Osmangazi’ye yılda iki kere ödeme yapılacak

Osmangazi’ye yılda iki kere ödeme yapılacak

Yap-işlet-devret modeliyle yapılan Osmangazi Köprüsü ve Gebze-İzmir Otoyolu anlaşmasında revizyona gidildi. Değişiklikle birlikte Hazine’den yapılan garanti ödemeleri artık yılda bir kere değil 2 kereye çıktı. Kur hesaplaması da her ödeme öncesinde yani yılda 2 kere yeniden belirlenecek. Tüm bu değişiklikler karşılığında işletme süresinden de 1 yıllık kesinti yapıldı.

Devlet garantili projelerle yapılan köprü, otoyol ve tünellere ödenen ücretler neredeyse maliyetlerine yaklaştı. Hazine garantili köprüler, otoyollar, tünel ve havalimanlarına kur üzerinden yapılan ödemelerle, maliyetlerde de yaşanan dalgalanmalara göre artışlar yaşanıyor. TEBA Haber’in aktardığına göre, İzmir Körfez Geçişi ve Gebze Orhangazi-İzmir Otoyolu projesinde değişikliğe gidildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü’nün (KGM) Yap-İşlet-Devret (YİD) modelli oluşan projelerinden biri olan, İzmir Körfez Geçişi ve Gebze Orhangazi- İzmir Otoyolu projesi, Otoyol A.Ş. tarafından yapımı tamamlanmıştı. Tüm kesimleri işletmeye giren, projenin sözleşesinde de yeni bir revizyona gidildi. Yapılan değişiklik için KGM, geçen hafta sözleşme revizyonunu Cumhurbaşkanlığına sundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sözleşme revizyonunu birkaç gün içinde onayladı. Değişikliğin kabul edilmesinin ardından KGM gerekli düzenlemeleri gerçekleştirdi. Otoyol A.Ş.’nin sözleşme revizyonunu yapmak üzere davet edildi ve revizyon gerçekleşerek, yeni sözleşme yürürlüğe girdi. Sözleşme revizyonunda, Osmangazi Köprüsü ve Gebze-İzmir Otoyolu için görevli şirkete yapılacak garanti ödemelerinin yılda 2 defa olması kararlaştırıldı. Mart ve eylül aylarında belirlenen ödemeler 6’şar aylık geçişleri kapsayacak. Böylece görevli şirkete, yılda 2 defa güncellenen kur üzerinden ödeme 6’şar aylık periyodlarla yapılacak. Daha önce belirlenen sözleşmeye göre, yılda bir kere ödeme yapılıyordu. Yıl başında belirlenen döviz kurundan hesaplanan geçiş ücreti ile bütün yıl hesaplanan yıllık garanti miktarı ancak 16 ay sonra ödeniyordu. Bu ödeme de nisan ayına denk geliyordu.

İŞLETME SÜRESİNDE 1 YILLIK KESİNTİ

Sözleşme revizyonundaki değişiklikle birlikte, yeni bir düzenleme daha gerçekleşti. Şirketin işletme süresinden de 1 yıllık kesintiye gidildi. Gebze-Orhangazi-İzmir (İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı Yolları Dahil) Otoyolu Projesi’nin (İstanbul – İzmir Otoyolu) ihalesi Yap – İşlet – Devret Modeline (YİD) göre 9 Nisan 2009 tarihinde yapıldı. Nurol, Özaltın, Makyol, Astaldi ve Göçay firmalarının oluşturduğu NÖMAYG Grubu tarafından verilen 22 yıl 4 aylık yapım ve işletme teklifi KGM tarafından en uygun teklif olarak belirlenmiştir.

2.5 MİLYAR TL ÖDEME YAPILMASI BEKLENİYOR

Gebze-İzmir Otoyolu için 2019 yılında yapılan geçişler için garanti ödemesinin nisan ayı sonunda yapılması bekleniyor. Ödeme yapılması beklenen tutar ise yaklaşık 2.5 milyar TL. Yeni sözleşme revizyonuna göre, Nisan 2020- Ağustos 2020 dönemine ait geçişlerde garanti ödemesi Eylül 2020’de yapılacak. İstanbul-İzmir YİD projesi dört kesime ayrılmakta ve birinci kesimde (Körfez geçiş köprüsü ve Gebze-Orhangazi arası- 43 km) 40 bin, ikinci kesimde (Orhangazi-Bursa arası- 33 km) 35 bin, üçüncü kesimde (Bursa-Balıkesir arası- 125 km) 17 bin ve dördüncü kesimde (Balıkesir-İzmir arası- 176 km) 23 bin günlük otomobil geçişi garantisi veriliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN