Odunpazarı Modern Müze’si ‘100 yılın en iyileri’ listesinde

Odunpazarı Modern Müze’si ‘100 yılın  en iyileri’ listesinde

Dünyanın önde gelen sanat yayınlarından ARTNews ‘100 Yılın En İyi 25 Müze Binası’nı seçti. Fransa, Amerika, İngiltere, Japonya gibi birçok ülkeden müzelerin yer aldığı listede Türkiye’nin Odunpazarı Modern Müze’si 21’nci sırada yer aldı. Müze “Geleneksel ahşap Osmanlı evlerinden esinlenen müze birbirine kenetlenmiş kutu yapıları ile zarif bir kütük kulübesine benziyor” ifadesiyle tanıtıldı.

SALİHA SULTAN

Dünyanın önde gelen saygın sanat yayınlarından ARTNews, ‘100 Yılın En İyi 25 Müze Binası’nı listeledi. Fransa, Amerika, İngiltere, Japonya gibi birçok ülkeden müzelerin yer aldığı listede Türkiye’nin Eskişehir’de henüz 2019’da açılan Odunpazarı Modern Müze’si 21’nci sırada yer verildi. Listenin ilk sırasında Fransa’nın Paris şehrindeki Pompidou Merkezi, ikinci sırasında Brezilya’nın Rio de Janeiro şehrindeki Niterói Çağdaş Sanat Müzesi, üçüncü sırada ise Amerika’nın Washington şehrindeki Ulusal Afrika Amerikan Tarihi ve Kültürü Müzesi yer aldı.

ARTNews’in internet sitesinde de yayınlanan listede Odunpazarı Modern Müze’si şu ifadelerle tanıtıldı: Türkiye’nin üniversite kenti Eskişehir’de bulunan ve 2019 yılında açılan Odunpazarı Modern Sanat Müzesi, Erol Tabanca’nın Türk modern sanatı koleksiyonuna ve aynı zamanda geçici sergilere ev sahipliği yapmaktadır. Geleneksel ahşap Osmanlı evlerinden esinlenen -Odunpazarı ‘odun pazarı’ anlamına gelir ve aynı zamanda kurumun bulunduğu bölgenin adıdır- Kengo Kuma ve Associates tarafından tasarlanan tasarım, Lincoln Log’a sahip yığılmış lamine sarı ahşap kirişlerden oluşan birbirine kenetlenmiş kutu yapıları ile zarif bir kütük kulübesine benziyor. (Japon mimarlık firması ahşabı sert değil, gösterişli bir şekilde kullanmasıyla tanınır.) Firma bu proje için, konsol pencereleri üst katlarda konumlandırılmış olan Osmanlı evlerine özgü kentsel deneyimi yeniden yaratmak istedi. Mimarlar, “Cadde manzarasına devam etmek ve müzenin içini ziyaret etmenin doğrusal olmayan yolculuğunu yeniden yaratmak” istediklerini söyledi. İçeride, başınızın üzerinde asılı duran ve bir çatı penceresine açılan birbirine kenetlenmiş kirişler bulabilirsiniz.”

İLK İKİ YILINDA ÖNEMLİ ÖDÜLLER ALDI

Eskişehir’de bulunan Odunpazarı Modern Müze, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alan tarihi Odunpazarı Evleri’nin bulunduğu bölgede, iş insanı ve koleksiyoner Erol Tabanca tarafından yaptırıldı.

2019’da açılışı yapılan müzenin mimarisi dünyaca ünlü Japon mimar Kengo Kuma tarafından tasarlandı. Müze, 2021’de Avrupa Müze Forumu’nca (EMF) ‘2021 Avrupa’da Yılın Müzesi Ödülleri’nde ‘özel takdir ödülü’ne layık görüldü.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ‘2019 Yılı Özel Ödülü’ne layık görülen müze, geçen yıl da İngiltere’de düzenlenen ‘Museum+Heritage Awards’ kapsamında ‘Yılın Uluslararası Projesi’ seçildi. Ünlü Japon bambu ustası Tanabe Chikuunsai’nin özel olarak tasarladığı enstelasyon (yerleştirme sanatı) çalışmalarının yer aldığı müzenin kalıcı koleksiyonunda Nejad Melih Devrim, Jaume Plensa, Fahrelnissa Zeid, Marc Quinn, Canan Tolon, İnci Eviner, Erol Akyavaş, Burhan Doğançay, Erdağ Aksel, Julian Opie ve Gülsün Karamustafa’nın da arasında olduğu sanatçıların eserleri bulunuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN