Melankoli nedir?

Melankoli nedir?

Kişinin hayattan eski zevki alamaması ve devam eden bir keder durumunu ifade eden melankoli, majör depresif bozukluk biçimi olarak literatüre girmiştir…

Tarihi M.Ö. 5. yüzyılda Hipokrat tarafından tanıtılmış ve o günden bu yana da insanların muzdarip olduğu bir rahatsızlık olarak çeşitli çalışmalara konu olmuştur. Uzmanlar melankolinin sebepleri arasında biyolojik nedenlerle birlikte yaşanan travmaları da tetikleyici olarak gösteriyor…

MELANKOLİ NEDİR?

Melankoli, şiddetli depresyonun derin bir görünümü ile karakterize edilen bir majör depresif bozukluk (MDB) biçimidir. Bu tür depresyonla, hepsinde veya hemen hemen her şeyde tam bir zevk kaybı olur. DSM-5'te melankoli, MDB için bir belirleyicidir, bu nedenle bir kişiye melankolik özelliklere (spesifik semptomlar) sahip majör depresif bozukluk (daha geniş hastalık) teşhisi konulur. 

Melankolik depresyon artık ayrı, farklı bir tanı olarak görülmese de, bazı araştırmacılar tedavileri ve sonuçları iyileştirmek için farklı bir sendrom olarak kabul edilmesi gerektiğini öne sürüyor.

MELANKOLİK NE DEMEK?

"Melankoli" terimi, psikolojide kullanılan en eski terimlerden biridir. Hipokrat'ın MÖ 5. yüzyılda tanıtmasından bu yana ortalıkta ve Yunanca'da "kara safra" anlamına geliyor. Çeviri uygun çünkü Hipokrat, "Dört Mizah" olarak adlandırdığı aşırı siyah safranın melankoliye neden olduğuna inanıyordu. 

MELAKOLİ BELİRTİLERİ

Melankolik depresyonun belirtileri şunları içerir:

Derin umutsuzluk veya boşlukla karakterize edilen belirgin bir depresif duygudurum kalitesi

Depresyon sabahları sürekli olarak daha kötüdür

Normalden en az iki saat sabah erken uyanma

Anoreksi veya kilo kaybı

Aşırı veya uygunsuz suçluluk

Klinik Depresyon Belirtileri

MELANKOLİ NEDENLERİ 

Melankolide iyi bir şey olsa bile, kişinin ruh hali kısa bir süre için bile düzelmez. 

Yaşlı insanlar, yatan hastalar ve psikotik özellikler sergileyenler melankolik depresyon için daha büyük risk altındadır.

Depresyonun kesin nedenleri net değildir, ancak genetik, aile öyküsü, geçmiş travma, beyin kimyası ve hormonların hepsi bir rol oynayabilir.

Bununla birlikte, melankolik depresyonun güçlü biyolojik kökenleri olduğuna inanılıyor.

Bir nörogörüntüleme çalışması, anahtar bir "imza" belirtecinin yalnızca melankolik depresyonu olan katılımcılarda görüldüğünü, ancak melankolik olmayan depresyonu olanlarda veya depresyonu olmayanlarda görülmediğini buldu. 

MELANKOLİ TEŞHİSİ

Doktorunuz belirtilerinizin niteliğini, ciddiyetini ve süresini değerlendirmek için bir değerlendirme ile başlayacaktır. Doktorunuzun sorabileceği bazı sorular şunları içerir:
Günlük rutininiz değişti mi?

Hala yapmaktan hoşlandığınız şeylerden zevk alıyor musunuz?

Sabah yataktan kalkmakta zorlanıyor musunuz?

Nasıl uyuyorsunuz?

Semptomlarınız sabah daha mı kötü?

Konsantre olmak sizin için zor mu?

Ruh halinizi iyileştirmeye yardımcı olacak herhangi bir şey var mı?

Doktorunuz ayrıca fiziksel sağlığınızı değerlendirecek ve belirtilerinizin altta yatan bir tür tıbbi durumla ilişkili olmadığını kontrol etmek için bazı testler veya kan testleri yapabilir.
Melankolik depresyon teşhisi konulabilmesi için, bir bireyin aşağıdaki gibi majör depresif bozukluk belirtileri göstermesi gerekir: 

Kalıcı üzüntü duyguları

İlgi ve zevk kaybı

Düşük enerji veya yorgunluk

Sinirlilik

İştah değişiklikleri

Uyku güçlüğü

Aktivite seviyelerindeki değişiklikler

Konsantrasyon zorluğu

Ölme veya intihar düşünceleri

Melankolik özelliklerin teşhisi için şu belirtilerden en az üçüne sahip olmalısınız:

Kederden farklı depresyon

Kilo kaybı veya iştahsızlık

Yavaşlamış aktivite veya huzursuzluk

Aşırı suçluluk

Normalden çok daha erken uyanmak

Sabahları daha şiddetli depresif belirtiler

Doktorunuz ayrıca diğer koşulları da ekarte edecektir. Dikkate alınabilecek diğer konular şunları içerir:

Bipolar bozukluk

Siklotimik bozukluk

Kalıcı depresif bozukluk

Yıkıcı duygudurum düzensizliği bozukluğu

Premenstrüel disforik bozukluk

Yasadışı uyuşturucular, reçeteli ilaçlar veya bazı fiziksel hastalıkların neden olduğu depresyon.

MELANKOLİ TEDAVİSİ

Melankolik depresyon için, biyolojik bir köke sahip olduğuna inanılan ilaç genellikle tedavi planının bir parçasıdır. Başka bir deyişle, genellikle dış koşullar tarafından tetiklenmediğinden, melankolik depresyonun nedenleri esas olarak genetik yapı ve beyin işlevinden kaynaklanıyor gibi görünmekte ve beyin işlevi gibi biyolojik nedenler üzerinde çalışan bir ilacı gerektirmektedir.

melankoli-nedirr.jpg

BAŞA ÇIKMA

Melankolik depresyon, böylesine derin üzüntü duyguları, zevk kaybı ve günlük aktivitelere ilgi duymama ile karakterize edildiğinden, bir kişinin yaşamın birçok alanında nasıl işlev görebileceği konusunda büyük aksamalar yaratabilir.

Melankolik semptomlarınız olduğundan şüpheleniyorsanız, doktorunuzla konuşmalısınız. Antidepresanlar, bu durum için ilk tedavi yöntemidir ve çok etkili olabilir. Bununla birlikte, yardım için yapabileceğiniz bazı şeyler semptomlarınızı hafifletebilir.

Ruh halinizi iyileştirmeye yardımcı olabilecek yaşam tarzı değişiklikleri şunları içerir: 

Düzenli egzersiz yapmak

Arkadaşlarınızla ve sevdiklerinizle vakit geçirmek

Sağlıklı bir diyet yemek

Meditasyon

Tutarlı bir uyku programını takip etmek

Bununla birlikte, melankolik depresyon semptomlarının tüm bunları çok zor hale getirebileceğini hatırlamak önemlidir. İlaçlarınız etkili olmaya başladığında, bu değişiklikleri günlük rutininize dahil etmeye başlamanın daha kolay olduğunu göreceksiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN