NAVTEX nedir? NAVTEX ilan etmek ne demek? Türkiye'nin NAVTEX ilanı Yunanistan'ı alarma geçirdi!

NAVTEX nedir? NAVTEX ilan etmek ne demek? Türkiye'nin NAVTEX ilanı Yunanistan'ı alarma geçirdi!

'NAVTEX ilan etmenin anlamı nedir?' sorusunun yanıtı interette araştırılıyor. Ege ve Akdeniz'de bir süredir Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile yaşanan gerginlik yeni bir boyut kazandı. Türkiye'nin Meis Adası bölgesinde NAVTEX ilan etmesinin ardından, yurt dışında bulunan Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros apar topar ülkesine döndü. Sosyal medya kullanıcıları, NAVTEX'in ne olduğunu merak ediyor. Detaylar haberimizde...

'NAVTEX nedir?', 'NAVTEX ilan etmek ne demek?', 'NAVTEX ilan edince ne oluyor?' sorularının yanıtlarını sayfamızda aktardık. Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz'de yaşanan siyasi ve askeri gerilim sürüyor. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Ege'deki Meis Adası yakınlarında NAVTEX ilan etmesi sonrası Yunanistan'da hareketlilik yaşandığı öğrenildi. Gelişme sonrası, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ne ziyaret gerçekleştiren Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros'un programını yarıda keserek ükesine döndüğü belirtildi. İşte detaylar...

NAVTEX NEDİR? NAVTEX NE DEMEK?

Denizcilere, meteoroloji tahminleri, seyir bilgileri, aciliyet, emniyet ve denizde çalışma yapılan sahalar hakkında bilgi veren haberleşme cihaz sistemdir.

Uluslararası bir faks makinası gibi çalışır. Gemilerde ve teknelerde, mevcut yayınları almaları için Navtex cihazı bulunmalıdır.

Navtex, MF yani orta dalga boyu frekansından yayın yapar. Yaklaşık 400 deniz mili (740 km) mesafeye kadar yayın gönderilebilmektedir. Aynı zamanda GMDSS biriminin (Küresel Denizde Tehlike ve Emniyet Sistemini) de bir parçasıdır.

Navtex, 4 saatte bir yayın yapar. 10 dakikadan fazla yayın yapılamaz.

NAVTEX İLAN ETMENİN ANLAMI NEDİR?

TSK, 21 Temmuz 2020 tarihinde NAVTEX ilanı gerçekleştirdi.

Türkiye, Libya ile imzaladığı deniz yetki sınırlama anlaşmasından doğan hakları çerçevesinde 21 Temmuz 2020 Salı günü, Meis Adası'nın güneyi ve doğusunu kapsayan bölgede NAVTEX ilan etti.

Oruç Reis sismik araştırma gemisinin belirlenen alanlarda araştırma faaliyetleri yürütecek olması Yunanistan ordusunu alarma geçirdi.

Yunan kaynakları, Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlı en az 15 savaş gemisinin Aksaz Deniz Üssü'nden ayrılarak bölgeye doğru hareket ettiğini öne sürdü.

Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros'un da Güney Kıbrıs ziyaretini yarıda keserek Atina'ya döndüğü kaydedildi.

TÜRK DENİZLERİNDE NAVTEX

Türk karasularında Navtex Mesaj ve Seyir duyuruları Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Seyir, Hidrografi ve Oşiongrafi Dairesi Başkanlığı tarafından Antalya, Samsun, İstanbul ve İzmir yayın istasyonlarından çıkarılmaktadır. Seyir duyuruları Sivil – Askeri tüm Gemi ve Tekneler için bağlayıcı niteliktedir. bu duyurular aynı zamanda Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Web sitesinde de yayınlanarak denizcilerin güvenli seyirleri garanti edilmektedir.

NAVTEX MESAJ FORMATI

Navtex mesajları yayın için Binary kodlama sistemini kullanmaktadır. Bütün Navtex mesajları, mesajın başlangıcını belirten ZCZC harfleriyle başlar. Mesaj B1, B2, B3, B4 serileri kapsamında 4 karakterle devam eder.

B1 Karakteri: İstasyon adını ifade eden harf bulunur.
B2 Karakteri: Gönderilen mesajın içeriğini belirten harf bulunur.
B3, B4 Karakterleri: Mesajın sıra numarasını belirtir.

MEİS ADASI NEREDE?

Türkiye'nin NAVTEX ilan ettiği Meis Adası, Antalya'nın Kaç ilçesi açıklarında olsada Yunanistan'a bağlı bir adadır ve Akdeniz sularında yer almaktadır.

GOOGLE HARİTALAR'DA GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYIN

.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN