Merdiven altı maskeye ‘sağlığa uygun’ damgası

Merdiven altı maskeye  ‘sağlığa uygun’ damgası

Yüzde 95’inde koruyucu filtrenin bulunmadığı yolundaki açıklamalara rağmen merdiven altında üretilen, her köşe başında satılan maskelerin kutularında TSE ve CE damgalarının bulunması denetim boşluğunu gündeme getirdi.

Koronavirüse karşı en büyük kişisel koruyucu olan maskelerin merdiven altı üretime geçmesi virüse karşı kalkan olması gerekirken daha çok tehlikeli olmaya başladı. Üç katlı olması gereken ve orta katında koruyucu filtre olması gereken maskelerin aynı kumaştan yapılması urumun vehametini iyice artırdı. KARAR’ın “Maskeyi boşuna mı takıyoruz” manşetiyle gündeme getirdiği olaya ilişkin Tüketici Hakları Derneği de sert tepki göstermeye devam ediyor. “Maske vurguncuları pandemiyi hortlattı” diyen Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz dan sonra Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Vekili Sinan Vargı da uyardı, çarpıcı tespitlerde bulundu.

2709krt01a-sehir-1.jpg

"MUTLAKA 3 KATLI OLMALI"

Sinan Vargı, satılan maskelerin güvenirliği konusunda ciddi endişeleri olduğunu söyledi. Tüketicinin maske alırken dikkat etmesi gerekenlere değinen Vargı “Bunların ne kadar güvenli olduğu konusunda tüketicimiz ambalajın üzerindeki TSE standardına bakması gerekiyor. TSE standardının dışında, maskenin burun kısmına gelen yerde mutlaka bir tel olması gerekir. Bir diğer konu da maskenin 3 katlı olması gerek. Dışarıya gelen yeri ayrı, ortadaki filtre eden yeri ayrı, ağzımıza-burnumuza değen yerin ayrı kumaş olması gerekir” dedi.

"BANDANALAR GÜVENSİZ"

Çocukların taktığı baskılı maskelerin güvenirliği konusunda da endişe duyulduğuna vurgu yapan Vargı “En güvenli olan cerrahi maskeler, en güvensiz olan ise bizim bandana ya da boyunluk olarak takıldığını gördüğümüz maskeler. Bir takım boyalı çocuk maskelerinin güvenliği konusunda da endişeler var, alerjik reaksiyonlara sebep olduğu konusunda. Ama en kötüsü de bandana ya da boyunluk gibi kumaşların virüsü, öksürme sırasında kumaşın arasından geçirerek partikülleri böldüğü ve daha uzağa yaydığı tespit edildi” diye konuştu.

"KOLA TAKMAK TEHLİKELİ"

Vargı şöyle devam etti: “Bizim halkımız arasında tespit ettiğimiz en tehlikeli maske takma şekli çeneye indirmek. Çenedeki koronavirüsü alıyorsunuz burnunuza getiriyorsunuz. Kolunuza maskeyi takmak, koldan virüsü alıyorsunuz onu burnunuza getiriyorsunuz. Tabii bir de en kötüsü var; sigara içmek için toplum içinde maskeyi çıkarmak. Kamu alanlarında sigara yasağının yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Siyah bez maskeler ile koronavirüsü yenmek mümkün değil. Bunların kaliteli olanları var; ama 5 defa yıkandıktan sonra geçirgenliği artıyor, kalitesi düşüyor.”

"MECBUR KALIRSANIZ 2 TANE TAKIN"

Maske alırken dikkat edilmesi gerekenleri sıralayan Vargı, şunları söyledi: “Ambalajlı bir maske değilse tüketici önce bunun 3 kat olup olmadığına bakacak, burnunda tel var mı, maske dikişli mi yoksa üstünde kendiliğinden ezmeli bir dikiş mi var ona bakacak. Ambalajlı maske alıyorsanız buna ‘karekod’ dediğimiz bir uygulamanın mutlaka gelmiş olması gerekiyor. Piyasada medikal cerrahi maskeler ile ilgili bir standardımız var; ama birçok maskenin içinde bu yok. Maske üretimine o kadar hızlı girdik ki bunun ne derece koruduğunu kontrol etmedik. Eline makine alan maske dikti. Bizim tüketicilere tavsiyemiz bütün maskeleri eczanelerden ve tıbbi malzeme satıcılarından alın. Açık alanlarda, metro, otobüs duraklarında satılan maskelerin üzerinde ‘karekod’ ve ‘TSE standardını’ göremiyorsanız o maskeleri almayın. Ama mecbur kaldınız aldınız, 2 tane takın.”

HALKIN SAĞLIĞI ŞANSA BIRAKILDI

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, merdiven altı maske oranının yüzde 75’ten yüzde 95’e çıkması iddialarını TBMM gündemine taşıdı. Taşcıer “Denetimi sağlanamıyor ve merdiven altı üretimler artık her yerde. Salgınla mücadeleyi bir savunma hattı olarak düşünürsek, bu denetimsizlik savunmada büyük bir gedik açıyor. Sağlık Bakanlığı değil bunu araştırmak, var olan bulguları dahi halktan gizlemeye çalıştığı için vatandaşın sağlığı şansa bırakılmış durumda” dedi. Taşcıer, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya “Eczaneler dışında satılan medikal maskelerin denetimi yapılmakta mıdır? Hijyenik olmayan ve filtrasyon özelliği olmayan maskelerin vatandaşlarımız tarafından kullanılmasının salgının seyrindeki etkisi araştırılmış mıdır” diye sordu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN