Mevlana Haftası bu yıl ne zaman? Mevlana kimdir?

Mevlana Haftası bu yıl ne zaman? Mevlana kimdir?

Konya başta olmak üzere çeşitli etkinliklerle kutlanan Mevlana haftasının bu yıl hangi tarihlere denk geldiği Mevlana severler tarafından araştırılıyor. Peki, 2019 Mevlana Haftanı ne zaman? İşte, Mevlana haftası ile ilgili ayrıntılar…

 

Mevlana Haftası her yıl ülkenin dört bir yanında kutlanıyor. Bu yıl da renkli etkinliklere sahne olacağı düşünülen Mevlana haftası için çalışmalar devem ediyor. Etkinlikler Mevlana’nın Vuslat erişinin yıl yıl dönümü dolayısıyla düzenleniyor. İşte Mevlana Haftasının detayları…

2019 MEVLANA HAFTASI NE ZAMAN?

Mevlana Haftası her yıl olduğu gibi bu yılda çeşitli etkinliklerle düzenlenecek. Mevlana Celaleddin Rumi’nin ahirete intikal edişinin 746. Yıl dönümü kapsamında düzenlenecek olan etkinliklerde Mevlana anılacak. Kendisinin İslam dinine, insanlık hayatına yaptığı katkılar anlatılacak.

2019 yılı kutlanacak olan Mevlana Haftası bu yıl 7 ile 17 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek.

NELER YAPILIR?

Mevlana Celaleddin Rumi, dünyaca ünlü bir mutasavvıftır. Hayatı boyunca aşk, sevgi, dürüstlük ve Allah’a davet konularını işlemiş. Ve tüm dünya insanlarının sevgisini kazanmıştır. Anadolu coğrafyasında pek çok izler ve eserler bırakan Mevlana, ölümünün ardından her yıl düzenlenen etkinliklerle anılıyor. Anma etkinlikleri çerçevesinde; Kuran-ı Kerim tilavetleri yapılabilir. Konferanslar düzenlenerek Mevlana anlatılabilir. Onun insana bakışı, insan sevgisi anlatılabilir. Bunların yanında müzik gösterileri, Mevlana ile özdeşleşen Semazen gösterileri de düzenlenir.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

MEVLANA KİMDİR?

Şair, Mutasavvıf, din ve düşünce insanı olan Mevlana Celaleddin Rumi, 1207 yılında Afganistan’ın Belh şehrinde doğmuştur. Asıl adı Muhammed Celaleddin’dir.

Annesi Belh emiri Rükneddin’in kızı Mümine Hatun’dur. Babası Belh şehrinin ileri gelen bilginlerinden olun Hüseyin Hatibi oğlu Bahaeddin Veled’dir. Babası Sultanü-l Ulema Bahaeddin Veled bazı siyasi olayların ve yaklaşmakta olan Moğol istilasının nedeniyle Belh şehrinden ayrılmak zorunda kalmış ve Nişabur’a geçmiştir. Mevlana burada Mutasavvıf Feridüddin Attar ile tanışmış ve onun ilgisini çemiştir. Mevlana buradan sonra Bağdat, Küfe ve Kabe’ye uğradıktan sonra Anadolu’ya gelerek Konya’ya yerleşmiştir. Ona Rumi denilmesinin nedeni Anadolu’nun Diyarı Rum olarak anılmasından kaynaklanmaktadır.

19-12/07/mevlanajpgg.jpg

Mevlana burada Şemsi Tebrizi ile tanışmış ve ona bağlanmıştır. Onun rahle-i tedrisatından geçerek gönlünü manevi iklimlerle doldurur.

Şemsi Tebrizi’nin ölümü üzerine kendini daha da tasavvufa adayan Mevlana, 1273 yılında Hakkın Rahmetine kavuşmuştur. Kendisi bunu Şeb-i Arus olarak yani sevgiliye kavuşma ve vuslat günü olarak isimlendirmiştir.

Mevlana’nın türbesi Konya’da bulunmaktadır.

 

 

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN