İsrail kültür mirasını da ‘boğuyor’

İsrail kültür mirasını da ‘boğuyor’

İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze’deki kanlı saldırıları sürdürürken Filistin’in kültür mirası da yok ediliyor. Ressam Heba Zagout ile şair Refaat Alarer’in bombardımanlarda hayatını kaybetmesinin ardından resimleriyle Filistin’in sesi olan Fathi Ghaben de tedavisine izin verilmeyince hayatını kaybetti. 77 yaşında akciğer rahatsızlığı yaşayan ve sosyal medyada “Boğuluyorum” paylaşımı yapıp yardım isteyen sanatçıya dönük cinayet gibi engellemeye tepki yağdı.

SALİHA SULTAN

Filistin Kültür Bakanlığı, Filistinli ikonik sanatçı Fathi Ghaben’in (77) İsrail yetkililerinin yurtdışında tedavi görmek üzere kuşatma altındaki Şeridi terk etmesini engellemesinin ardından geçen pazar günü Gazze’de hayatını kaybettiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Ghaben’in kronik göğüs ve akciğer hastalığından muzdarip olduğu ve İsrail’in bölgeye defalarca düzenlediği hava saldırıları nedeniyle çöken Gazze’nin sağlık sistemine yardım bulamadığı kaydedildi. Kültür bakanlığından yapılan açıklamada “Ghaben’in ayrılışı Filistin sanatı için bir kayıp teşkil ediyor” denildi.

Ghaben’in bir akrabası tarafından 19 Şubat’ta Facebook’a yüklenen videoda, hasta sanatçı çaresizce yardım çağrısında bulunuyor ve şöyle diyor:

“Boğuluyorum. Nefes almak istiyorum, nefes almak istiyorum.”

Şiddetli bir öksürüğün üstesinden gelene kadar bu sözleri tekrarlıyor. Ghaben, Filistin’in en önde gelen ressamlarından biriydi ve 1970’lerde ve 80’lerde Filistin direnişini anan coşkulu renkli tablolarıyla ün kazanmıştı. Aynı zamanda Filistin’de sanat eğitiminin ateşli bir savunucusuydu ve Gazze’deki Güzel Sanatçılar ve Sanatçılar Derneği’nin kurucu üyesiydi ve Fathi Ghaben Sanat Merkezi’ni kurdu. Filistin Kültür Bakanı Atef Abu Seif, “Filistin, Ghaben’in eserlerinde tüm detaylarıyla her zaman mevcuttu” dedi.

ARTnews’e konuşan önde gelen Filistinli ressam Samia Halaby “En iyi eseri sembolist tutumlarla Kübist biçimin bir birleşimiydi. Birinci İntifada’nın tüm sanatçıları gibi Fathi de bir davaya sahip olmaktan gurur duyuyordu ve ona sadıktı” ifadesini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN