MOSİP nedir?

MOSİP nedir?

Üniversiteler, belediyeler ve okullar gibi, pek çok devlet kurumu ve yarı özel kurumun dahil olduğu MOSİP uygulaması hem zamandan hem de kağıttan tasarruf edilmesini sağlıyor…

SGK’nın evrak ilerinin hafifletilmesi amacıyla geliştirilen MOSİP’te her türlü işlem dijital ortamda yapılabiliyor. Bununla birlikte, uygulama başlangıçta sadece bazı kurumlarda kullanılırken, gün geçtikçe kolaylığı ve faydaları ile her kurumda zorunlu hale geldi…

MOSİP NEDİR?

Açılımı, Mobil Otomasyon Sistemi Projesi olan MOSİP, pek çok kurumun dahil olduğu ve işlerin kolaylıkla yapılmasını sağlayan bir sistemdir. MOSİP kullanan kurumlar arasında, Sosyal Güvenlik Kurumu, belediyeler, üniversiteler, okullar ve kaymakamlıklar gibi pek çok yarı özel ve devlet kurumları bulunuyor ve bu kurumlar kendi aralarında belge paylaşımında bulunuyor.

Özellikle kurumlar arasındaki evrak alışverişinde hem kağıttan hem de zamandan tasarruf edilmesini sağlayan bu sistem ile, ek karşılık bildirimler, borç hesaplama ve borç ödeme işlemleri yapılabiliyor. Bunun için SGK’den alınan sicil numarası ile işlemler kolaylıkla yapılabiliyor. 

Kurumlar tarafından borç dökümünün çıkarılması, borçluların listelenmesi faturaların çıkarılması ve alacaklıların tespit edilmesi gibi mali konularda kullanılan MOSİP uygulamasında ödemenin nasıl yapılacağına dair pek çok içerik bulunmaktadır. 

MOSİP EKRAN KULLANIMI

MOSİP ekran kullanımı oldukça kolaydır ve bir defa yapıldıktan sonra hemen her işlemde zamandan tasarruf edildiği bariz bir şekilde görülecektir. MOSİP ekranını kullanmak için aşağıdaki adımları dikkatle takip ediniz…

İlk yapılması gereken şey arama motoruna SGK MOSİP yazarak arama yapmak ve karşınıza çıkan ekranda SGK’nın resmi sitesi üzerinde sisteme giriş yapmak olacaktır. 

İşlemin ardından Kesenek Servisi tarafından verilen kurum kodu numarasını açılan sayfadaki kullanıcı adı kısmına yazın.

mosip-nedirr.jpg

Yine, Kesenek Servisi’nin kurumunuza verdiği şifreyi de şifre kısmına yazın.

Kullanıcı adı ve şifreyi girdikten sonra, giriş butonuna basın.

Giriş butonuna basmanızla birlikte, sistem otomatik olarak kurum kodu ve şifrenizi kontrol edecektir ve eğer doğru kabul edilip onay verilirse sistem açılacaktır. Ancak, kurum kodu ve şifrenizde bir yanlışlık bulunursa sistem açılmaz. Bu gibi durumlarda SGK ile iletişime geçerek yeni bir şifre ve kod talep ediniz. 

Şifre ve kodunuzun onaylanmasının ardından MOSİP giriş ekranı açılacaktır. 

Kod doğrulaması tarafından MOSİP giriş ekranı açılır.

Açılan ekranda karşınıza çıkan ek karşılık yeni kayıt butonuna tıklayarak, yeni belge düzenleyebilirsiniz. 

Sonrasında ise karşınıza MOSİP ek karşılık giriş ekranı gelecektir 

Burada yapmanız gereken Bütçe Onay Tarihi girerek dönem ve yılı seçmektir. 

Ardından bütçe tutarını girin. (Bütçe tutarı, SGK devlet prim ödeneğidir.)

Sonrasında ise hukuki dayanak sekmesini ve ardından belge türünü seçin.

Kaydet’e tıklayarak işleminizi tamamlayın.

Bu adımlar ile yeni belge açma işlemi ve sisteme kayıt tamamlanmış olur. Kaydın tamamlanmasının ardından SGK Devlet Pirim Ödeneği ücretinin yüzde 20’lik bölümünü otomatik olarak 6 takside böler ve böylece tahakkuk oluşturur.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN