Su altı araştırmaları uzmanı Christian Sardet'nin "Plankton: Serseri Dünyanın Harikaları" adlı kitabında okyanuslarda yaşayan mikroskobik canlıların nefes kesen fotoğrafları yer alıyor. Ünlü Hollywood canavarı Alien da bu canlıların birinden esinlenilerek yaratılmış.
1/8
Bir nefes alın ve bunun için planktonlara teşekkür edin. Dünyadaki oksijenin yarısı bu tek hücreli zarif canlılar tarafından üretiliyor. Bu resimler de bir planton türü olan iki çeşit diatoma ait. Soldaki odontella sinensin ve sağdaki odontella mobiliensis. Diatomların büyüklüğü 100 ila 200 mikron (0.1 - 0.2 mm) arasında değişiyor.
2/8
Foraminifera, fotosentez yapan diatomun aksine avcılık yaparak beslenen, serbest dolaşan tipte bir tek hücreli. Foraminifera, hareket etmek ve avlanmak için psudopodia denen hücre zarlarını kullanıyor. Bakteri ve larvalarla besleniyor. Sağdaki resimde zarları açık, soldakinde kapalı olarak görüntülenmiş.
3/8
Abylopsis tetragona eşeyli üreme kabiliyeti olan bir tür. Resimde sol tarafta erkeklik, sağ tarafta dişilik organı görünüyor.
4/8
Oceania amata, ölümsüz denizanası olarak bilinen Turritopsis dohrnii'yle akraba bir tür.
5/8
Karikatürist Jean "Moebius" Giraud, ünlü Hollywood canavarı Alien'ı phronima'nın görüntülerinden esinlenerek çizmiş. Phronima, her ne kadar bir kötü karaktere ilham olsa da, aslında çocuklarına düşkün bir anne. Yavrularını yetişkinliğe erişene kadar, kendisini kaplayan şeffaf tabakanın içinde üç hafta boyunca besliyor. Alttaki resimde yavruların kaçtığı görülüyor. Sağdaki resimdeyse onları yakalamış ve tekrar içeri alıyor.
6/8
Radiolarian, küçük organizmalarla beslenen, serbest dolaşan bir zooplankton türü.
7/8
Sapphirina, ışığı kırma ve yansıtma özelliği olan, bazen rengarenk, bazen tamemn saydam olan bir tür.
8/8
Thalassionema nitzschioides an büyük alg gruplarından ve en yaygın görünen fitoplanktonlardan bir diatom türü. Doğada boyutları 10-20 mikronluk parçalardan oluşan zincirler halinde bulunuyor.