Mektuplardan çizgi romana Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un hayatı hayatı

Mektuplardan çizgi romana Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un hayatı hayatı

İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Âkif Ersoy vefatının 81’inci ölüm yıl dönümünde özel bir etkinlikle anılıyor. ‘Umman’a Dökülen Irmaklar: Mehmet Âkif Ersoy’un Dost Çevresi’ başlıklı etkinlikler kapsamında şairi ve yakın çevresini anlatan 42 kitaplık araştırma serisi ve çocuklar için çizgi roman hazırlandı. Düzenlenen sergide ise Ersoy’un 44 dostuna ait yazışmalar, belgeler ve fotoğraflar yer alıyor.

ERKUT TEZERDİ

Kur’an mütercimi, siyaset adamı, şair, hafız... ‘Vatan Şairi’ ve ‘Milli Şair’ unvanlarıyla anılan Mehmet Âkif Ersoy 1873’te İstanbul’da doğuyor. Babası Ersoy’a doğum tarihini belirten ‘Ragif’ adını veriyor ve Ersoy babasının vefatına kadar bu ismi kullanıyor. Fakat bu ad o dönemlerde yaygın kullanılmıyor, annesi Emine Şerif Hanım başta olmak üzere dostları ona ‘Âkif’ ismiyle sesleniyor. Ersoy, zamanla Farsça dersleri alıyor, Fransızca öğreniyor, Kur’an’ı ezberleyerek hâfız oluyor. Ersoy’un edebiyata olan ilgisi de edebiyat öğretmenliği yaptığı yıllarda başlıyor, şiirler yazıyor. 1898’de İsmet Hanım’la hayatını birleştiren Ersoy’un Cemile, Feride, Emin, Tahir ve Suadi isimli çocukları doğuyor. Müdafaa-i Milliye Cemiyeti’nin kurulduğu yıllarda Süleyman Nazif, Recaizade Ekrem, Abdülhak Hamid, Cenap Şahabettin ile beraber çalışan Ersoy, 2 Şubat 1913’te Bayezid Camisi, 7 Şubat 1913’te de Fatih Camisi’nin kürsüsünde konuşarak halkı vatan savunmasına çağırıyor. İstiklal Mücadelesi’ne katılan Ersoy, Fransızlar ile İngilizlerin provakasyonlarına karşı halkı biliçlendirmek doğrultusunda faaliyetlerini sürdürüyor. Bu nedenle İstiklâl Madalyası ile ödüllendirilen Ersoy, milletvekilliği de yapıyor ama sağlık sorunları gerekçesiyle istifa ediyor. Ersoy’un yazdığı İstiklal Marşı 1921’de TBMM’nde resmi olarak kabul ediliyor ama o ödül olarak verilen 500 lirayı cepheye elbise hazırlayan Dar’ül Mesai Vakfı’na bağışlıyor. 1924’te en ünlü eseri ‘Safahat’ basılıyor... Ersoy, 1936’da İstanbul’da vefat ediyor. Naaşı Edirnekapı Şehitliği’nde bulunuyor. İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Âkif Ersoy’un işte bu mücadelesini detaylıca öğrenmek mümkün. Tüm bu bilgiler Pendik Belediyesi tarafından kendisini ve dostlarını anlatan kitaplık serisi ve çocuklar için hazırlanan çizgi roman ve sergi ile panelden oluşan bir dizi etkinlikte anlatılıyor.

‘Ummana Dökülen Irmaklar: Mehmet Âkif Ersoy’un Dost Çevresi’ başlığındaki bu etkinliklerde; İstiklal Marşı şairinin hayatı ve Fuad Şemsi İnan’dan Eşref Edib’e, Şehbenderzade Filibeli Ahmed Hilmi’den Ali Ekrem Bolayır’a, Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır’dan Şerif Muhittin Targan’a kadar Ersoy’un dostlarını ve dostlarının gözünden Ersoy’u anlatan 42 kitaplık dev bir araştırma serisi sunuluyor. Mehmet Âkif Ersoy Sanat Merkezi’ndeki sergide de Ersoy’un 44 dostuna ait belgeler, plaklar, fotoğraf ve kitaplar yer alıyor. Ayrıca sergiyle birlikte bir de panel düzenleniyor. Beşir Ayvazoğlu, Prof. Dr. Uğur Derman ve Prof. Dr. Hüseyin Hansu Ersoy’un hayatı ve dost çevresiyle ilgili bilgiler paylaşacak konuşmacılar arasında. Etkinlikler dahilinde Vatan Şairi’ni çocuklara tanıtmak amacıyla ‘Göğe Yükselen Hilâl: Mehmet Âkif Ersoy’un Hayatı’ adını taşıyan bir de çizgi roman yayınladı. Mehmet Akif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı iş birliğinde hayata geçirilen projede çizgi romanı Turgay Anar kaleme aldı, Yavuz Selim Baş da çizgilere döktü. Ersoy’un yaşamını ve mücadelesini anlatan bu çizgi roman 48 sayfadan oluşuyor.

Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, Ersoy’un hayatı boyunca ülkesine çeşitli şekillerde hizmet etmiş, vatanını her şeyden daha fazla seven bir insan olduğunu belirterek şunları kaydediyor: “Şuurlu bir Müslüman şair ve düşünce adamı olarak yaşadığı coğrafyanın ve Türk-İslâm âleminin uyanık bir beyni ve dürüst vicdanıdır. Onun çabası, Müslümanların içinde bulundukları her türlü tembellikten kurtulmasını sağlamış;  ‘inanç’, ‘ahlâk’, ‘vicdan’ ve ‘bilim’ eksenli yeni bir dirilişin müjdecisi olmuştur. Millî Şairimiz Mehmet Âkif Ersoy’un fikirlerinin böyle bir müjdeyle anılmasının gerçeklikle de bağlantısı vardır. O, hiçbir zaman pozitif bilimlere karşı olumsuz bir tavır almamıştır. Aynı zamanda dinî ilimlerde de kendini yetiştirmiş, bilgili bir şair olarak milletinin geleceği için birçok önemli görevler üstlenmiştir. Onun hayatını, mücadelesini ve hizmetlerini ülkemizin gençlerine farklı bir çalışmayla, bir sergiyle göstermek ve anlatmak istedik.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN