Memeliler kuyruklu yıldızla gelmiş

Memeliler kuyruklu yıldızla gelmiş

Bir grup ABD’li bilim insanı, memelilerin dünyaya hakim olmasının, 56 milyon yıl önce Dünya’ya çarpan bir kuyruklu yıldız sayesinde gerçekleştiğini öne sürdü. Kuyruklu yıldızın çarpmasıyla ani yükselen küresel sıcaklığın memelilerin çoğalmasına zemin hazırladığı düşünülüyor.

İnsanların da aralarında bulunduğu memeli hayvanların, dünyadaki en hakim canlı sınıfı olması, yaklaşık 56 milyon yıl önce gezegende sıcaklıkların önemli oranda artmasına bağlanıyor. Bilim dergisi Science’ta yer alan bir araştırmaya göre, bunun nedeni devasa bir kuyruklu yıldızın dünyaya çarpması olabilir. Araştırmacılara göre, çarpma yaşandığında eriyen bazı nesneler havada katılaşarak cam benzeri parçalara dönüştü ve bu da karbondioksit gibi sera etkisi yaratan bazı gazların salınımına yol açtı.

Sözkonusu camların, bin 700 derece sıcaklıkta oluştuğu, bu sıcaklığın volkanlarla oluşmasının mümkün olmadığı kaydedildi. Bilim insanları, o dönemde dünyaya çarptığı düşünülen kuyruklu yıldızın 10 kilometre çapında olduğunu tahmin ediyor. Bu, gök cisimlerinin dünyadaki yaşama etkisi üzerine ortaya atılan ilk teori değil. Bir zamanlar dünyaya hakim olan dinozorların da 66 milyon yıl önce dünyaya çarpan bir göktaşı nedeniyle yok olduğu düşünülüyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN