Netflix kapanacak mı? Netflix yasaklanacak mı? Sahte mesaj ortalığı karıştırdı

Netflix kapanacak mı? Netflix yasaklanacak mı? Sahte mesaj ortalığı karıştırdı

Son zamanlarda Türk geleneklerine aykırı içeriklerle tartışılan Netflix Türkiye’nin kapanacağı iddiası ortalığı karıştırdı. Twitter’da sahte bir mesajın yayılmasının ardından, ‘’Netflix kapanacak mı? Netflix yasaklanacak mı?’’ soruları, sosyal medyada gündem oldu.

Mesajın gerçek olmadığı öğrenilirken, şirketten bu durumla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. Öte yandan gazeteci Cüneyt Özdemir, Türk aile yapısına uygun olmayan içeriklerden ötürü AK Parti ile Netflix’in restleştiğini iddia etti. Netflix’in yasaklanıp yasaklanmayacağı ya da başka bir düzenlemenin yapılıp yapılmayacağı henüz netlik kazanmış değil…

CÜNEYT ÖZDEMİR’DEN ‘’NETFLİX ÇEKİLİYOR’’ İDDİASI

YouTube kanalı üzerinden yaptığı yayınlarla adından söz ettiren gazeteci Cüneyt Özdemir, Türk aile yapısına uygun olmayan içeriklerden dolayı AK Parti ile Netflix’in restleştiğini iddia ederek, dev şirketin çekimlerini Türkiye’de durdurma kararı aldığını söylemişti.

NETFLİX KAPANACAK MI?

Bununla ilgili resmî bir açıklama yok. Netflix ile Türkiye arasındaki görüşmelerin devam ettiği konuşuluyor. Konuyla ilgili detaylar geldikçe haberimizde yer alacak.

‘’NETFLİX VEDA EDİYOR’’ TWEETİ ORTALIĞI KARIŞTIRMIŞTI

Son zamanlarda özellikle dizilerdeki uygunsuz içerikleri nedeniyle kapatılması ya da düzenleme getirilmesi gündemde yer alan Netflix’le ilgili Cüneyt Özdemir’in ardından Fatih Altaylı da konuya dair çarpıcı bir iddiada bulundu. Netflix’in bir Türk yapım şirketine ısmarladığı işin, RTÜK’ün müdahalesinin ardından iptal edildiği kaydedilmişti. En son sahte bir tweet ortalığı karıştırırken, Netflix Türkiye etiketi Twitter’da gündem oldu.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

Atılan mesajda, Netflix’in Türkiye’den çekildiğine dair bir paylaşım yapılmıştı. Söz konusu
paylaşımda, “Sevgili dostlar, maalesef ki bu bir veda tweetidir. Yaşanılan bazı problemlerden Netflix yönetimi TR altyapısını kapatma kararı aldı. 1 Ağustos 2020’den itibaren yollarımızı ayırmak durumundayız. Bugüne kadar bizi yalnız bırakmayan herkese sonsuz teşekkürlerimizi iletiyoruz” ifadeleri paylaşılmıştı.

AKALIN'DAN NETFLİX TEPKİSİ

Konuyla alakalı bir tweet atan ünlü şarkıcı Demet Akalın, Netflix’in karantinada insan ruhunu kurtardığını öne sürerek, istemeyenin satın alıp seyretmemesi gerektiğini vurguladı. Netflix yerine kadına şiddet yasasının geçmesi gerektiğine dikkati çeken Akalın, ’’Olmadı! #NetflixTurkiye biz şimdi nereden girip seyredeceğiz” ifadelerini kullandı.

SOSYAL MEDYA KAPATILIYOR MU?

Sosyal medya düzenlemesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı, İletişim Başkanlığı ve AK Parti'de çalışmalar devam ediyor. "Gerçek kimliğin belirlenebilir olduğu, hukuki sorumluluğunun farkında olan kullanıcı" temel ilkesiyle sürdürülen çalışmaların kısa bir zaman içerisinde tamamlanacağı bekleniyor.

İletişim Başkanlığı ise geçen günlerde Fransa'daki sosyal medya kullanımı ile ilgili bir çalışma gerçekleştirdi. "İnternet ve sosyal medya kullanımına ilişkin hukuki düzenlemelere dair Fransa'daki uygulama örnekleri" başlıklı çalışmada, bu ayın başında yürürlüğe giren yasa ele alındı.

Çalışmada, şu değerlendirmeler paylaşıldı:

ENGELLEME YETKİSİ

2015 yılında Fransa İçişleri Bakanlığı'na "terör eylemlerin yücelten web sitelerinin çevrimiçi olarak kesintiye uğramasını sağlamak vesilesiyle her türlü tedbiri alarak sosyal medya ve web sitelerine erişimi engelleme" yetkisi verildi.

NEFRET SUÇU VE TERÖR

Fransa Ulusal Meclisi, "İnternette Nefreti Önleme Yasası"nı 13 Mayıs 2020 tarihinde kabul etti ve yasa 1 Temmuz 2020 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdi. Yasa terör ve çocuk istismarı gibi içeriklerin ise tespit edildikten sonra 1 saat içerisinde kaldırılmasını; zararlı içeriklerin kullanıcılar tarafından tespit edilmesinin arkasından 24 saat içerisinde silinmesini; yasalara uymayan bireylere 250 bin, tüzel kişilere ise 1.2 milyon avroya kadar para cezası verilmesini öngörüyor. Yeni yasa dijital platformlarda ırkçılık, küfür, terör ve çocuk istismarı, nefret suçu, dil, din ve cinsiyet odaklı hakaretleri zararlı içerik olarak belirledi.

HAPİS VE PARA CEZASI

Fransa Rekabet Kurumu, dünyaca ünlü arama motoru Google'a reklamcılara, rekabete aykırı davrandığından dolayı 150 milyon avro para cezası vermişti. Fransa terörle mücadele yasasına göre terörü öven kişilere 7 seneye dek hapis ve 100 bin avroya dek para cezası veriliyor.

İletişim Başkanlığı ABD modelini incelediği çalışmasında da şu ifadeler ve örneklere yer verdi: "ABD, 1996’da internet içeriklerinin düzenlenmesine ilişkin 'İletişime Uygunluk Yasası' çıkarmıştı. Amaç 18 yaşından küçükleri uygunsuz ve müstehcen içeriklerden muhafaza etmek. 28 Mayıs 2020 tarihinde "Çevrimiçi Sansürü Önlemeye İlişkin Kararname" adlı ABD Başkanlık kararnamesi imzalanmıştır. Düzenleme ile sosyal medya platformlarının üçüncü kişiler tarafından yapılan paylaşımlardan hukuken sorumlu tutulması hedeflenmektedir."

FACEBOOK'UN İHLALİ

Facebook 2016 yılında yapılan ABD başkanlık seçimlerinde 87 milyon kullanıcısının verilerini yasa dışı bir biçimde şirkete sızdırmıştı. Gizlilik ihlali yapan Facebook'a bu sebeple 5 milyar dolar ceza kesilmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN