Nurettin Sözen: Zülfü Livaneli 'Benden aday olmaz' dedi 10 gün sonra aday oldu

Nurettin Sözen: Zülfü Livaneli 'Benden aday olmaz' dedi 10 gün sonra aday oldu

Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen, partisi tarafından kendisinin yerine aday gösterilen Zülfü Livaneli'nin 1994 seçimleri öncesi kendisine "Bana, 'Benden belediye başkanı olur mu yahu? Benim için ideal belediye başkanı sizsiniz' dedikten 5-10 gün sonra aday oldu" dedi.

1989-1994 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Nurettin Sözen kendisinin yerine SHP'nin adayı olan Zülfü Livaneli ile ilgili anısını yıllar sonra anlattı.

Sözcü'den Ömrüm Kara'ya konuşan Sözen çarpıcı açıklamalarda bulundu. İşte o ropörtajdan satır başları:

Nurettin Sözen, 1994 seçimlerinden neden yeniden aday olmadığıyla ilgili soruya şöyle cevap verdi:

* Efendim çok basit, 20 sene söylemedim ama artık konuşmam lazım. Zamanı geldiğini düşünüyorum. Aday olma sırasında biliyorsunuz buna Ankara karar veriyor. Aydın Güven Gürkan ile Murat Karayalçın genel başkan adayıydı.

* Geçenlerde kaybettiğimiz çok sevdiğim eski Çankaya Belediye Başkanı Doğan Taşdelen’le basın toplantısı yaparak genel başkanlığa Aydın Güven Gürkan'ın münasip olduğunu, onun seçilmesi gerektiğini belirttik. Bu herkesin yaptığı bir şey değil, açık politika. Yani ikisini oyalamak ikisini idare etmek yerine Aydın Güven Gürkan'ı açıkça destekledik.

BENİ MÜNASİP GÖRMEYEBİLİRSİNİZ

* Fakat kurultay oldu Karayalçın kazandı ve genel başkan oldu. “Ben sizi genel başkanlığa münasip görmedim, siz de beni büyükşehir belediye başkanlığına münasip görmeyebilirsiniz” dedim. Bu sizin hakkınız, hiç itirazım yok. Yeterki vicdani olarak parti, kamuoyuna karşı, İstanbul halkına karşı vicdani hesabınızda rahat olun, yani hesabınızı verin. O tarihte Türkiye'nin çok ünlü bir kamuoyu araştırmacısı vardı. Hem yazdı hem televizyondan söyledi. Sözen aday olsaydı kazanacaktı diye…

ZÜLFÜ LİVANELİ NASIL ADAY OLDU?

* Bu arada benim yerime aday olan Zülfü Livaneli’yle ilgili bir olay yaşadım. 20 sene söylemedim artık söylememde bir sakınca yok. Abidin Dino'nun Bebek'teki cenaze töreninde yanıma Zülfü Livaneli geldi.

* “Hocam birtakım dedikodular var benim aday olacağıma dair. Ben bir gün devlette çalışmadım, bir gün sivil toplum örgütünde çalışmadım, bir gün siyasi partide çalışmadım. Benden belediye başkanı olur mu yahu? Benim için ideal belediye başkanı sizsiniz” dedi. Bu sözden 5-10 gün sonra Karayalçın'a yakın bir milletvekilinin evine siyaset konuşmak için uzlaşmak için gittiğini öğrendim. Ve sonra o aday oldu.

BAĞIMSIZ ADAY OLMAYI HİÇBİR ZAMAN DÜŞÜNMEDİM

Bu noktada Nurettin Sözen’e neden bağımsızlık aday olmadığını sorduk. Cevabı kısa ve netti: Hayır bağımsızlığın hiçbir şekilde şansı yoktur doğru da değildir zaten. Ben şu anda 66 o zaman da diyelim ki 30 yıldır partili olarak partimi bırakıp bağımsız adaylık düşünmedim.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN