İstanbul’un iki yakasında festival havası

İstanbul’un iki yakasında festival havası

Bu yıl 42’ncisi düzenlenen İstanbul Film Festivali başladı. Sinefiller, 18 Nisan’a kadar sürecek festivalde 84 ülkeden 160 yönetmenin 134 uzun, 29 kısa filmini 6 ayrı salonda seyredebilecek. 11 Türk filminin ‘Altın Lale’ için yarıştığı festivalde, Kıvanç Tatlıtuğ’un rol aldığı ‘Boğa Boğa’ filmi de Netflix’ten önce festival takipçilerinin beğenisine sunulacak. Berlinale’de bu yıl Jüri Büyük Ödülü’ne layık görülen ‘Kızıl Gökyüzü’ filmi de Türkiye’de ilk kez İstanbul Film Festivali’nde izlenecek.

SALİHA SULTAN

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 42’nci İstanbul Film Festivali dün başladı. Festivalin açılışı ise 6 Nisan’da Süreyya Operası’nda yapıldı. Törende, festivalin bu yılki ilk Sinema Onur Ödülleri yarım asrı aşan kariyerinde benzersiz karakterler yaratan, sinema ve tiyatronun yanı sıra ekranlarda da başarısını sürdüren Kayhan Yıldızoğlu ve tiyatro sahnelerinin yanı sıra sinema ve dizilerdeki performansları, dublaj sanatçısı olarak başarılarıyla adından söz ettiren Nevra Serezli’ye sunuldu. Törenin ardından, festivalin açılış filmi olan, Sundance Büyük Jüri Ödüllü, Charlotte Regan’ın yönettiği ‘Hırçın’ filmi izleyiciyle buluştu.

TÜRK SİNEMASINDAN 11 YAPIM ALTIN LALE İÇİN YARIŞIYOR

Peki İstanbul Film Festivali’nde bu yıl sinefilleri neler bekliyor Festivalde 18 Nisan’a kadar dünya sinemasının en yeni örneklerinden kült yapıtlara, usta yönetmenlerin son filmlerinden yeni keşiflere, klasikler ve gizli kalmış hazinelere kadar 14 bölümde 84 ülkeden 160 yönetmenin 134 uzun, 29 kısa filmi gösterilecek. Festivalin Türk sineması adına en heyecanlı bölümü olan Uluslararası Yarışması’nda ise bu yıl 11 film ‘Altın Lale’ için yarışıyor. Söz konusu filmler Altın Lale En İyi Film, Jüri Özel Ödülü, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu, En İyi Sanat Yönetmeni ve En İyi Özgün Müzik olmak üzere toplam 10 dalda yarışacak.

cvc.png

Boğa Boğa

Bekir Bülbül’ün ‘Bir Tutam Karanfil’, Barış Fert’in ‘Ölüler İçin Yaşam Kılavuzu’, Orçun Köksal’ın ‘Bars’, Filiz Kuka’nın ‘Yüzleşme’, Kaan Müjdeci’nin ‘Iguana Tokyo’, Im Toten Winkel ve Ayşe Polat’ın ‘Kör Noktada’, Fikret Reyhan’ın ‘Cam Perde’, Çiğdem Sezgin’in ‘Suna’, Belmin Söylemez’in ‘Ayna Ayna’, Umut Subaşı’nın ‘Sanki Her Şey Biraz Felaket’ ve Onur Saylak’ın ‘Boğa Boğa’ filmi jüri karşısına çıkacak. Filmleri yönetmen Emin Alper başkanlığında, oyuncu Farah Zeynep Abdullah, görüntü yönetmeni A. Emre Tanyıldız, kurgucu Aylin Zoi Tinel ve yazar Seray Şahiner’in yer aldığı jüri değerlendirecek.

ALTI SALONDA 163 FİLM

Festivalin bu yılki gösterimleri Beyoğlu’nda Atlas 1948 ve Fransız Kültür Merkezi, Şişli’de CineWAM Premium+ City’s Nişantaşı (Salon 3 ve Salon 7) ve Kadıköy’de Kadıköy Sineması ile Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi olmak üzere 6 salonda gerçekleşiyor. Gösterimleri her yıl olduğu gibi 11.00, 13.30, 16.00, 19.00 ve 21.30’da yapılacak filmlerin takvimini ve biletlerini ‘film.iksv.org’ internet adresinden inceleyebilirsiniz.

NETFLIX’TEN ÖNCE ATLAS’TA İZLEYİN

İstanbul Film Festivali’nin Uluslararası Yarışma bölümünde yer alan 11 yapım arasında Onur Saylak ve Hakan Günday imzalı, Netflix’in yeni gerilim filmi ‘Boğa Boğa’ da yer alıyor. Yapımcılığını Ay Yapım’ın üstlendiği ve 21 Nisan’da Netflix’te yayınlanacak film, festivalin ulusal yarışmasında yer almasının yanı sıra, 15 Nisan’da prömiyerini de festivalde yapacak.

Kıvanç Tatlıtuğ ve Funda Eryiğit’in başrollerini paylaştığı film, İstanbullu bir çift olan Yalın ve Beyza’nın, yeni bir hayata başlamak için Assos’ta bir köye taşınmasının ardından köy halkı ile yaşadıkları gerilim hikayesini beyazperdeye taşıyor. Filmin prömiyeri, 15 Nisan Cumartesi günü saat 21.30’da film ekibinin katılımıyla Atlas 1948 Sineması’nda gerçekleşecek.

sdfsdsf.png

Kızıl Gökyüzü

ORMAN YANGINI ORTASINDA BİR AŞK HİKAYESİ

Her yıl olduğu gibi bu yıl da festival programında Cannes, Venedik, Sundance ve Berlin gibi film festivallerinde öne çıkan ve merakla beklenen pek çok yapım bulunuyor. Şubat ayında düzenlenen Berlinale’de öne çıkmış birçok filmi festivalde izlemek mümkün olacak. Alman yönetmen Christian Petzold’ün Berlinale’de bu yıl Jüri Büyük Ödülü’nü kazanan yeni filmi ‘Kızıl Gökyüzü’ de festivalde izlenebilecek.

‘Phoenix’, ‘Transit’ ve Undine’ gibi filmleriyle tanınan Petzold’un filmi, Baltık Denizi kıyısında küçük bir tatil evinde bir araya gelen üç karaktere odaklanıyor. Orman yangınları, ateş üzerinden bir sembolizm kuran film, yönetmenin ‘Undine’de ‘su’ ile başladığı Element Üçlemesi’nin ikinci filmi. Film 12 Nisan’da Atlas 1948 ve Kadıköy sinemalarında, 13 ve 15 Nisan’da Cinewam City’s 7’de, 19 Nisan’da Atlas 1948’de izlenebilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN