Mehmet Ceyhan'dan 'aspirin' uyarısı: Şu dönemde kullanılması sakıncalı!

Mehmet Ceyhan'dan 'aspirin' uyarısı: Şu dönemde kullanılması sakıncalı!

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, aspirin kullanımı ile ilgili Twitter'dan uyarılarda bulundu: Koronavirüs (corona virüs) tanısı konulmadıkça bir kişinin kan sulandırıcı olarak aspirin kullanması şu dönemde sakıncalı.

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüs tanısı konmayan kişilerin 'kan sulandırıcı' olarak aspirin kullanmasının ölüme yol açabileceğini söyledi.

Twitter'dan paylaşımda bulunan Ceyhan, koronavirüste aspirin kullanımının riski ile ilgili bir veri olmadığını ancak 'reye sendromu' işaret ederek kritik uyarılarda bulundu. 

"YÜZDE YÜZ ÖLDÜREN BİR HASTALIK"

Ceyhan şunları kaydetti: "Uzun süreli aspirin alan kişilerde grip geçirirse, bir hastalığın riskinin arttığını biliyoruz; 'reye sendromu' ismi verilen bir hastalık. Maalesef belli bir dönemine geldikten sonra yüzde yüz öldüren, hiçbir tedavisi olmayan bir hastalık. Bu hep çocuklarda göründü diye zannediliyordu; ama son yıllarda yetişkinlerde de giderek artan yayınlar oldu. Artık biliyoruz ki yetişkinlerde de görünüyor. Uzun süreli aspirin alan belli hastalık grupları var, onlara mutlaka grip aşısı yapılması gerektiğini söylüyoruz ve risk grubundalar onlar."

01-003.jpgProf. Dr. Mehmet Ceyhan

"TANI KONULMUŞSA SAKINCASI YOK..."

Grip sırasında alınan aspirinin hastalık riskini arttırdığını belirten Ceyhan "Grip geçiren biri, aspirin alırsa bu hastalığın riski 35 kat artıyor; karaciğer yetmezliği, beyinde şişmeyle giden çok ağır bir tablo ve henüz bir tedavisi yok. Ölüm oranı aşağı yukarı yüzde yüz. Kovid-19 tanısı konmuşsa kişinin aspirin almasında çok önemli bir sakınca yok.

Ancak, koruyucu olarak insanlara aspirin vermek ya da bir kişinin sadece ateşi oldu, zaten tek belirtisi olduğu için test yaptıramıyor 'ben koronavirüsüm' diye insanlar kan sulandırıcı olarak aspirin kullanıyor. Şu an grip sezonu da başladı, grip de olabilir, ayırt etmek mümkün değil" dedi.

"ŞU DÖNEMDE KULLANILMASI SAKINCALI"

Ceylan şöyle devam etti: "O zaman ciddi bir risk çıkıyor ortaya. Bir kişi şu dönemde koruyucu olarak ya da 'ateşi çıktı' diye aspirin alırsa bu bahsettiğim hastalığa davetiye çıkarıyor. Dolayısıyla test yapılıp koronavirüs tanısı konulmadıkça bir kişinin kan sulandırıcı olarak aspirin kullanması şu dönemde sakıncalı."

BULGARLAR EDİRNE'DE EZCANELERE KOŞTU

Bu arada günübirlik alışveriş için Edirne'ye uğrayan Bulgaristan vatandaşları, koronavirüs vakalarının artmasıyla kentteki eczanelere akın etmeye başladı.

Bazı bilim insanlarının koronavirüse karşı pıhtılaşmayı önleme özelliğiyle iyi geleceğini öne sürdüğü aspirini kutu kutu alan Bulgarlar, satışları ikiye katladı.

basliksiz-1-002.jpg

ECZA DEPOLARINDA TÜKENMEYE BAŞLADI

Bulgarların, aspirine rağbet göstermesiyle ecza depolarında da ilacın 100 miligramlık formları tükendi. Eczanelere Bulgarca bilgilendirici afişler asıldı.

"YÜZDE 84 ARTIŞ SÖZ KONUSU..."

Bulgarların son dönemlerde 5’er, 10’ar kutular halinde aspirin aldığını söyleyen Edirne Eczacı Odası Denetleme Kurulu Başkanı Şükrü Ciravoğlu "Bu grup aspirinlerin satışında geçen yıla göre özellikle kapılar açıldıktan ve turistler gelmeye başladıktan sonra çok yüksek oranda bir artış gözlüyoruz. Geçen yılın son 3 aylık dönemiyle bu yılın son 3 aylık dönemini karşılaştırdığımızda Edirne merkez genelinde yüzde 84 oranında bir artış söz konusu.

"ÜRETİM DE YETİŞMEZ..."

Bunun da tabii çoğunluğu turistlerden kaynaklanıyor. Dolayısıyla şu anda 100 miligramlık formları depolarda yok aspirinin. Üretimin yetişmemesi de söz konusu bir taraftan. Ancak diğer taraftan baktığımızda da doğru yerde doğru kişilerce kullanıldığında, ülkemize döviz kazandırmış oluyor bir yandan" ifadelerini kullandı.

"HEKİM KONTROLÜNDEN SONRA ALINMALI"

Aspirinin kan sulandırıcı özelliğinden dolayı koronavirüse karşı koruma sağlayacağı tezini doğru bulmadığını ifade eden Ciravoğlu "Aspirin, düşük dozda, 100 miligramlık dozlarda bağırsakta çözünen, tipik kan sulandırıcı olarak kullanılan bir ilaçtır. Ancak bunun mutlaka hekim kontrolünde kullanılması gerekir, hekim tarafından reçete edilmesi gerekir.

Yapılan tetkiklerden sonra, kişiye gerekiyorsa verilir ve kullanıma başlanır. Vatandaşın, kendi kendine alayım, koronaya karşı korunayım ya da kan sulandırıcı olarak kullanayım şeklinde bir yaklaşımı var. Bu tür ilaçları alması sakıncalıdır, mutlak surette bir hekim kontrolünden sonra alınması gerekir" dedi.

01-002.jpg

TÜRKİYE'DE SON DURUM NE?

6 Kasım 2020 akşamı açıklanan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de son 24 saatte 2 bin 436 kişiye koronavirüs (Kovid-19) tanısı konuldu.

Son 24 saatte 83 kişi hayatını kaybetti, 1914 kişinin Kovid-19 tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 334 bin 293'e yükseldi.

Hasta sayısı 389 bin 256, vefat sayısı 10 bin 722, ağır hasta sayısı 2 bin 654, aktif hasta sayısı 44 bin 241 oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN