Nur Vergin kimdir?

Nur Vergin kimdir?

Türkiye'nin önde gelen sosyal bilimcilerinden Prof. Dr. Nur Vergin, kaleme aldığı kitaplarında 1980'li yıllardan itibaren dünyada meydana gelen Sovyetler Birliği'nin çöküşü, uluslararası göçün patlaması, etnik savaşlar ve küreselleşen ekonomiyi ele aldı. İşte, Nur Vergin biyografisi...

'Siyasetin Sosyolojisi', 'Din, Toplum ve Siyasal Sistem' gibi kitaplarıyla bilinen Prof. Dr. Nur Vergin, İstanbul Etiler'deki evinde 18 Ocak 2021 günü hayatını kaybetti. Yalnız yaşadığı bilinen Nur Vergin'in vefatı, eve gelen yardımcısına kapıyı açamaması üzerine polise haber verilmesiyle öğrenildi. Kapıyı kırarak içeri giren polis, Nur Vergin'in cansız bedeniyle karşılaştı. Otopsi için morga kaldırılan Vergin'in ölümünde şüpheli bir bulguya rastlanmadığı öğrenildi.

NUR VERGİN'İN HAYATI

21 Eylül 1941 tarihinde dünyaya geldi. Nur Vergin, Mustafa Kemal Atatürk'ün çocukluk arkadaşı Nuri Conker'in torunudur.

Çocukluğu ve gençlik dönemi yurt dışında geçen Nur Vergin, Paris Sorbonne Üniversitesi'nde sosyoloji eğitimi aldı.

Türkiye'ye 1973 yılında dönen Nur Vergin, 1 yıl sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde çalışmaya başladı.

Sosyoloji doçentliğini 1980'de tamamlayan Nur Vergin, bir dönem İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi'nde çalıştı.

Buradaki çalışmalarıyla profesör olan Nur Vergin, Marmara ve Bilkent üniversitelerinde de öğretim üyeliği yaptı.

Siyasetin sosyolojisi, din, toplum, ve siyasal sistem yazdığı kitaplardan bazıları olarak yer alıyor.

NUR VERGİN'İN KARİYERİ

Çeşitli uluslararası sosyal bilim derneklerine üye olan Nur Vergin'in din ve politika konularında makaleleri, röportajları Star, Yeni Yüzyıl gibi gazetelerin yanı sıra çeşitli dergilerde yayımlandı.

'Siyasetin Sosyolojisi' adlı kitabında sosyal bilimlerdeki değişimin çok yavaş seyrettiği tezini çürüttü. Bilginin tıpta ya da mühendislik bilimlerinde olduğu gibi sık sık yenilenmediği görüşüne karşı, 1980'li yıllardan itibaren dünyada meydana gelen Sovyetler Birliği'nin çöküşü, uluslararası göçün patlaması, etnik savaşlar ve küreselleşen ekonomiyi ele aldı.

'Siyasetin Sosyolojisi'nde klasik siyaset sosyolojisi teorisyenlerinin yanı sıra yeni arayışların Habermas, Foucault, Mouffe gibi birçok isminin çalışmalarına yer verdi.

NUR VERGİN'İN ESERLERİ

1976 - Industrialisation et Changement Social en Milieu Rural
1980 - Siyasetin Sosyolojisi
1998 - Türkiye'ye Tanık Olmak
2002 - Din, Toplum ve Siyasal Sistem
2003 - Siyasetin Sosyolojisi - Kavramlar Tanımlar Yaklaşımlar

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN