Malhun Hatun kimdir? İşte tarihteki yeri ve önemi...

Malhun Hatun kimdir? İşte tarihteki yeri ve önemi...

Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk padişahı Osman Gazi'nin eşi Malhun Hatun, ATV'de ekranlara gelen Kuruluş Osman dizisinde Yıldız Çağrı Atiksoy tarafından canlandırılacak. İşte, Malhun Hatun hakkında bilgiler...

Kuruluş Osman dizisinin yeni bölümünde izleyici karşısına çıkan Malhun Hatun'un Osman Bey ile ilk kez karşılaması ekranlara gelecek. Anadolu Selçuklu Veziri Ömer Abdülaziz Bey'in kızı ve Orhan Gazi'nin annesi olan Malhun Hatun'un doğum tarihine ilişkin bir bilgi bulunmuyor.

MALHUN HATUN'UN HAYATI

İkinci Osmanlı padişahı Orhan Gazi'nin annesi ve ilk Osmanlı padişahı Osman Gazi'nin eşlerinden biridir.

Malhun Hatun, Şeyh Edebali'nin kızı ve Osman Gazi'nin diğer eşi Rabia Bala Hatun ile sıkça karıştırılır.

Vakfıyesinde adı Malhun binti Ömer Bey olarak gösterilmiştir. Kendi adına yapılmış, daha çok ev ortamına benzeyen türbesi bulunur.

MALHUN HATUN NERELİ, TÜRK MÜ?

Osmanlı padişahlarının doğma büyüme yabancı kadınları sarayda Müslümanlaştırarak kendilerine eş yapma geleneği o dönemde olmadığı için Malhun Hatun'un Türk olduğu kesindir.

Malhun Hatun'un Osman Bey ile evliliği Tevârîh-i Âl-i Osman'da şöyle anlatılır: "Şeyhe haber virdi. Şeyh eydür: "Oğul Osman! Padişâhlık sana ve nesline mübârek olsun, ve benüm kızım Malhûn senün helâlin oldı" der.

Doğum tarihi bilinmeyen Malhun Hatun, Kasım 1326'da bugünkü Bilecik'in Söğüt bölgesinde hayatını kaybetti.

mal-hatun-eskisehir.jpg
Bilecik Söğüt'teki Malhun Hatun heykeli

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN