Nâzım’ın bilinmeyen 5 şiiri kitap-lık’ta

Nâzım’ın bilinmeyen 5 şiiri kitap-lık’ta

TÜSTAV Komintern Arşivi’nde Nazım Hikmet’in daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış 5 şiiri bulundu. Ünlü şairin ‘İstanbul’da 1 Mayıs’, ‘Beyanname’, ‘Gecenin Penceresinde’, ‘İtiraf’ ve ‘Hayatımız Yirmi İki Kelimede’ adlı şiirler Yapı Kredi Yayınları’nın kitap-lık dergisinin bu ayki sayısında ilk kez okuyucuyla buluştu.

SALİHA SULTAN-KARAR

Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan kitap-lık dergisinin 210. sayısı Nazım Hikmet’in bilinmeyen şiirlerine ayrıldı. Ünlü şairin, Yapı Kredi Yayınları editörlerinin TÜSTAV Komintern Arşivi’ndeki çalışmaları sırasında bulduğu ‘İstanbul’da 1 Mayıs’, ‘Beyanname’, ‘Gecenin Penceresinde’, ‘İtiraf’ ve ‘Hayatımız Yirmi İki Kelimede’ adlı beş şiiri ilk kez kitap-lık dergisinde yayımlandı. Şairin editörü Banu İşlet dergide yer alan sunuş yazısında Nazım Hikmet’in şiirlerinin yeni bir editörlükle yayına hazırlandığını belirtti.

2001’den beri Nâzım Hikmet’in Türkiye’deki yayıncısı olan Yapı Kredi Yayınları’nın editörleri, TÜSTAV Komintern Arşivi’nde yer alan Nazım Hikmet şiirlerini eski ve yeni yazılı haliyle okuyucuyla paylaştı. Şiirlerin, Nâzım Hikmet’e ait olmayan bir el yazısıyla (eski yazıyla) yazılmış sayfalar halinde, 1925 tarihli belgelerin arasında bulunduğunu açıklayan yayınevi, beş şiirin aynı el yazısıyla, aynı bloknottan koparılmış kareli sayfalara yazılmış olduğunu aktarıyor. 1’den 6’ya kadar, birbirini takip edecek şekilde numaralandırılmış olan şiirlerin son sayfada yer alan şiir dışındaki diğer dört şiirin ise daha önce yayımlanmamış olduğu belirtiliyor. Son sayfada bulunan ‘Hayatımız Yirmi İki Kelimede’ adlı şiirin ise, Nâzım Hikmet’in Bütün Şiirleri’nde ‘Biz-Hayatımız-Yaptığımız İş’ adıyla yer alan şiir olduğu kaydedildi.

TÜSTAV KOMİNTERN ARŞİVİ

Komünist Enternasyonal-Komintern ve onun milli şubelerinin, bu arada Türkiye Komünist Partisi’nin 1919-1943 arası dönemine ilişkin belgeler 1991 yılında Rusya Devlet Siyasi ve Sosyal Tarih Arşivi (RGASPİ) tarafından tasnifiyle birlikte kullanıma açılmıştı. Kuruluş halindeki Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı, Amsterdam’da kurulu Uluslararası Sosyal Tarih Enstitüsü’nün de katkılarıyla, burada bulunan Türkiye’ye ilişkin belgelerin mikrofilmlerini aldı. 1999’da dijital ortama aktarılan bu belgeler TÜSTAV Komintern Arşivi olarak Türkiye’de araştırmacıların hizmetine sunuldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN