Bilim Kurulu üyesinden kritik 'ziyaret' uyarısı: Kalabalık evde virüs hızlı yayılıyor!

Bilim Kurulu üyesinden kritik 'ziyaret' uyarısı: Kalabalık evde virüs hızlı yayılıyor!

Son dönemde özellikle ev içi bulaş riskinin çok fazla olduğunu belirten Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, kritik uyarılarda bulundu: İnsanlar kalabalık ortamda bir arada uzun sürede kaldığı vakit virüs yayılmak için kendine fırsat buluyor.

Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, ev ziyaretlerine dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu, "Kış aylarında ev içerisindeki misafirlikler zorunlu değilse kesinlikle yapılmamalı" dedi. 

"EV İÇİ TOPLANMALAR HALA SÜRÜYOR"

Son dönemde özellikle ev içi bulaş riskinin çok fazla olduğunu belirten Kayıpmaz "Genç bir kişi hastalığı dışarıdan kapıp herhangi bir belirti vermeden bu virüsü ev içerisindeki büyüklerine bulaştırabiliyor. Büyüklerde de bu hastalık daha ağır seyretme riski taşıyor. 

Dışarıdaki toplanmalar, bir araya gelmeler, kalabalık etkinlikler büyük ölçüde kısıtlandı ama evlerde insanlar toplanmaya devam ediyor. Bundan dolayı ev içerisindeki misafirliklerin kış döneminde zorunlu değilse yapılmaması gerekiyor. Ev içerisinde insanlar kalabalık ortamda bir arada uzun sürede kaldığı vakit virüs yayılmak için kendine fırsat buluyor."

"MİSAFİRLİKLER ZORUNLU DEĞİLSE KESİNLİKLE YAPILMAMALI"

Yurt dışında birçok ülkede ev içerisinde dahi etkinliklerin en fazla 2 saat olması gerektiği tavsiye edildiğini ifade eden Kayıpmaz, şunları kaydetti:

"Ev içerisinde toplanabilecek kişi sayısı, dışarıda toplanabilecek kişi sayısı da kısıtlanmış durumda. Biz de Bilim Kurulu olarak bu yönde bir tavsiyede bulunduk. Kış aylarında ev içerisindeki misafirlikler zorunlu değilse kesinlikle yapılmamalı. İnsanlar dışarıda tanımadığı kişilerden kendine virüs bulaşabileceğini düşünüyor ama sevdiklerinden, yakın arkadaşlarından, akrabalarından hastalığın bulaşmayacağını düşünüyor. Bu da hastalığın yayılımı için karşımızdaki en önemli risklerden biri."

"KALABALIK HER ORTAM ÖNEMLİ BİR RİSK"

İstanbul'daki vaka artışları için de Kayıpmaz şu değerlendirmede bulundu:  "İstanbul, en kalabalık ilimiz. Nüfusumuzun önemli bir bölümü İstanbul'da yaşıyor. İstanbulla ilişki halinde olan iller var. Bu illerde yaşayıp İstanbul'a gelip akşam geri dönen kişiler var. Kocaeli, Bursa, Çanakkale, Balıkesir gibi İstanbul çevre illeri hem nüfusun hem sanayinin yoğun olduğu iller. İstanbul'da bazı ilçelerde nüfus yoğunluğunun çok fazla olduğunu görüyoruz.

Kalabalık her ortamda hastalığın yayılması için önemli bir risk. Kalabalığın İstanbul başta olmak üzere çevre illerde de azaltılması gerekiyor. Bununla ilgili olarak kamu gerekli önlemleri alıyor. İçişleri Bakanlığımız da önlemlere uyulup uyulmadığını denetliyor. İstanbul'da gece hayatının yoğun yaşandığı yerlerde eğlence merkezlerinde kafe, restoren tarzı yerlerde kurallara uyulup uyulmadığı sıkı bir şekilde denetleniyor."

TÜRKİYE'DE KORONAVİRÜS TABLOSU NE DURUMDA?

7 Kasım 2020 akşamı Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'de son 24 saatte 2 bin 483 kişiye koronavirüs (Kovid-19) tanısı konuldu. 

01-004.jpg

Son 24 saatte 81 kişi hayatını kaybetti, 1928 kişinin Kovid-19 tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 336 bin 221'e yükseldi.

Toplam test sayısı 14 milyon 985 bin 867'ye ulaştı. Hasta sayısı 391 bin 739, vefat sayısı 10 bin 803, ağır hasta sayısı 2 bin 730, aktif hasta sayısı 44 bin 715 oldu.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN