Özlem Tunç kimdir, kaç yaşında, nereli, yaşıyor mu? Öldü zannedilerek çöpe atıldı!

1995'te yaşanan Gazi Mahallesi olaylarında ortamı sakinleştirmek adına valilikle pazarlık yapan komitede yer alan isimlerden biri olan Özlem Tunç, polis tarafından darp edildikten sonra kurşunlara maruz kaldı. Baygınlık geçiren genç kadının öldüğü düşünülerek polis tarafından çöp konteynerinin yanına atıldı. İşte, Özlem Tunç biyografisi...

Yakın tarihin karanlık günlerinden biri olan Gazi Mahallesi Katliamı'nın sır perdesi hâlâ aralanamadı. 12 Mart 1995 tarihinde Alevilerin çoğunlukta olduğu bir kahvehaneye kimliği belirsiz kişilerce gerçekleştirilen silahlı saldırı sonucu başlayan ve şehrin diğer bölgelerine yayılan olaylarda 22 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı ve tutuklandı.

'ÖLDÜ' SANILARAK ÇÖPE ATILDI

Gazi Mahallesi sakinlerinden Özlem Tunç, olaylar sırasında ortamı sakinleştirmek adına polis ve askerle pazarlık yapan komitede yer alanlardan biriydi.

Yapılan görüşmelerden sonra kitleye seslenmek için bir panzerin üzerine çıkıp, konuşması bittikten sonra apar topar gözaltına alındı. Sonrasında işkenceye uğrayan Özlem Tunç, aynı kişiler tarafından başına bir el ateş edildi.

İki polis tarafından saçından ve bacağından sürüklenerek çöp konteynerine bırakıldığı an ise tüm Türkiye tarafından izlendi. Öldü denilerek çöpün yanına atılan Tunç'un ölmediği anlaşıldı, tedavi altına alındı ve hayata döndürüldü.

49792-1-b.jpg
Polis kurşunuyla yaralanan Özlem Tunç / 12 Mart 1995

ÖZLEM TUNÇ'UN 'ÇÖPE ATILMASI' HAFIZALARA KAZINDI

Özlem Tunç'un çöp konteynerinin yanında çamur içinde yatarken çekilen fotoğrafı hafızalardan silinmedi. Genç kadın, mahkemede polislerin kendisine cinsel tacizde bulunduğu ve üzerine çıkarak tepindiklerini anlattı.

Daha sonra Mahkeme Başkanı Dursun Kaya Güleç'in "Sana vuranlar veya topluluğa ateş edenler arasında, arkanda tutuklu olanlardan var mıydı? Bakarak söyle" demesi üzerine Özlem Tunç ayağa kalktı, fakat sanıklara doğru dönemeden fenalaşarak yere yığıldı. Duruşma salonundan bir başka odaya alındı ve sağlık görevlilerinin yaptığı iğneden sonra kendine gelebildi.

ÖZLEM TUNÇ O ANLARI ANLATTI

1995 yılında 24 yaşında olan Özlem Tunç, Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 7. duruşmada verdiği ifadede, polislerin kendisine saldırdığını belirterek, "Üstüme çıkıp tepindiler, tekmelediler. Biri de kafama mermi sıktı. Beni öldü sanarak çöp bidonlarının yanına attılar" dedi.

Genç kadın, sanıklardan Adem Albayrak'ı tanıdığını söyledi. Fadime Bingöl ile Dilek Sevinç'in ölümünün tanığı olan Özlem Tunç, kahvehanelerin taranması sonrasında evden çıktıklarını belirterek, "Halk ne olduğunu öğrenmek için karakola gidiyordu. Bu sırada polis vatandaşları copladı. Leyla Kaya ağır yaralandı. Cemevinden eve döndük. Panzerin önünde iki polis çevreye ateş ediyordu" dedi. İfadesi sırasında sürekli ağlayan ve sonunda dayanamayıp bayılan genç kadın, askerlerin gelmesiyle herkesin rahatladığını kaydederek, şöyle konuştu:

"General Ergün Yurttaş bir panzerin üzerine çıkıp, şerefi üzerine söz verip, bir şey olmayacağını söyledi. Beni de panzerin üzerine çıkardı ve karakola gittik. Karakolda kimse yoktu. Sonra panzerin üzerine çıkıp bunu halka anlattım. Polisler beni tanımıştı. Ortalık karışınca Çevik Kuvvet'ten bir kişi beni alıp, kahveye soktu. Dilek Sevinç'in vurulduğunu gördüm. Dilek'in ölümünün ardından 50-60 polis kahveye girdi. Bana cinsel tacizde bulundular. Yere yatırdılar, üzerime çıkıp tepindiler, tekmelediler. Biri de kafama mermi sıktı. Müdahale etmek isteyen bir askeri de dövdüler. Beni öldü sanarak çöp bidonlarının yanına attılar."

suruc-ta-yaralanan-hdp-li-patlama-anini-anlat-7528082-x-o.jpg
Özlem Tunç, IŞİD'in düzenlediği Suruç Katliamı'ndan yaralı olarak kurtuldu / 2015

ÖZLEM TUNÇ'UN HAYAT HİKAYESİ

1978 yılında Çorum'da dünyaya geldi.

Lisans eğitimini edebiyat bölümünde tamamladı.

12 Mart 1995 tarihinde İstanbul'da bugünkü Sultangazi ilçesinde yer alan Gazi Mahallesi'nde yaşanan ve 22 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan olaylarda polis tarafından darp edildikten sonra öldü sanılarak çöpe konteynerinin yanına atılma görüntüsüyle kamuoyunda gündem oldu.

2015 yılına kadar öğretmenlik yaptı.

20 Temmuz 2015 tarihinde Şanlıurfa ilinin Suruç ilçesinde IŞİD'in düzenlediği intihar saldırısından yaralı kurtuldu. Terör saldırısında 34 kişi yaşamını yitirdi.

Suruç Katliamı'ndan sonra işsiz kaldı.

24 Haziran 2018 genel seçimlerinde Aydın'dan HDP milletvekili adayı oldu fakat seçilemedi.

1978 doğumlu olan Özlem Tunç, 2021 yılı itibarıyla 43 yaşındadır.

36063756-305418149997381-5501639302704005120-n.jpg
Özlem Tunç, 2018 genel seçimlerinde HDP'den milletvekili adayı oldu / 12 Haziran 2018

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN