Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yatırım fonları üzerinden gerçekleştirildiği öne sürülen borsa manipülasyonlarına ilişkin incelemelerini genişletirken, 27 Ekim 2026 tarihli yeni bülteninde aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve çok sayıda kişi hakkında yaptırım kararları açıkladı. 2026/77 sayılı sekiz sayfalık bültenin en önemli kararı, Tera Yatırım Menkul Değerler AŞ'nin faaliyet izinlerinin tamamen iptal edilmesi oldu. SPK, daha önce faaliyetleri geçici olarak durdurulan aracı kurumun artık tedrici tasfiye sürecine alınmasına ve yatırımcılarının tazmin edilmesine karar verdi.
Kurul, Pasifik Eurasia Lojistik Dış Ticaret, Selçuk Ecza Deposu ve Manas Enerji hisselerindeki işlemler hakkında yürüttüğü incelemelerde de Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107'nci maddesinde düzenlenen piyasa dolandırıcılığı suçu kapsamında savcılığa başvurulmasını kararlaştırdı.
TERA YATIRIM'IN TÜM FAALİYET İZİNLERİ İPTAL EDİLDİ
SPK'nin bültenin son sayfasında açıkladığı kararda şu ifadelere yer verildi:
"6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 97'nci maddesinin birinci fıkrası kapsamında; Tera Yatırım Menkul Değerler AŞ'nin (Aracı Kurum) tüm faaliyet izinlerinin ve yetki belgesinin iptal edilmesine, yatırımcılarının tazminine ve Aracı Kurum'un tedrici tasfiyesine karar verilmiştir."
Kararla birlikte Tera Yatırım Menkul Değerler'in sermaye piyasalarında yetkili aracı kurum olarak faaliyet göstermesine ilişkin izinleri sona erdirildi. Tedrici tasfiye, aracı kurumun faaliyetlerinin belirli yasal prosedürler çerçevesinde sonlandırılmasını, varlık ve yükümlülüklerinin tespit edilmesini ve yatırımcı haklarına ilişkin işlemlerin yürütülmesini kapsıyor.
SPK'nin yatırımcıların tazminine yönelik kararı, aracı kurumda hesabı bulunan müşteriler açısından da önem taşıyor.
Ancak bültende tazmin sürecinin ayrıntıları, başvuruların ne zaman başlayacağı, ödeme takvimi ve hangi tutarların ne şekilde karşılanacağına ilişkin ayrı bir açıklama bulunmuyor.
30 EYLÜL'DE FAALİYETLERİ DURDURULMUŞTU
Tera Yatırım Menkul Değerler hakkında 30 Eylül'de de önemli bir tedbir kararı alınmıştı. SPK, 2026/67 sayılı bülteninde aracı kurumun sermaye piyasası faaliyetlerinin 30 Eylül 2026 saat 18.10 itibarıyla geçici olarak durdurulmasına hükmetmişti.
Yaklaşık dört hafta sonra alınan yeni kararla geçici durdurma tedbiri, bütün faaliyet izinlerinin iptali ve tedrici tasfiye aşamasına taşındı.
Bu karar, Tera Portföy'e bağlı yatırım fonlarının tasfiyesinden ayrı olarak, Tera Yatırım Menkul Değerler adlı aracı kurumun hukuki statüsünü ve müşterilerinin haklarını doğrudan ilgilendiriyor.
ÜÇ HİSSEDE 51 FARKLI KİŞİYE SUÇ DUYURUSU
SPK'nin yeni bülteninde üç ayrı hisse senedine ilişkin piyasa dolandırıcılığı incelemelerinin sonuçları da açıklandı. Kurul, Pasifik Eurasia Lojistik Dış Ticaret AŞ (PASEU), Selçuk Ecza Deposu Ticaret ve Sanayi AŞ (SELEC) ve Manas Enerji Yönetimi Sanayi ve Ticaret AŞ (MANAS) pay piyasalarında gerçekleştirilen işlemler nedeniyle suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.
Bültende PASEU için 24, SELEC için 37 ve MANAS için 25 kişi yer aldı. Üç listedeki toplam 86 kayıt, bazı kişilerin birden fazla hisseyle ilgili incelemede yer alması nedeniyle 51 farklı kişiye karşılık geliyor. Suç duyurularının dayanağını, Sermaye Piyasası Kanunu'nun piyasa dolandırıcılığını düzenleyen 107'nci maddesinin birinci fıkrası oluşturuyor.
PASİFİK EURASİA HİSSESİNDE 24 KİŞİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
Kurul, Pasifik Eurasia Lojistik Dış Ticaret AŞ'nin Borsa İstanbul'da PASEU koduyla işlem gören hisselerinde yapılan inceleme sonucunda 24 kişi hakkında suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı.
Listede Ayşe Seher Aydın, Enes Yazıcı, Feryal Köker, Müjdat Ede, Nilgül Sarıçalı, Oğuzhan Özerkaya, Onur Göğebakan, Orçun Berkay Kaya, Ahmet Özcan, Halil İbrahim Ege, Muhammed Yarız ve Sezai Bekgöz'ün isimleri yer aldı.
Ayrıca Anıl Tokat, Mustafa Zeki Kayahan, Ömer Eryılmaz, Mehmet Nuri Gökalp, Sibel Gökalp, Şemsihan Karaca, Neda Soydan, Mehmet Selim Tunçbilek, Adem Karatepe, Rüstem Karakaya, Ali Cesur ve Burak Poyraz da suç duyurusu kararı verilen isimler arasında bulunuyor.
SPK, bu 24 kişinin tamamı hakkında iki yıl süreyle borsalarda ve teşkilatlanmış diğer piyasalarda işlem yapma yasağı uygulanmasına da karar verdi.
PASİFİK HOLDİNG ORTAKLARI İÇİN AYNI GÜN SAVCILIK YAZISI GÜNDEME GELMİŞTİ
PASEU hisselerine ilişkin karar, Pasifik Grubu'nun ortakları hakkında aynı gün ortaya çıkan savcılık yazısıyla birlikte dikkat çekti. Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, 27 Ekim tarihli İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı yazısını yayımlayarak Pasifik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Erdoğan, Mehmet Erdoğan ve Abdülkerim Fırat'ın mal varlıklarına ilişkin tedbir ve inceleme talimatlarını kamuoyuna duyurmuştu.
AK Parti Ankara Milletvekili Asuman Erdoğan'ın eşi Fatih Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu üç ismin, Pasifik Eurasia'nın dolaylı ortakları arasında yer aldığı Kamuyu Aydınlatma Platformu kayıtlarında görülüyor.
SPK'nin yeni bültenindeki PASEU kararında ise doğrudan bu üç ortak hakkında suç duyurusu bulunmuyor. Kurulun 24 kişilik suç duyurusu listesi, hissede gerçekleştirilen işlemlerle ilgili ayrı bir incelemenin sonucunu oluşturuyor.
Böylece aynı gün hem Pasifik Grubu'nun ortaklarının mal varlıklarına ilişkin savcılık tedbirleri hem de gruba bağlı halka açık şirketlerden PASEU'nun hisselerinde işlem yapan kişiler hakkındaki SPK kararları gündeme geldi.
SELÇUK ECZA HİSSESİNDE 37 KİŞİYE SUÇ DUYURUSU
SPK'nin ikinci büyük kararı, Selçuk Ecza Deposu'nun SELEC kodlu hisselerine ilişkin incelemede alındı. Kurul, söz konusu pay piyasasındaki işlemler nedeniyle 37 kişi hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.
Listede Abdülkadir Özkan, Adem Karatepe, Ahmet Haluk Güner, Ali Cesur, Ali Kıvanç Manzakoğlu, Anıl Tokat, Bülent Uygun, Cem Sultan Karababa, Ecem Tuğçe Akçay, Emir Münir Sarpyener, Emre Alkin ve Tayfun Bayazıt gibi isimler de bulunuyor.
SPK, suç duyurusu kararına konu 37 kişiye iki yıl süreyle işlem yasağı uyguladı.
Aynı karar kapsamında Aura Portföy Yönetimi AŞ ile Tera Yatırım Menkul Değerler AŞ de yaptırım listesine alındı.
Ancak bu iki şirket yönünden yasak, SELEC payında kendi nam ve hesaplarına gerçekleştirilecek işlemlerle sınırlandırıldı.
MANAS ENERJİ HİSSESİNDE 25 KİŞİ HAKKINDA KARAR
Bültende Manas Enerji Yönetimi Sanayi ve Ticaret AŞ'nin MANAS kodlu hisseleri hakkında yapılan incelemenin sonuçları da yer aldı. SPK, hisse piyasasında gerçekleştirilen işlemler nedeniyle 25 kişi hakkında suç duyurusu kararı aldı.
Bu kişiler arasında Abdülkadir Özkan, Adem Karatepe, Ali Cesur, Bülent Uygun, Cem Sultan Karababa, Ecem Tuğçe Akçay, Emir Münir Sarpyener, Emre Alkin, Emre Tezmen, Erdem Yıldız, Mehmet Selim Tunçbilek, Rüstem Karakaya ve Tayfun Bayazıt da bulunuyor. Kurul, listedeki 25 kişi hakkında iki yıl işlem yasağı uygulanmasına hükmetti.
Ayrıca Tera Portföy Yönetimi AŞ, Tera Yatırım Menkul Değerler AŞ ve MAG Tarımsal Ürünler Pazarlama ve Ticaret AŞ de yaptırım kapsamına alındı.
Tera Portföy ve Tera Yatırım bakımından getirilen işlem yasağının, MANAS hissesinde kendi nam ve hesaplarına yapılan işlemlerle sınırlı olduğu belirtildi.
ÇOK SAYIDA SERMAYE PİYASASI LİSANSI İPTAL EDİLDİ
SPK'nin bülteninde dikkat çeken bir başka yaptırım da sermaye piyasası lisanslarına yönelik oldu. Kurul, suç duyurusu kararı verilen bazı kişilerin sahip oldukları bütün sermaye piyasası lisanslarının işlem yapma yasağı boyunca iptal edilmesine hükmetti.
SELEC paylarındaki inceleme kapsamında 21 kişinin, MANAS paylarındaki inceleme kapsamında 11 kişinin ve PASEU paylarındaki inceleme kapsamında 18 kişinin lisanslarının iptal edilmesi kararlaştırıldı.
Lisans iptali listelerinde aynı isimler birden fazla hisse kapsamında yer aldığı için bu sayılar birbirinden tamamen farklı kişileri ifade etmiyor.
Kararlar, işlem yasağı süresince ilgili kişilerin sermaye piyasası lisanslarına dayalı mesleki yetkilerini de etkiliyor.
ETKİN PİŞMANLIK İÇİN EN AZ 500 BİN LİRA ŞARTI
SPK, üç hisseye ilişkin suç duyurusu kararlarında etkin pişmanlık hükümlerine de yer verdi. Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107'nci maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında bu hükümlerden yararlanmak isteyen kişilerin, elde ettikleri veya elde edilmesine neden oldukları menfaatin iki katı tutarında ödeme yapması gerekiyor.
Ödenecek tutarın 500 bin liradan az olamayacağı, ödemenin Kurul kararından itibaren 15 gün içinde Hazineye yapılması ve ilgili belgelerin aynı süre içinde SPK'ye iletilmesi gerektiği belirtildi.
Bu düzenleme, suç duyurusu yapılan herkese doğrudan 500 bin lira ceza kesildiği anlamına gelmiyor; etkin pişmanlıktan yararlanmak isteyen kişiler için öngörülen koşulları içeriyor.
İZİNSİZ YATIRIM SİTELERİ VE UYGULAMALARINA ERİŞİM ENGELİ
Kurul, yatırımcıların korunması amacıyla izinsiz sermaye piyasası faaliyeti yürütüldüğü değerlendirilen internet adreslerine yönelik erişim engeli kararı da aldı. Buna göre Global Alnus Yatırım adıyla kullanılan internet sitesi ve bağlantılı iki müşteri giriş-kayıt adresi ile Matrix5 adlı uygulamanın Apple App Store ve Google Play bağlantılarına erişimin engellenmesi için gerekli hukuki işlemlerin yapılması kararlaştırıldı.
SPK, kararın yatırımcıların hak ve yararlarının korunması ve izinsiz sermaye piyasası faaliyetlerinin önlenmesi amacıyla alındığını bildirdi.
PİRAMİT MENKUL'ÜN SERMAYE ARTIRIMINA ONAY
Bültende yaptırım kararlarının yanı sıra bir sermaye artırımı başvurusu da sonuçlandırıldı. SPK, Piramit Menkul Kıymetler AŞ'nin sermayesinin 300 milyon liradan 500 milyon liraya çıkarılmasına ilişkin esas sözleşme değişikliği için yaptığı başvuruyu olumlu karşıladı.
