Mainz örneği video hakemi öldürür

Mainz örneği video hakemi öldürür

Almanya Bundesliga’da oynanan Mainz 05-Freiburg mücadelesine Video Yardımcı Hakem Sistemi (VAR) damga vurdu. Hakem soyunma odasına giden futbolcuları çağırarak penaltı kullandırdı.

Bundesliga’nın 30. haftasında kümede kalma mücadelesi veren iki ekipten Mainz 05 ve Freiburg karşı karşıya geldi. Karşılaşmanın orta hakemi Guido Winkmann’ın düdüğü ile ilk yarı golsüz beraberlikle sona erdi denirken, hakemin kulağına VAR uyarısı geldi. Bu sırada Freiburg oyuncuları soyunma odasına girdi.

VAR sisteminin başında bulunan hakem Bibiana Steinhaus, orta hakeme Freiburg’lu futbolcu Marc Kempf’in düdükten önceki pozisyonda ceza sahasında topa elle müdahale ettiğini belirtti. Pozisyonu tekrar izleyen Winkmann, Mainz lehine penaltı kararı verdi.

Hakemin kararı üzerine soyunma odasına giden Freiburg’lu oyuncular tekrar sahaya çağrıldı ve penaltı atışı kullanıldı. Blasis 45+7. dakikada penaltıyı gole çevirirken Mainz ilk yarıyı 1-0 önde kapattı. Ev sahibi 79. dakikada Blasis’in ayağından bulduğu gol ile karşılaşmayı 2-0 kazandı.

Mücadelenin ardından Mainz 05 puanını 30’a çıkardı ve 15. basamağa yükseldi. Aynı puanı bulunan Freiburg ise 16. sıraya geriledi.

Emrah Kayalıoğlu (SPOR YAZARI):

VAR’la ilgili en kritik tartışmalar zamanlama. Almanya’da yaşanan da karar verme sürecinin uzunluğuyla ilgiliydi. Sistemi savunanlar VAR kullanıldıkça sürenin kısaldığını öne sürüyorlardı. Ancak bu uygulama sistemi en çok savunanları bile haksız çıkardı. Burada zamanlama kadar bir önemli sıkıntı da benzer bir olayın devrede değil de maç bittikten sonra yaşanması oldu. Muhtemelen IFAB (Uluslararası Futbol Birliği Kurulu) devre arası ve maç sonu VAR uygulamaları için protokole acilen bir madde eklemek zorunda. Çünkü protokolde bir muğlaklık var. Biz Türkiye’de seneye bu uygulamaya geçmeden önce daha önce VAR’ı kullanan ülkelerde yaşanmış sıkıntılardan mutlaka dersler çıkarmak zorundayız.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN