Okullarda EBA uzaktan eğitim ne zaman başlayacak? Okullar 31 Ağustos'ta mı, 21 Eylül'de mi açılacak? (EBA giriş ekranı)

Okullarda EBA uzaktan eğitim ne zaman başlayacak? Okullar 31 Ağustos'ta mı, 21 Eylül'de mi açılacak? (EBA giriş ekranı)

Milyonlarca ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisi 2020-2021 yeni eğitim-öğretim yılının EBA uzaktan eğitimle mi yoksa yüz yüze normal eğitimle mi yapılacağımı merak ederken, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk okulların 31 Ağustos 2020 Pazartesi günü uzaktan eğitim ile başlayıp, 21 Eylül 2020 pazartesi günü yüz yüze eğitimle sezona devam edileceğini açıkladı. Peki, 'Kademeli eğitim ne demek?', 'Seyretilmiş eğitim nasıl yapılacak?' İşte, okulların açılacağı tarih ve EBA uzaktan eğitimle ilgili bilgiler...

'2020-2021 okullar ne zaman açılacak?', 'Okullarda eğitim nasıl yapılacak?', 'Uzaktan eğitim ve yüz yüze eğitim tarihleri nedir?', 'Kademeli eğitim ne demek?', 'Seyretilmiş eğitim nasıl yapılacak?' sorularının yanıtları internette araştırılıyor. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, salgın döneminde gerçekleşecek uzaktan eğitim çalışmaları ve yeni eğitim öğretim yılı hakkında bilgi verdi. '21 Eylül'de okullar açılacak mı?' sorusuna cevap veren Bakan Selçuk, "Canlı derslerin kapasitesini en az 10 kat artırdık. Destekleyici araçlarımız giderek artacak" dedi. Detaylar haberimizde...

EBA TV İLKOKUL-ORTAOKUL-LİSE İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

OKULLARDA UZAKTAN EĞİTİM NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Katıldığı bir televizyon programında 2020-2021 eğitim-öğretim sezonuyla ilgili açıklamalarda bulunan Milli Eğtiim Bakanı Ziya Selçuk, şunları söyledi:

* 31 Ağustos 2020 Pazartesi günü yüz yüze eğitim başlamazsa senaryomuz var demiştim ya, onun gereğini de bir ay önce hazırladık. Başlasaydı onun gereğini de hazırlamıştık. Canlı derslerin kapasitesini en az 10 kat artırdık. Destekleyici araçlarımız giderek artacak.

* Çalışma kitapları ilk kez çocuklarımıza; bakın ders kitabının dışında çocuklarımızın eline 'öğrenci çalışma kitabı' somut olarak verilecek. Bu yeni bir şey. Ders kitapları da geçen hafta itibariyle çok büyük ölçüde dağıtıldı.

5 BİN 200 EBA DESTEK NOKTASI KURULACAK

* TSE ile yaklaşık üç aydır çalışıyoruz. Bir okulun temizliği konusunda nasıl standart olmalı? Neler yapabiliriz, bunu uzmanlar çok uzun süre çalışarak standartlar çıkarıldı. Enfeksiyon önleme kılavuzunu da yayımladık. Bunu velinin, öğretmenin diline göre özel olarak yeniden rehber haline getirilmesi lazım. Hazırlığı tamamladık, tamamlayan okullara da temizlik belgesi veriyoruz.

* Yaklaşık 1,5 milyon çocuğumuzun erişimiyle ilgili bir problemimiz var, bunu görüyoruz. EBA Destek Noktası kurmaya başlıyoruz. Bu noktaları erişimde zorluk çeken çocukların bulundukları bölgede kuruyoruz. Onların taşımasını da üstleniyoruz, gezici EBA destek noktası da hazırlıyoruz.

2020-2021 OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK?

* 31 Ağustos 2020 tarihinde okulları uzaktan eğitimle açıyoruz ve öğretim yılımıza da bu şekilde başlamış oluyoruz. 21 Eylül'de Bilim Kurulu tarafından tavsiye edilen sınıflarda aşamalı ve seyreltilmiş şekilde yüz yüze eğitimin de başlamasına karar vermiş bulunuyoruz.

* 21 Eylül'de hangi sınıf düzeylerinin 'aşamalı ve seyreltilmiş' olarak yüz yüze eğitime başlayacağı henüz netleşmedi.

EBA ÖĞRENCİ GİRİŞ EKRANI İÇİN TIKLAYIN

EBA VELİ GİRİŞ EKRANI İÇİN TIKLAYIN

EBA ÖĞRETMEN GİRİŞ EKRANI İÇİN TIKLAYIN

MEB UZAKTAN EĞİTİM ÇALIŞMA PROGRAMI BELLİ OLDU

Milli Eğitim Bakanlığınca yeni eğitim öğretim dönemi, TRT EBA, EBA ve canlı dersler kullanılarak uzaktan eğitim yoluyla yarın başlatılacak.

Uzaktan eğitim, 18 Eylül 2020 Cuma gününe kadar sürecek ve 21 Eylül 2020 Pazartesi yüz yüze eğitim, 'aşamalı ve seyreltilmiş' olarak yapılandırılacak bir planlama doğrultusunda uygulanacak.

Koronavirüs salgını nedeniyle uzaktan yürütülecek yeni eğitim öğretim döneminde dersbaşı, yarın sabah 09.00'da okullarda İstiklal Marşı okunması ve okul zili çalınmasıyla yapılacak.

2019-2020 eğitim öğretim yılında, yüz yüze işlenemeyen ve öğrencilerin bir üst sınıfta hazır bulunuşluk düzeylerini etkileyebilecek anahtar becerilerin güçlendirilmesine öncelik verilecek.

Geçen eğitim öğretim yılının ikinci dönemine ait derslerin üst sınıflardaki konu ve kazanımlarına temel teşkil eden "kritik konu ve kazanımlar" belirlenerek derslere ait programlar hazırlandı. İlgili kademe, sınıf ve ders adına göre bölümlenmiş programlara MEB'in mufredat.meb.gov.tr/2019-20ikincidonem.html internet adresinden ulaşılabilecek.

Bu kapsamda, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından öğrencilerin bir üst sınıfa hazırlanmaları için oluşturulan müfredat çerçevesinde öğrenciler, yeni eğitim öğretim yılına hazırlanacak. Aynı zamanda okullar, kendi hazırladıkları içerik ve programlarla öğrencilerini uzaktan eğitim yoluyla destekleyebilecek.

Geçen eğitim-öğretim yılının ikinci dönemine ait derslerin kritik konu ve kazanımlarına dair ders içerik videoları, TRT EBA İlkokul TV, TRT EBA Ortaokul TV ve TRT EBA Lise TV kanallarında yayınlanacak. Bu dersler, yeni öğretim yılına başlarken öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeylerini güçlendirmek, eksiklerine yardımcı olmayı amaçlıyor.

EBA TV VİDEOLARINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

CANLI DERSLER İÇİN ETKİNLİK ÖRNEKLERİ HAZIRLANDI

EBA üzerinden sunulacak alt yapıyla, açık kaynaklı diğer platformlar ve özel okulların kendi oluşturdukları platformlar üzerinden tüm öğretmenler tarafından canlı ders uygulamaları gerçekleştirilebilecek. EBA canlı ders uygulaması aracılığıyla öğretmenler öğrencilerle her gün canlı ders yapabilecek. Bu uygulamanın dışında öğretmenler, tercih ettikleri çevrim içi uygulamalarla canlı ders çalışmaları gerçekleştirecek.

Canlı ders uygulamaları yoluyla yapılacak eğitimlerde, öğretmenlere örnek olması için programlara yönelik elektronik ortamda çok sayıda etkinlik örneği hazırlandı. Etkinlik örneklerine mufredat.meb.gov.tr/2019-20ikincidonem.html internet adresinden ulaşılabilecek.

Tüm ders kitapları www.eba.gov.tr adresinden görülebilecek. Ayrıca hazırlık döneminde kullanabilecek çalışma kitaplarına da uzaktanegitim.meb.gov.tr internet adresinden erişim sağlanabilecek.

Öğrenciler, bu dönemde okuma, anlama ve matematik becerilerini geliştirmek için hazırlanan uygulamaları telefonlarına indirerek akademik ve sosyal becerilerini geliştirebilecek.

Eğitimin uzaktan yapıldığı covid-19 salgını süresince evinde bilgisayar ve internet erişimi bulunmayan öğrencilerin EBA'ya erişimini sağlamak için okul ve kurumlarda EBA Destek Noktası alanları oluşturulacak.

Öğretmenler için 31 Ağustos - 21 Eylül arasında hazırlık eğitimleri döneminde dijital becerilerini geliştirmelerine dönük eğitimler planlandı. Öğretmenlerin 21 Eylül'de okulların açılma döneminde hazırlıklı olmaları için hem hijyen kuralları konusunda bilgilendirilmeleri hem de öğrencilere psikososyal rehberlik yapabilmeleri amacıyla uyum eğitimleri verilecek.

UZAKTAN EĞİTİMDE VELİ REHBERLİĞİ

Milli Eğitim Bakanlığı, velilerin çocuklarının uzaktan eğitim sürecini daha iyi izleyebilmesi ve çocuklarına daha iyi yönlendirme yapabilmesi için veli rehberlik eğitimleri düzenleyecek, video, kılavuz ve broşürlerle de rehberlik süreci desteklenecek.

TRT EBA kanallarında yer alan 'Bizden' veli kuşağı ve MEB'in destek hatları ile bu süreçte velilere ve öğrencilere psikososyal destek sunulmaya devam edecek.

Bakanlığın uzaktan eğitimle ilgili çalışmalarla ilgili bilgilere www.uzaktanegitim.meb.gov.tr ve www.eba.gov.tr internet adresinden erişim sağlanabilecek.

Öğrencilere, eksik konu ve kazanımlarının giderilmesi için EBA, EBA TV ile destekleme ve yetiştirme kursları aracılığıyla yıl boyu destek verilmeye devam edilecek.

Uzaktan eğitim, 21 Eylül 2020 Pazartesi günüyüz yüze eğitim 'aşamalı ve seyreltilmiş uygulamalar' şeklinde başlatılacak.

MEB 2020-2021 EĞİTİM TAKVİMİ BELLİ OLDU MU?

* Öğretmenlerin seminerleri 24 Ağustos 2020 Pazartesi günü başlayacak.

* 2020-2021 eğitim öğretim yılı 31 Ağustos 2020 Pazartesi günü başlayacak.

* Corona virüsü salgın hastalığı nedeniyle telafi eğitimi 31 Ağustos-18 Eylül 2020 tarihleri arasında yapılacak.

* Anaokulu ve 1. sınıf öğrencileri için 31 Ağustos-4 Eylül 2020 tarihlerinde uyum süreci uygulanacak.

* Ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 5. sınıfları, ortaöğretim kurumlarının hazırlık ve 9. sınıfları ile pansiyonda kalacak öğrencilere yönelik okul hakkında bilgilendirme, akademik ve mesleki gelişimlerini destekleme, yeni girdikleri eğitim ortamına kısa sürede uyum sağlama amacıyla gerekli rehberlik çalışmaları yapılacak.

MEB 2020-2021 AKADEMİK TAKVİM AÇIKLANDI

1) Öğretmenlerin Mesleki Çalışmaları, 24 Ağustos 2020 Pazartesi günübaşlayacaktır.

2) Birinci dönem, 31 Ağustos 2020 Pazartesi günü başlayacak ve 22 Ocak 2021 Cumagünü sona erecektir.

3) Bu kapsamda;

a) Öğrencilerin bir önceki eğitim ve öğretim yılına dair eksik konu ve kazanımları ileöğrenme kayıplarına ilişkin 'Eğitim Programı', 31 Ağustos Pazartesi günü başlayacak ve 18 Eylül 2020 Cuma gününe kadar devam edecektir.

b) Öğrencilerin eksik konu ve kazanımları ile öğrenme kayıplarına yönelik olarak Bakanlığımızca hazırlanan ve sarmal yapıdaki konu ve kazanımlardan oluşan 'Eğitim Programı' ile materyalleri, elektronik ortamda yayınlanacaktır. Program ve materyallerdoğrultusunda eğitim süreci, zümre öğretmenlerince planlanıp uygulanacaktır. Ayrıca sözkonusu eğitimler, Eğitim Bilişim Ağındaki (EBA) içeriklerle de desteklenecektir.

c) Öğrencilere, eksik konu ve kazanımlarının giderilmesi amacıyla; Eğitim BilişimAğı (EBA), EBA TV (ilkokul, ortaokul, lise) ile destekleme ve yetiştirme kurslarıaracılığıyla yıl boyu destek verilmeye devam edilecektir.

ç) Öğrencilerin eksik konu ve kazanımlarına yönelik olarak uygulanacak EğitimProgramı, 2020-2021 eğitim ve öğretim yılında devam edecekleri yeni eğitim kurumu vesınıflarında yapılacaktır.

4) 2020-2021 eğitim ve öğretim yılında okul öncesi eğitim ile ilkokul 1 inci sınıfabaşlayacak öğrenciler için 31 Ağustos-4 Eylül 2020 tarihleri arasında uyum eğitimlerigerçekleştirilecektir.

5) Ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 5. sınıfları, ortaöğretim kurumlarınınhazırlık ve 9. sınıfları ile pansiyonda kalacak öğrencilere yönelik okul hakkındabilgilendirme, akademik ve mesleki gelişimlerini destekleme, yeni girdikleri eğitim ortamına kısa sürede uyum sağlama amacıyla gerekli rehberlik çalışmaları yapılacaktır.

6) Covid-19 kapsamında alınması gereken önlem ve tedbirler doğrultusunda öğrenci,öğretmen ve veliler bilgilendirilecektir.

7) Birinci dönem ara tatili, 16 Kasım 2020 Pazartesi günü başlayacak ve 20 Kasım2020 Cuma günü sona erecektir.

8) Yarıyıl tatili, 25 Ocak 2021 Pazartesi günü başlayacak ve 05 Şubat 2021 Cumagünü sona erecektir.

9) İkinci dönem, 8 Şubat 2021 Pazartesi günü başlayacak ve 18 Haziran 2021 Cuma günü sona erecektir.

10) İkinci dönem ara tatili, 12 Nisan 2021 Pazartesi günü başlayacak ve 16 Nisan 2021 Cuma günü sona erecektir.

11) Eğitim ve öğretim yılı çalışma takvimi, yukarıda belirtilen tarihler dikkate alınarak, 16.12.1996 tarihli ve 2467 sayılı Tebliğler Dergisi'nde yayımlanan 'Milli Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitim Kurumlarının Çalışma Takvimi' örneği esaslarına görevaliliklerce düzenlenecektir.

12) 2021-2022 eğitim ve öğretim yılı, 6 Eylül 2021 Pazartesi günü başlayacaktır.

SEYRETİLMİŞ EĞİTİM NE DEMEK?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 'aşamalı ve seyreltilmiş' eğitime yönelik soru üzerine, şunları söyledi:

"Aşamalı ve seyreltilmiş derken, aslında belli sınıf düzeylerinin öncelikli olarak açılmasından ve derslerin ve konuların seyreltilmesi, yani tam olarak içeriğin tümüyle yüz yüze aynı saat ve süre içerisinde değil de belirli konuların belirli noktalarının özellikle ve öncelikle işlenmesini kastediyoruz. Peki seyreltilme sonucunda oluşabilecek açık nasıl giderilecek? Elbette uzaktan eğitimle, canlı dersler vasıtasıyla ve EBA televizyonları vasıtasıyla giderilecek."

KADEMELİ EĞİTİM NASIL YAPILACAK?

Yeni sezonda ilkokul, ortaokul ve liselerde uygulanması planlanan seyretilmiş eğitim ile kademeli eğitim aynı anlama gelmektedir. Bakanlığın seyreltilmiş eğitim adı verilen çalışmasında, okullarda sınıf bazında öğrenci sayısının azaltılması için okul vakitleri, saat dilimlerine bölünüyor. Buna göre, öğrencilerin farklı saatlerde okullara gitmesi ve bu sayede, sınıflardaki yoğunluğun azaltılması hedefleniyor.

EBA DERS EKRANI İÇİN TIKLAYIN

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN