Kuver nedir? Kuver ücreti ne demektir?

Kuver nedir? Kuver ücreti ne demektir?

Kuver, Fransızca ‘Couvert’ kelimesinden geliyor. Restoranlarda yemek ücretinden ayrı olarak hesaplanan kuver ücreti, kişinin yemek için ödediği ücretin yanı sıra, yemek esnasında kullandığı çatal, bıçak gibi pek çok malzemeyi içermektedir.

Hizmet veren restoranın tarzına veya çeşidine göre farklılık gösteren kuver ücreti, kendi içinde 3 türe ayrılmaktadır. Bununla birlikte, yurt içinde ekmek ve su parası olarak ifade edilse de yurt dışında su, kuver ücretine dahil edilmemektedir…

KUVER NEDİR?

Kuver kelimesinin kaynağı Fransızcadaki ‘Couvert’ kelimesinden gelmektedir ve Türk Dil Kurumu’nda lokantalarda yemek servisinden önce masaya serilen örtü anlamını taşımaktadır.

KUVER ÜCRETİ NE DEMEKTİR?

Kuver ücreti, genellikle, masanın üstüne serilen örtü ile birlikte, kaşık, çatal, bıçak, tuzluk, şamdan gibi masanın üzerinde bulunan ve servise dahil olan malzemeler için alınan ücret ifade eder.

Açık büfe restoranlarda kuver ücreti alınmaz çünkü masada çatal, bıçak ve menaj konur. Bunun adına ise “servis açmak” denir.

KUVER ÜCRETİ NEDEN ALINIR?

Kuver ücreti her ne kadar ekmek ve su parası olarak düşünülse de, restoranın kişi başına aldığı ekstra ücrettir. Yurtdışında kuver ücretine ketçap, ekmek, hardal, masa örtüsü ve peçete de bu ücrete dahildir ancak su bu ücretin içinde değildir.

KUVER MALZEMELERİ NELERDİR?

Menaj,

Masa örtüsü ve molton,

Kaşık, çatal, bıçak gibi yemek takımları,

Çeşitli tabak ve bardaklar,

Peçete.

KUVER ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Kuver çeşitleri, restoranın verdiği hizmet şekline göre 3 farklı çeşide ayrılır. Bunlar;

Basit kuver,

Alakart servis kuveri,

Tabldot servisi.

kuver-nedir-kuver-ucreti-ne-demektir.jpg

KUVERDEKİ MALZEMELER HANGİ SIRAYLA YERLEŞTİRİLİR?

Servis tabağı ve peçete,

Büyük çatal,

Büyü bıçak,

Balık çatalı,

Çorba kaşığı,

Tatlı çatalı

Tatlı bıçağı,

İçecek ve su bardakları,

Menaj ve kül tablası

Meyve için kaşık, çatal ve bıçak,

Ekmek bıçağı,

Tereyağı bıçağı,

MOLTON NEDİR?

Özellikle restoranlarda masalara serilen 3 tür örtü bulunmaktadır. Müflon ve muilton isimleri de verilen molton, masaya serilen en alt örtüdür. Aba veya keçeden yapılabildiği gibi sentetik süngerden de üretilmektedir.

MENAJ NEDİR?

Kuver servis malzemelerinin içinde bulunan menaj, restoranlarda misafirlerin yemeklerini lezzetlendirmek için kattığı, ketçap, mayonez, sos, hardal, baharat ve tuz gibi çeşitli malzemelerin yer aldığı servis ekipmanına verilen isimdir. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN