Otel Rwanda filminin gerçek kahramanı terör suçundan yargılanıyor

Otel Rwanda filminin gerçek kahramanı terör suçundan yargılanıyor

Ruanda iç savaşında, binlerce masum insanı ölümden kurtararak kahraman ilan edilen otel sahibi Paul Rusesabagina, terörle ilgili dokuz ayrı suçtan mahkeme önüne çıkıyor. Rusesabagina'nın binlerce insanın hayatını kurtardığı olay, Hollywood filmine de konu olmuş ve film 2004 yılında Oscar'a aday olmuştu.

Ruanda hükümetinin 1994 yılında ülke topraklarında şiddeti kışkırttığı ve ölümcül saldırılar düzenlediğini iddia ettiği Otel Ruanda filminin kahramanı Paul Rusesabagina, 9 ayrı terör suçundan yargılanıyor.

Ailesi, Cumhurbaşkanı Paul Kagame'yi eleştiren Rusesabagina'nın sağlık durumunun kötü olduğunu ve yargılamının bir tiyatrodan ibaret olduğunu dile getirirken, Ruanda hükümeti, Rusesabagina'nın şiddeti kışkırttığını ve topraklarında ölümcül saldırılar düzenlediğini söylüyor.

Reuters Haber Ajansına konuşan Rusesabagina'nı kızı Carine Kanimba, "Adil bir yargılama beklemiyoruz,  bu duruşma bir tiyatro olacak." dedi.

Rusesabagina’nın kızı, babasına yönelik suçlamaların uydurma olduğunu ve savunma avukatları seçiminin reddedildiğini söyledi. Yargı sözcüsü Harrison Mutabazi, Rusesabagina'nın herhangi bir vatandaş gibi yargılandığını söyledi. 

Avrupa Parlamentosu geçen hafta Ruanda'yı Rusesabagina'ya adil bir yargılama hakkı vermeye çağırdı ve Ruanda'ya hukuk dışı uygulamaları nedeniyle kınadı. 

OSCAR'A ADAY GÖSTERİLDİ

Rusesabagina’nın davası, 2004 yılında Oscar adayı olan "Hotel Rwanda" filminin kendi hayatına dayandığı için uluslararası ilgi gördü. Filmde Don Cheadle'ın canlandırdığı Rusesabagina'nın, Hutu kabilesinin yaptığı katliamdan kaçan Tutsileri kurtarmak için bir otel müdürü olarak bağlantılarını nasıl kullandığını gösteriyor.

100 gün süren soykırım sırasında tahminen 800 bin Tutsi ve ılımlı Hutu öldürüldü. Rusesabagina’nın babası Hutu; annesi ve karısı Tutsi kabilesindendi.

Rusesabagina daha sonra Belçika vatandaşlığı aldı ve ABD'de ikamet etti. 2005 yılında Amerika'nın en yüksek sivil onuru olan Özgürlük Madalyası'nı aldı. 

Ruanda parlamentosu, Avrupa parlamentosunun Paul Rusesabagina'nın Ruanda'da adil yargılanmayacağı yönündeki temelsiz iddiasını reddediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN