Nobel Barış Ödülü’nü tutuklu aktivistin kızı aldı

Nobel Barış Ödülü’nü tutuklu aktivistin kızı aldı

Bu yılki Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen ve kadın hakları konusundaki çalışmalarından dolayı Tahran’da Evin Cezaevinde bulunan İranlı aktivist Nergis Muhammedi’nin ödülünü, Muhammedi adına ikiz çocukları aldı.

Norveç Nobel Komitesi, 2023 Nobel Barış Ödülü’nün İran’da başörtü yasağına ve idam cezasına karşı çıktığı için Tahran’da Evin Cezaevinde tutulan Nergis Muhammedi’ye verileceğini duyurmuştu. Norveç’in başkenti Oslo’da Belediye Binası’nda düzenlenen ödül törenine Muhammedi adına eşi, oğlu, kızı ve erkek kardeşi katıldı. Törende, aktivist Muhammedi’nin aldığı ödülü, Paris’te sürgünde olan 17 yaşındaki ikiz çocukları Ali ve Kiana Rahmani’ye verildi.

Kiana Rahmani, düzenlenen basın toplantısında annesinin yazdığı mektubu okudu. Mektupta Muhammedi, İran hükümetinin ‘yıkıcı zulmüne karşı’ verdiği mücadelede en büyük ve en önemli müttefikleri olarak nitelediği gazetecilere teşekkür ederken, “Ben Ortadoğulu bir kadınım. Ortadoğu çok zengin bir uygarlık tarihine sahip olmasına rağmen artık savaşın, terörün ve kökten dinciliğin ortasında kalmıştır” ifadelerini kullandı.

Muhammadi, geçtiğimiz yıl 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin kıyafetinin uygun olmadığı iddiasıyla ‘ahlak polisi’ tarafından sorguya alınması ve sorgu hayatını kaybetmesi sonrası patlak veren protestolarda öncü rol oynamıştı. Nergis Muhammadi, Nobel Barış Ödülü tarihinde bu ödülü kazanan 19. kadın ve 2003 yılında yine bu ödüle layık görülen insan hakları aktivisti Şirin İbadi’nin ardından ikinci İranlı kadın unvanını aldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN