İsviçre müzesi, Nazilerin çaldığı düşünülen eserleri kaldırdı

İsviçre müzesi, Nazilerin çaldığı düşünülen eserleri kaldırdı

İsviçre'deki Kunsthaus Zürih Müzesi, Emil Bührle Koleksiyonu'ndaki beş eserin Naziler tarafından çalınmış olabileceği şüphesiyle gösterimden kaldırıldığını duyurdu.

İsviçre’deki Kunsthaus Zürih Müzesi, koleksiyonunda bulunan Claude Monet ve Vincent van Gogh’un eserlerinin de dahil olduğu beş eseri Naziler tarafından çalınmış olabileceği şüphesiyle gösterimden kaldırdı.

BBC‘de yer alan habere göre,ikinci Dünya Savaşı sırasında Nazilere ürettiği silahları satan Almanya doğumlu Emil Bührle’nin koleksiyonundaki eserlerin kaynağıyla ilgili uzun zamandır şüpheler bulunuyordu.

Tabloların kaldırılması kararı, ülkede çalındıkları ailelere hala geri verilmemiş çok sayıda kültürel eserin yeniden incelenmesini amaçlayan yeni yönergelerin belirlenmesinden sonra geldi.

Soruşturma altındaki eserler şöyle:

-Claude Monet: Jardin de Monet à Giverny

-Gustave Courbet: Portrait of the Sculptor Louis-Joseph

-Henri de Toulouse-Lautrec: Georges-Henri Manuel

-Vincent van Gogh: The Old Tower

-Paul Gauguin: La route montante

Emil Bührle Koleksiyonu Vakfı yönetim kurulundan yapılan açıklamada “Bu eserler için eski sahiplerinin yasal varisleriyle adil ve hakkaniyetli bir çözüm aramaya kararlıyız” denildi.

Koleksiyondaki altıncı eser Edouard Manet’nin ‘La Sultane’ tablosu da incelemede fakat vakıf yeni yönergelerin eser için geçerli olmadığını düşündüğünden şimdilik eseri kaldırmadı.

Vakıf ayrıca eserlerin sahibi olan fakat Nazilerin satışa zorladığı Max Silderberg’in mirasıyla ilgili de mali destek sunmaya hazır olduklarını bildirdi.

Silderberg, sanat koleksiyonu Naziler tarafından zorla satılan Alman Yahudi bir sanayiciydi. Auschwitz, Nazi kampında öldürüldüğü düşünülüyor.

Vakfın yönettiği eserleri, Bührle 1956’daki ölümüne kadar toplamış. 600 sanat eserinden oluşan koleksiyonu vakıf yönetiyor ve 20 yıllık bir ödünçle Kunstahus’ta sergileniyordu.

Bührle’nin koleksiyonundan geri kalan eserlerin akrabalarının evlerinde asılı olduğu söyleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN