MB'den enflasyon raporu: Fiyat artışları genele yayıldı

MB'den enflasyon raporu: Fiyat artışları genele yayıldı

Enflasyondaki artışın ana sebebinin ithal içerikli temel mallar ve yüksek oranlı fiyat artışları olduğunu raporlayan Merkez Bankası “Hizmet sektöründe genele yayılan yükselişler izlenmiştir. Üretici fiyatları da maliyet baskılarının oldukça güçlendiğine işaret etmiştir” açıklamasını yaptı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından ağustos ayına ilişkin Fiyat Gelişmeleri Raporu yayımlandı. Raporda, ağustos ayında tüketici fiyatlarının yüzde 2.30 arttığı, yıllık enflasyonun 2.05 puan yükselerek yüzde 17.90 olduğu anımsatılarak, gıda enflasyonunun, işlenmiş gıda grubundaki olumsuz seyre bağlı olarak bir miktar yükseldiği belirtildi. Enflasyondaki artışın ana sürükleyicilerinin temel mal ve enerji fiyatlarının olduğu aktarılan raporda, “İthal içeriği yüksek temel mallarda yüksek oranlı fiyat artışları izlendi. Enerji fiyatlarındaki güçlü artış eğiliminin eylül ayında da devam etmesi beklenmektedir. Bu dönemde hizmet sektöründe de genele yayılan fiyat artışları izlendi. Üretici fiyatları maliyet baskılarının oldukça güçlendiğine işaret etmiştir. Bu görünüm altında çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonu ve ana eğilimi önemli ölçüde yükselmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Raporda, ağustosta B ve C endekslerinin yıllık değişim oranlarının sırasıyla 1.94 ve 2.12 puan artarak yüzde 16.95 ve yüzde 17.22 düzeyinde gerçekleştiği belirtilerek, şunlar kaydedildi: “Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, ağustosta bir önceki aya göre temel mal, enerji, hizmet ve altın gruplarının katkılarında sırasıyla 0.98, 0.54, 0.24 ve 0.23 puan artış gözlenmiştir. Bu dönemde gıda ve alkol-tütün gruplarının katkısında ise önemli bir değişim gerçekleşmemiştir. Mevsimsellikten arındırılmış verilerle çekirdek enflasyon göstergelerinin 3 aylık ortalamaları incelendiğinde, enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir yükseliş gözlenmiştir. Bu dönemde ana eğilim temel mal grubunda sert bir yükseliş kaydederken, hizmet grubunda bir miktar artmıştır. Sonuç olarak, çekirdek enflasyon göstergelerinin ana eğiliminde belirgin bir bozulma izlenmiştir.”

KİRADA YÜKSELİŞ DEVAM ETTİ

Raporda, hizmet grubu fiyatlarının ağustosta yüzde 1.46 yükseldiği, grup yıllık enflasyonunun 11.84’e ulaştığı hatırlatılarak, yıllık enflasyonun haberleşme, ulaştırma ve lokanta-otel hizmetlerinde daha belirgin olmak üzere tüm alt gruplarda artış kaydettiğine işaret edildi. Raporda, aynı dönemde lokanta-otel grubunda konaklama hizmet fiyatlarının, döviz kuru gelişmeleri ve turizmdeki canlı seyre bağlı olarak yüzde 5,30 ile yüksek bir aylık artış kaydedilerek “Genel enflasyon seviyesindeki yükselişe bağlı olarak kira enflasyonundaki yukarı yönlü eğilim ağustos ayında da devam etmiştir” değerlendirmeleri yapıldı.

KUR GELİŞMELERİ BELİRLEYİCİ OLDU MALİYET BASKISI ÜRETİME YANSIDI

Raporda, yurt içi üretici fiyatlarının ağustosta yüzde 6.6 arttığı, yıllık enflasyonun 7.13 puan artışla endeks tarihinin en yüksek seviyesi olan yüzde 32.13’e ulaştığı bildirildi. Alt gruplar geneline yayılan güçlü fiyat artışlarında, son dönemde Türk lirasında gözlenen değer kaybı eğiliminin belirleyici olduğu aktarılan raporda, “Söz konusu dönemde, imalat sanayi yıllık enflasyonu 8.01 puan artarak yüzde 33.29’a yükselmiştir. Bu gelişmelerle petrol ve ana metal hariç imalat sanayi fiyatlarının mevsimsellikten arındırılmış ana eğilimi önemli ölçüde hızlanmıştır” denildi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN