Nurettin Canikli kimdir?

Nurettin Canikli kimdir?

AK Parti’nin kurucu üyeleri arasında yer alan Nurettin Canikli, memleketi Giresun’un Alucra ilçesinde imam hatip lisesinden mezun olduktan sonra üniversite eğitimini Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde tamamladı.

Buradan sonra da yüksek linans eğitimini İngiltere’de ekonomi, banka ve finansman alanında bitiren Nurettin Canikli, Maliye Başmüfettişi olarak göreve başladı. Birçok önemli görevler yaptıktan sonra AK Parti’de siyasete başlayan Nurettin Canikli, milletvekili, Millî Savunma Bakanlığı, Başbakan Yardımcılığı, Gümrük ve Ticaret Bakanı gibi önemli görevlerde bulundu.

NURETTİN CANİKLİ KİMDİR?

22., 23., 24., 26. ve 27. dönemlerde Adalet ve Kalkınma Partisi’nden (AK Parti) milletvekili olan Nurettin Canikli, bu dönemde Başbakan Yardımcısı, Millî Savunma Bakanı, Gümrük ve Ticaret Bakanı olarak çalıştı. AK Parti'nin kurucu üyeleri arasında yer alan Nurettin Canikli, 15 Mayıs 1960’ta Giresun'un Alucra ilçesinde doğdu. 

İlk ve orta öğrenimini Alucra'da bitiren Nurettin Canikli, 1974’te Devlet Parasız Yatılı Okulları sınavına girerek Giresun İmam Hatip Lisesi'ni kazandı. Lise eğitimini burada tamamlayan Nurettin Canikli, 1978’de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde lisans eğitimine başladı. 

Ekonomi Bölümünden mezun olan Nurettin Canikli, arkasından İngiltere'de yer alan Sheffield Üniversitesi'nde Para-Banka-Finansman alanında yüksek lisans eğitimini tamamlamasının ardından 1993'te Maliye Başmüfettişliğine atandı. Aynı sene Gelirler Daire Başkanlığı ve 1996’da Genel Müdür Yardımcılığı yapan Nurettin Canikli, 1997’de de İstanbul Defterdarlığına atandı.

54. Hükümetin düşmesinin arkasından Temmuz 1997 yılında görevinden alınan Nurettin Canikli, bunun ardından memuriyetten istifasını verdi. Yeminli mali müşavirlik şirketinin ortağı olarak faaliyetlerini sürdüren Nurettin Canikli, 5 sene boyunca Yeni Şafak gazetesinde finans ve ekonomi ile ilgili köşe yazıları yazdı.

2001'de kurulan AK Parti’nin kurucu üyeleri arasında yer alan Nurettin Canikli, 2002’deki genel seçimlerde AK Parti Giresun Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) girdi ve bu dönemde Meclis Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Başkanı ve Avrupa Akdeniz Parlamenter Asamblesi Üyesi görevlerini yürüttü. 2007 ve 2011’deki seçimlerde yeniden Giresun milletvekili olarak meclise giren Nurettin Canikli, 2014’te Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin arkasından dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan 62. Türkiye Hükümeti'nde Gümrük ve Ticaret Bakanı oldu.

Haziran 2015’teki seçimlerde aday gösterilmeyen Nurettin Canikli, Kasım 2015’te yenilenen seçimlerde bir defa daha AK Parti'den milletvekili olarak TMBB’ye girdi. Ahmet Davutoğlu'nun Başbakanlık görevini bırakmasının arkasından Binali Yıldırım tarafından 24 Mayıs 2016’da kurulan 65. Türkiye Hükûmeti'nde Başbakan Yardımcısı olarak görev alan Nurettin Canikli, 19 Temmuz 2017’de yapılan kabine değişikliğinin ardından Milli Savunma Bakanlığı oldu.

Nurettin Canikli, evli ve dört çocuk babasıdır.

nurettin-canikli-kimdir.jpg

BERAT ALBAYRAK’IN İSTİFASI SONRASI ERDOĞAN’LA GÖRÜŞTÜ İDDİASI

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Instagram hesabından yayınladığı istifa açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Naci Ağbal ve Nurettin Canikli ile görüştüğü iddia edildi. Bloomberg'de yer alan habere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kısıklı'da gece yarısı mini bir ekonomi zirvesi gerçekleştirdiği öne sürüldü. Mini ekonomi zirvesine dair resmî bir açıklama yapılmazken, Albayrak'ın yerine Nurettin Canikli'nin Hazine ve Maliye Bakanlığı'na getirileceği iddiası konuşuldu.

nurettin-canikli-kimdirr.jpg

CANİKLİ’Yİ AĞBAL’IN İSTEDİĞİ İDDİA EDİLDİ

Reuters da dün gece Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kısıklı’daki evinde gerçekleşen zirveye dair bir haber paylaştı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal’ın, İstanbul’da sivil toplum kuruluşları, kamu ve özel bankaların genel müdürleri, düzenleyici kurumlar ve iş çevreleri ile tek tek görüşerek ekonomideki gelişmeleri değerlendirirken, arkasından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a brifing verdiği iddia edildi.

Söz konusu toplantıya Nurettin Canikli ve ekonomi politikaları kurulu üyesi Servet Bayındır’ın da katıldığını ifade eden kaynaklar, Canikli ve Bayındır’ın, Naci Ağbal’ın talebi kapsamında o toplantıda teknik bilgilendirmeler yaptığını öne sürdü.

Bir kaynak da Canikli’nin MYK’da yapacağı ekonomi sunumunun iptal edildiğini kaydederek, daha evvel belirlenen program kapsamında Canikli’nin MYK’da yapacağı ekonomi sunumunun iptal edildiğini aktardı.

nurettin-canikli-kimdirrrr.jpg

CANİKLİ'DEN MOODY'S'İN KARARINA TEPKİ

Eski Başbakan Yardımcısı ve dönemin AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, 2019'da yaptığı açıklamasında Moody's'in kararının Türkiye ekonomisi için sivrisinek vızıltısından ibaret olduğunu söylemişti. Moody’s’in not indirim kararının hiçbir rasyonel altyapı gerekçesinin bulunmadığını iddia eden Canikli, Moody’s’in ekonomik tetikçilik yaptığını ifade etmişti.

Moody’s’in kararını siyasi olarak niteleyen Canikli, o dönem Rusya'dan S-400 sistemlerinin alınmasını engellemeye ve 23 Haziran seçimlerini etkilemeye yönelik olduğunu vurgulayarak, Moody's’in bu kararının pratikte hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini belirtmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN