Özel arabalarda maske takmak zorunlu mu? Özel araçlarda maske takmama cezası ne kadar?

Özel arabalarda maske takmak zorunlu mu? Özel araçlarda maske takmama cezası ne kadar?

Koronavirüs nedeniyle vakalardaki artış tedirgin ediyor. Bu nedenle 81 ilde maske takmak zorunlu hale geldi. Bu zorunluluk nedeniyle ‘Özel arabalarda maske takmak zorunlu mu? Özel araçlarda maske takmama cezası ne kadar?’ soruları araştırılmaya başlandı.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ilde maske takma zorunluğu getirildi. İllerin valiliklerine getirilen ek genelgeye göre, mesken alanları dışında maske takmak zorunlu hale getirildi. Peki özel arabalarda maske takmak zorunlu mu? Özel araçlarda maske takmama cezası ne kadar? Tüm bilgiler haberimizde…

Türkiye'de yeni normal denilen pandeminin azaldığı dönemden bu zamana kadar koronavirüs vakalarında yeniden artış gözlemlendi. Koronavirüs vaka sayılarının yeniden artması ile kaynaklanan karar ile pek çok ilde maske takmak zorunlu hale getirildi ve hal böyle olunca özel araçlarda maske takmak zorunlu mu? soruları gündeme düştü.

ARABADA MASKE TAKMAK ZORUNLU MU?

İçişleri Bakanlığı genelgesine göre 81 şehirde maske takmak zorunlu hale getirildi. Kapalı ve açık alanlar için getirilen maske takma zorunluluğu bazı durumlar hariç özel içerinde de geçerlidir. Bu nedenle İl Hıfzıssıhha Kurulu'nun vermiş olduğu karar çok önemlidir. Araçta maske zorunluluğu araçta kaç kişi olduğuna ve yakınlık konumuna bağlı.

Özel araçta birden fazla kişi bulunuyorsa maske takmak zorunlu hale geliyor.

Bilim Kurulu tarafından sunulan öneriye göre verilen kararda açık alanlar ve toplu bulunulan kapalı mekanlarda ve arabada maske takmak zorunlu hale geldi. Özel araç içerisinde aileniz dışında birisi var ise araç içerisinde maske takmak zorunludur. Bunların dışında araç içerisinde maske takmak zorunlu değil.

MASKE TAKMAMA CEZASI NE KADAR?

Gönderilen ek genelgeye göre 81 ilde maske takmayanlara verilecek olan ceza 900 TL para cezası olarak belirlendi. Uygulamada herhangi bir esnekliğe müsaade edilmeyecek ve maske takmama cezasının affı ise kesinlikle olmayacaktır.

Minibüs/midibüsler ile koltuk kapasitelerinde herhangi bir seyreltme ve kaldırılma yapılmayan otobüsler gibi iç hacim bakımından fiziki mesafe kurallarının uygulanamayacağı şehir içi toplu ulaşım araçlarında ayakta yolcu alınmasına kesinlikle müsaade edilmeyecek. Bunların dışında kalan raylı sistem araçları (metro, tramvay vb.), metrobüsler ve koltuk kapasiteleri seyreltilmiş/kaldırılmış otobüsler gibi ayakta yolcu taşıma ağırlıklı toplu ulaşım araçlarında; fiziki mesafe kurallarına aykırı olmayacak şekilde hangi oranda/sayıda ayakta yolcu alınabileceği il/ilçe umumi hıfzıssıhha kurulları tarafından tespit edilecek.Raylı sistem araçları (metro, tramvay vb.), metrobüsler ve koltuk kapasiteleri seyreltilmiş/kaldırılmış otobüslerde ayakta alınabilecek yolcu sayısını belirtir levha/tabela herkesin görebileceği şekilde asılacak ve ayaktaki yolcuların durabileceği yerler fiziki olarak işaretlenmek suretiyle ilanı sağlanacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN