Türkiye 24 Nisan için kılını kıpırdatmadı I Ortak Akıl

Taha Akyol ve Mustafa Karaalioğlu, Ortak Akıl'da 128 milyar dolar skandalını masaya yatırdı. Mustafa Karaalioğlu: 128 milyar dolar konusunun hak edildiğinden az tartışıldığını düşünüyorum. 128 milyar kez sorulsa yeridir. O derece önemli konu " diyerek konuya daha fazla eğilmek gerektiğini söyledi.

Taha Akyol ve Mustafa Karaalioğlu, Ortak Akıl' 128 milyar dolar tartışmaları ve ABD'nin 24 Nisan kararı hakkında konuştu.

Taha Akyol ve Mustafa Karaalioğlu tartışma konusu olan kayıp 128 milyar dolar rezervine yönelik önemli açıklamalarda bulundu. '128 milyar dolar skandalı nereye gidiyor?' sorusu Ortak Akıl'da masaya yatırıldı.

Mustafa Karaalioğlu, "128 milyar dolar konusunun hak edildiğinden az tartışıldığını düşünüyorum. 128 milyar kez sorulsa yeridir. O derece önemli konu " diyerek konuya daha fazla eğilmek gerektiğini söyledi.

İŞ DÜNYASI STK'LARI NEDEN SUSKUN?

Eritilen 128 milyar dolara, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği(TÜSİAD)'ın sessiz kalmasını Taha Akyol şu sözleriyle eleştirdi:

"TÜSİAD, MÜSİAD neden suskun? Çok hazin, konuşmuyorlar, hiçbir şey demiyorlar. Özel sektörün dış borçlarının ödemesi için MB'nin 60 küsur milyar dolar verdiği söyleniyor. Özel sektör, borç ödemesini Merkez Bankası'nın kaynaklarından finanse edecekse o kaynak kalmadı."

Merkez Bankası'na iktidar tarafından müdahale edildiğini belirten Akyol 'Milli İrade' ile kurulmuş bir iktidarın MB'ye karışamayacağını, " Milli irade, Anayasa ile kuvvetler ayrılığı ile sınırlıdır. Milli irade, Anayasa'ya veya kanunlara göre, belirli bir yönetim bağımsızlığı olan kurumlarla sınırlıdır. Milli irade ile seçilmiş meşru iktidar, Merkez Bankası'na şu kadar sat, bu kadar sat diyemez" sözleriyle dile getirdi.

26 Kasım 2018'de yapılan protokolle Merkez Bankası'nın(MB) kaynaklarının Hazine'ye, oradan da Ziraat Bankası kanalıyla satışa sunulduğunu belirten Akyol:

"Mehmet Şimşek, bu protokolü imzaladı' diyerek bu yolun Şimşek ile açıldığının ve onun da bunu onayladığını ima eden bir propaganda denemesi yaptılar. Sonra anlaşıldı ki; o protokol bu satışa izin vermiyormuş" şeklinde açıklama yaptı.

Akyol, "Niye bu protokol bu tarihte yapılıyor? Bağımsız bir Ziraat Bankası bu protokolü yapar mıydı?" dedi ve şöyle devam etti:

" Merkez Bankası'nın bağımsızlığı devam ediyor olsaydı; Merkez Bankası bu protokolü imzalamazdı. Ama burada ne oluyor? MB kendi yetkisini Hazine'ye devrediyor. MB'nin bağımsızlığının ortadan kaldırılmasının faturası, işte 128 milyar dolar."

"FAİZ SEBEPTİR, ENFLASYON SONUÇTUR', SLOGAN HALİNE GETİRİLDİ"

Eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal Kabine revizyonu sonucu görevden alınmıştı. "Cumhurbaşkanı 'faiz sebeptir, enflasyon sonuçtur'u bir slogan haline getirdi. Bunun için ne kadar insanı kırdığı, ne kadar insana haksızlık yaptığını görüyoruz. Cumhurbaşkanı'nın buna ne kadar inanıp inanamadığını nasıl anlayacağız? " diyen Karaalioğlu, Naci Ağbal'ın görevden alınmasını Cumhurbaşkanı'nın sloganı ile ilişkilendirdi ve şunları ekledi:

 "O kadar kötü olan bir ekonomiyi ancak faizi arttırarak kurtarabilirdiniz. Naci Ağbal faizi arttırmakla doğru olanı yaptı.  Cumhurbaşkanı 'Naci Ağbal'ı faizi arttırdığı için aldı' denildi. Peki öyle mi aldı? Kimi getirdi? Kendisine müzahir bir MB başkanı getirdi. Ve aynı Cumhurbaşkanı gibi düşünüyor. Herhalde yeryüzünde tek iktisatçıdır. Faiz sebep, enflasyon sonuçtur diyen MB başkanını getirdi."

'24 NİSAN KARARI' TÜRKİYE'YE TEHDİT OLUŞTURUR MU?

Son günlerde Amerikan gazetelerinde ABD Başkanı Joe Biden'ın Ermeni meselesini 'soykırım' olarak tanıyabileceği yazılmıştı. Mustafa Karaalioğlu konuya ilişkin Türkiye'ye yönelik endişelerini şu sözlerle dile getirdi:

 "ABD Başkanı'nın 'soykırım' ifadesini kullanması diğer ülkeler gibi olmaz. Çünkü ABD'nin, bunu kabul etmesinin hukuki yaptırımları da olabilir. Endişe ile bekliyorum, çünkü Türkiye kılını kıpırdatmadı. Çünkü mekanizması yok, ABD Başkanı'na ulaşmadı. Senato ve Kongre ile ilişkileri alt seviyede. Diplomatik olarak neredeyse çökmüş durumdayız. Amerika, sadece AK Parti döneminde değil , en zayıf koalisyonlar döneminde, hatta 12 Eylül öncesinden beri Türkiye'ye bu kadar mesafe koymadı. Umarım bu seferde koymazlar."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN