Siyahi kadınların sömürgecilik eleştirisine ‘Altın Aslan’ ödülü

Siyahi kadınların sömürgecilik eleştirisine ‘Altın Aslan’ ödülü

Bu yıl 59’ncusu gerçekleşen Venedik Bienali’nin iki büyük ödülü siyahi kadın sanatçılara verildi.

Bienalde İngiltereyi temsil eden İngiliz sanatçı Sonia Boyce ve Amerika’yı temsil eden Simone Leigh ‘Altın Aslan’ ödüllerini kazandı. Boyce, bienalde İngiltereyi temsil eden ve ödülü kazanan ilk siyahi kadın oldu. Boyce’un İngiliz Pavyonu’nda sergilenen ve siyahi kadınları merkezine alan enstelasyonu özellikle İngiltere’de ülkenin müzik tarihine yaptığı büyük katkıları ana akım tarafından görmezden gelinen Shirley Bassey, Beverley Knight, Brown Sugar ve Five Star’ın gibi kadınlara odaklanıyor.

25kr2-sonia-boyce.jpg

Siyahi kadınları merkezine alan heykelleriyle tanınan Leigh ise bienal sergisi için seramik, bronz ve rafyadan oluşan bir dizi figüratif heykel yaptı ve 19’ncu yüzyıl Batı Afrika sanatına, eski siyahi Amerikalıların maddi kültürüne yapılan göndermeleri birleştirdi. Sanatçının sömürgecilik tarihine ışık tutan heykelleri arasında yer alan 24 metrelik uzun bronz ‘Uydu’ heykeli bienalde büyük dikkat çekti. Pavyon mekanını siyahi kültürün sazlarla kaplı geleneksel ev formuyla donatması da büyük beğeni topladı.

25kr2-simone-leigh.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN