eseriyle tanınan İbrahim Hilmi Tanışık’ın 1931 - 1966 yılları arasında kaleme aldığı ve fotoğrafladığı 778 camiye ait notları içeren ‘İstanbul Camileri’ kitabı 57 yıl sonra Üsküdar Belediyesi tarafından basıldı. Kitabın tanıtımı Nevmekan Bağlarbaşı’nda yapıldı. Tanıtımda eserin içinde yer alan orijinal fotoğraf ve dokümanlar da sergilendi. Kitap hakkında konuşan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Tanışık’ın eserin ilk cildini 1930’larda, ikinci cildini 1960’larda hazırladığını ancak basmaya imkan bulamadığını aktararak, torunu Akın Kurtoğlu’nun kendilerine ulaşmalarının ardından kitabı bastıklarını kaydetti. Başkan Türkmen, “Toplamda iki ciltlik, İstanbul’daki camilerle ilgili bir çalışma. İlk cildi 400 küsur cami, ikincisiyle toplamda 778 cami ile ilgili bilgiler var. Çoğu ile ilgili fotoğraflar var. Aslına uygun bir şekilde hazırlanmış güzel bir çalışma oldu. Hayırlı uğurlu olsun diyorum” diye konuştu.

Eseri yayıma hazırlayan editör Fatih Dalgalı da Tanışık’ın arşivini kendisine torunu İbrahim Akın Kurtoğlu’nun sağladığını söyledi. Dalgalı, “İbrahim Hilmi Tanışık 1881’de Bursa’da doğdu. 1920 yılında İstanbul’a göç ediyor ailesiyle. İstanbul’da sadece camileri değil çeşmeler, medreseler, tekkeler, türbeler gibi kitabesi olan her şeyi yazıyor. Sayfalarca arşivi oluyor. 1942 yılında İstanbul Çeşmeleri adında bir kitap hazırlıyor. Bugüne kadar basılmış olan tek eseri buydu” diye konuştu. İlgiler kitabı Üsküdar Belediyesi’nin internet sitesinden PDF olarak inceleyebilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN