Merkel'in yeni kriz konusu Interpol

Merkel'in yeni kriz konusu Interpol

Türkiye’nin talebi üzerine Interpol tarafından aranan yazar Doğan Akhanlı’nın İspanya’da gözaltına alınması Ankara-Berlin krizinin yeni halkası oldu. Almanya Başbakanı, Türkiye’nin Interpol kullanımını eleştirdi, AB de Merkel’e destek çıktı.

KARAR HABER MERKEZİ

Ankara-Berlin hattında son kriz başlığı, Alman vatandaşı olan yazar Doğan Akhanlı’nın Türkiye’nin talebi üzerine İspanya’da gözaltına alınması.

Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in Madrid yönetimiyle temasa geçerek sürece dahil olmayı talep etmesinin ardından yaşananları değerlerdiren Almanya Başbakan Angela Merkel, Türkiye’yi uluslararası polis teşkilatı Interpol’ü kötüye kullanmakla suçladı. RTL televizyonuna konuşan Merkel, Interpol’ün “bu tür şeyler için” kullanılamayacağını savundu. Interpol, 15 Temmuz sonrası Ankara’nın 70 bin FETÖ şüphelisinin pasaportuna tahdit koyulması talebinin ardından Türkiye’nin veri girişini engellemişti.

KARAR’ın ortaya çıkardığı skandal sonrası başta TBMM olmak üzere darbecilerin bombaladığı yerleri gezen uluslararası polis teşkilatı müdürleri, gördükleri yıkım karşısında dehşete düşüp “Biz böyle bilmiyorduk” demiş ve kriz aşılmıştı. Ayrıca Akhanlı’nın önceki gün şartlı tahliye ile serbest bırakılmasından dolayı memnuniyet duyduğunu belirten Merkel, konuyla ilgili olarak İspanyol hükümeti ile bağlantıya geçtiklerini söyledi. Öte yandan Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye kökenli Alman vatandaşlarına Hristiyan Demokrat Birlik, Sosyal Demokrat Parti ve Yeşiller’e oy vermemesi çağrısında bulunması konusunda da açıklama yaptı. Merkel, bu sözlerin yakışıksız olduğunu savunarak “tamamen imkansız” dedi.

Merkel, Türkiye kökenli Alman vatandaşlarına hitaben “Onları özgür bir ülkede oylarını kullanmaya davet ediyoruz. Bundan onur duyarız” diye konuştu. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Interpol çıkışı sonrası Brüksel’den de benzer bir açıklama geldi. Avrupa Birliği Komisyonu, Interpol gibi uluslararası kurumların hükümet karşıtı yazarları tutuklama amacıyla istismar edilmemesi gerektiğini iddia etti. AB Komisyonu sözcülerinden Alexander Winterstein “İspanyol makamlarının bu dosyayla hukuka uygun şekilde ilgileneceğine dair AB Komisyonu’nun güveni tamdır” dedi. 

3’ÜNCÜ ADIM KREDİ HAMLESİ 

Büyükada tutuklamaları sonrası gerilimi tırmandıran Almanya,  adımlarına yenisini ekliyor. Türkiye’yi baskı altına almak isteyen Berlin yönetimi, hükümet, AK Parti’li belediyeler ve iktidara yakın şirketlere mali desteği sınırlandırmayı hedefliyor. Deutsche Welle Türkçe’ye konuşan Alman yetkililer, Avrupa Yatırım Bankası (AYB) kredilerinin gözden geçirileceğini açıkladı. Amaçlarının Türkiye’yi baskı altına almak olduğunu açıkca dile getiren yetkililer, bu kredilerde sınırlandırılmaya gidileceğini bildirdi. AYB bugüne kadar Türkiye’ye 25,8 milyarlık kredi verirken, Ankara’ya 2015’te 2,3 milyar eurodan fazla mali destek sağladı.

Türkiye’den yapılacak kredi başvurularının artık farklı bir bakışla değerlendirilmesi beklentisinin üye ülkelere aktarıldığı kaydedildi. Üst düzey bir yetkili “Krediler tümüyle kesilmeyecek, uygun görülen proje ve girişimlerden yana destek sürdürülecek” bilgisini aktardı. Ayrıca Türkiye’nin önde gelen bir telekomünikasyon şirketinin AYB’den 200 milyon euroluk kredi talebine onay verilmeyeceği iddia edildi. DW’nin haberinde Almanya’nın yeni ambargo girişimlerinde bulunacağı da öne sürüldü.  

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN