Miras nasıl öğrenilir? İşte e-Devlet miras sorgulama sayfası

Miras nasıl öğrenilir? İşte e-Devlet miras sorgulama sayfası

Miras sorgulama kayıt bulunamadı ne demek, merak konusu oldu. e-Devlet'te yer alan Mirasçılık Belgesi hizmetiyle vatandaşlar kendilerine miras kalıp kalmadığını öğrenebiliyor. e-Devlet uygulamasında arama çubuğuna 'veraset ilami sorgulama' yazarak ilgili sayfaya ulaşılabilir. İşte, miras sorgulama ekranı...

Adalet Bakanlığı'nın e-Devlet uygulamaları üzerinden 2020 yılında 1 milyon 545 bin 224 mirasçılık belgesi, 2 milyon 879 bin 396 vasiyetname sorgulaması yapıldı. Böylece uygulamanın başladığı 2016'dan bu yana yapılan toplam mirascılık belgesi sorgulaması 6 milyon 320 bine, vasiyetname sorgulaması ise 10 milyon 86 bine ulaştı.

MİRASIN VERGİSİ VAR MI?

Sorgulama sonucunda tarafınıza bırakılan bir miras varsa, bunun için Veraset ve İntikal Vergisi ödemeniz gerekiyor. 2021 yılına göre, 380 bin liraya kadar olan miraslarda yüzde 1 vergi uygulanıyor. Bu oran, bırakılan miras tutarına göre yüzde 10'a kadar yükselebiliyor.

2021-01-18-113452.jpg

E-DEVLET MİRAS SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Yakınlarınızdan miras kalıp kalmadığını rahatlıkla öğrenebilmek için takip etmeniz gereken adımlar sırasıyla şöyle:

* Öncelikle www.turkiye.gov.tr adresine girin.

* Burada işlem yapabilmeniz için TC. kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi girmeniz gerekmektedir.

* Eğer e-devlet şifreniz yoksa PTT şubelerinden alabilirsiniz.

* Giriş yaptıktan sonra arama butonuna 'Veraset İlami Sorgulama' yazın ya da direk olarak www.turkiye.gov.tr/adalet-veraset-ilami-sorgulama linkine tıklayarak da ilgili uygulama sayfasına gidebilirsiniz.

* Burada önemli olan miras bıraktığını düşündüğünüz kişinin TC kimlik numarasını biliyor olmanız. Aksi takdirde hiçbir işlem yapamazsınız.

* TC kimlik numarasını girdikten sonra sorgula butonuna basarak gerekli sorgulamayı yapabilirsiniz.

* Sorgulama ardından mirasınız varsa çıkacaktır.

* Sorgulamanın ardından tarafınıza bırakılan bir miras var ise çıkan ekrandan görebileceksiniz.

2021-01-18-113506.jpg

MİRAS SORGULAMA KAYIT BULUNAMADI NE DEMEK?

Veraset ilamı sorgulama uygulamasında, tarafınıza miras kalıp kalmadığını öğrenebilirsiniz. Sorgulamayı yaptıktan sonra eğer miras sorgulama kayıt bulunamadı ifadesi çıkıyorsa bu durum sorgulattığınız kişiden şahsınız için bir miras kalmadı demektir. Sorgulamak istediğiniz başka kişi ya da kişiler var ise sorgulama işlemlerine devam edebilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN