Meşher, Hikâye İstanbul’da Geçiyor sergisi kapsamında Batı edebiyatından sinemaya uyarlanmış filmleri izleyicilerle buluşturuyor. 7 Şubat’ta başlayacak gösterimler arasında Orlando, Der Mann, Der Den Mord Beging ve The Fabulous Baron Munchausen yer alıyor.
İstanbul’un kültür ve sanat hayatına yön veren mekânlardan biri olan Meşher, 23 Ocak’ta açılan Hikâye İstanbul’da Geçiyor sergisi kapsamında film gösterimlerine başlıyor. Sergiyle bağlantılı olarak Batı edebiyatından sinemaya uyarlanmış seçkin yapımlar, Şubat ayı boyunca izleyicilerle buluşacak. Program, 7 Şubat’ta sinema yazarı Mehmet Açar’ın sunumuyla açılacak.
Sinemaseverleri etkileyici bir edebiyat-sinema yolculuğuna çıkaracak gösterimlerde, Virginia Woolf’un Orlando, Claude Farrère’in L’homme qui assassina ve Rudolf Erich Raspe’nin Baron Munchausen eserlerinden uyarlanan filmler yer alıyor. Bu yapımlar, hem sinema tarihindeki önemleri hem de İstanbul’la bağlantıları nedeniyle özel bir seçki olarak sunuluyor.
ORLANDO: ZAMANLAR ARASINDA BİR YOLCULUK
Seçkinin ilk filmi, Virginia Woolf’un 1928’de yayımlanan Orlando romanından uyarlanan Orlando (1992). Sally Potter’ın yönettiği ve Tilda Swinton’ın başrolünde yer aldığı film, izleyicileri 16. yüzyıldan 20. yüzyıla uzanan olağanüstü bir zaman yolculuğuna çıkarıyor. Romanın önemli sahnelerinden biri İstanbul’da geçerken, filmde bu mekân farklı bir Doğu ülkesi olarak kurgulanıyor. Film, uluslararası arenada büyük yankı uyandırmış ve iki Oscar adaylığı elde etmişti.
İSTANBUL’DA İŞLENEN BİR CİNAYETİN HİKÂYESİ
Claude Farrère’in L’homme qui assassina romanından uyarlanan 1930 yapımı Der Mann, Der Den Mord Beging, İstanbul’da geçen gerilim dolu bir hikâyeyi perdeye taşıyor. Curtis Bernhardt’ın yönettiği film, aristokrat bir Fransız askeri ataşenin günlükleri üzerinden şehrin diplomatik çevrelerindeki entrikalara ışık tutuyor. İstanbul’un gerçek mekânlarında çekilmiş sahneleriyle dikkat çeken film, 22 Şubat’ta izleyiciyle buluşacak.
EFSANEVİ BİR KAHRAMANIN GERÇEKÜSTÜ MACERALARI
Şubat ayının son gösterimi, 28 Şubat’ta yapılacak Baron Prášil – The Fabulous Baron Munchausen filmi olacak. Çek yönetmen Karel Zeman’ın imzasını taşıyan 1961 yapımı bu film, 18. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’na karşı savaşmış bir Alman subayının zamanla efsaneleşen hikâyelerinden esinleniyor. Gerçeküstü anlatımı ve çarpıcı görselliğiyle sinema tarihinde özel bir yere sahip olan film, fantastik edebiyat ve sinema tutkunlarını bir araya getirecek.
Meşher’de gerçekleşecek film gösterimlerine katılım ücretsiz olup, sınırlı kontenjan nedeniyle kayıt gereklidir. Katılım sağlamak isteyenler kayit@mesher.org adresine e-posta yoluyla başvuru yapabilir.
Sergi ve film programı hakkında detaylı bilgiye Meşher’in web sitesi ve sosyal medya hesaplarından ulaşılabilir.