Nepal’de selin faturası 4,78 milyar dolar

Nepal’de selin faturası 4,78 milyar dolar

Nepal'in Rasuwa bölgesinde meydana gelen ve 1385 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketinin ardından, ülkedeki uzun vadeli yeniden inşa çalışmaları için yaklaşık 4,78 milyar dolara ihtiyaç duyulduğu açıklandı.

Nepal Dışişleri Bakanlığı, 26 Ağustos'ta Çin sınırına yakın Rasuwa bölgesi ve çevresinde yaşanan sel felaketinin yol açtığı ekonomik maliyete dair yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, sel felaketinin yarattığı doğrudan hasar ile uzun vadeli imar gereksinimlerine ilişkin finansman verileri paylaşıldı.

Sel felaketinin neden olduğu toplam hasarın 1,8 milyar dolar, oluşan dolaylı ekonomik kaybın ise yaklaşık 883 milyon dolar olduğu tespit edildi.

İmar ve iyileştirme çalışmaları için toplam 4,78 milyar dolarlık bütçeye gereksinim duyuluyor. Bu tutarın 57,67 milyon dolarının ilk 6 ay içindeki acil ihtiyaçlar, 4,71 milyar dolarının ise uzun vadeli projeler için kullanılacağı bildirildi.

Afette yaşamını yitirenlerin sayısı 1385'e ulaştı. Kayıp durumdaki 5 bin 130 kişiyi arama kurtarma çalışmaları devam ederken, felaket bölgesinden 13 bin 676 kişinin kurtarıldığı ve yaralanan 337 kişinin tedavisinin sürdüğü kaydedildi.

NE OLMUŞTU?

Nepal'in Rasuwa bölgesinde 26 Ağustos'ta meydana gelen sel nedeniyle düzinelerce köprünün yıkıldığı, yolların hasar gördüğü ve arama kurtarma çalışmaları için helikopterlerin sevk edildiği bildirilmişti.

Sel öncesi bölgede ilk olarak deprem meydana geldiğini açıklayan ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi, verilerini güncelleyerek 5,2 büyüklüğündeki sismik hareketin kaynağının buzul çökmesi olduğunu ifade etmişti.

Merkezi Katmandu'da bulunan Uluslararası Dağlık Kalkınma Merkezinde görevli uzmanlar, selin bölgedeki dağlık alandan kopan buzul parçalarının tetiklediği çığ nedeniyle meydana geldiğini belirtmişti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN